BM'den Ankara'ya flaş Kıbrıs ziyareti

BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı, Kıbrıs'ta devam eden müzakerelere ilişkin mevcut gidişatın ve yapılması öngörülen Kıbrıs Konferansı'nın ele alınması amacıyla Ankara’ya geldi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide bu sabah Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi.

Gündem Kıbrıs'ın edindiği bilgilere göre, Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliği’nde gerçekleşen görüşmede, gelecek hafta Cenevre’de başlayacak Kıbrıs müzakereleri ele alındı.

Çavuşoğlu’nun, müzakereler konusunda Türkiye’nin görüş ve tutumlarını bir kez daha açık bir şekilde Eide’ye anlattığı belirtildi.

Kıbrıs müzakereleri, Bakan Çavuşoğlu’nun dün BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı görüşmede de gündeme gelmişti. Aynı konunun, Çavuşoğlu’nun bugün Yunan mevkidaşı Nikos Kotzias ile gerçekleştireceği görüşmede de önemli bir yer tutması bekleniyor.

Eide’nin, saat 17.00’de Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya gelmesi bekleniyor.

KIBRIS KONFERANSI KONUSUNDA UZLAŞILDI

Cuma günü Yunanistan’ın başkenti Atina’da, Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias ile görüşen Eide, görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada, yeni bir Kıbrıs konferansı konusunda uzlaşıya varıldığını anımsatarak, "Şu an tarih üzerinde çalışıyoruz. Cenevre’de, Mart’ın ilk kısmında olacak. Bu olumlu. İngiltere ve Avrupa Birliği ile de konferansın usulüne ilişkin iletişime geçtim. Siyasi düzeyde toplanacak" ifadelerini kullandı.

Kotzias ile özellikle güvenlik meselesine ilişkin bir taslak üzerinde detaylı bir şekilde görüştüğünü dile getiren Eide, müzakerelerin bu aşamasında bu konuda gizliliğe ihtiyaç bulunduğunu vurguladı.

ANASTASİADES VE AKINCI GÖRÜŞMESİ 9 ŞUBAT'TA

Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades ve Kıbrıs Türk Toplumu lideri Mustafa Akıncı, devam eden Kıbrıs müzakereler çerçevesinde 1 Şubat tarihinde bir araya gelmiş ve BM`den zirvenin mart ayı başlarında devamı amacıyla garantör güçlerle istişare içinde gerekli hazırlıklarda bulunmasını talep etmişti.

Liderler ayrıca, askıda bulunan konuların ele alınması amacıyla şubat ayında haftada bir kez görüşmeye ve müzakereciler arası görüşmelerin de devam etmesine kara verdi.

Anastasiades ve Akıncı arasında gelecek görüşme 9 Şubat tarihinde yapılacak. Bu arada, Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyiannis ve Kıbrıslı Türk müzakereci Özdil Nami salı günü yeninden bir araya gelecekler.

Ayrıntılar geliyor...

Sonraki Haber