Bulaşıcı riskler taşıyor... Bilim insanları uzak durulması hakkında uyardı!

Bilim insanları Sıtma, HIV gibi gerçekten riskli hastalıkların nasıl yayıldığını araştırıyor. Bilim insanlarına göre bu hastalıkların yayılmasında en büyük sorun ormansızlaşma oldu Bilim insanlarına göre alınması gereken tedbirler nedir?

Bulaşıcı riskler taşıyor... Bilim insanları uzak durulması hakkında uyardı!

Sıtma dünya çapında her yıl 600.000'den fazla insanı öldürüyor ve bunların yayılmasında önemli bir rol oynayan sivrisinekler gerçekten büyük bir risk oluşturuyor. Bilim insanları bu ölümlerin artmasına nedenini ağaçların yok olmasına bağlıyor. Bilim insanlarına göre sivrisinekler ile yaşanabilecek sağlık sorunları...

ORMANSIZLAŞMA VE SİVRİSİNEKLER BÜYÜK RİSK OLUŞTURABİLİR

Vermont Üniversitesi'nde yürütülen ve bugün. GeoHealth dergisinde yayınlanan yeni araştırma, ormanların özellikle en savunmasız çocuklar için hastalık bulaşmasına karşı doğal koruma sağlayabileceğini öne sürüyor.

Sıtma, HIV gibi gerçekten riskli hastalıklar, Anofel sivrisineklerinin ısırması yoluyla yayılır. Sıtma, uzun süredir düşük sosyoekonomik durumu düşük ülkelerde görülse de bu hastalığın yayılmasındaki ön önemli etken sivrisinekler ve ormansızlaşmadır.

Hastalığın yayılmasındaki etkenleri araştıran araştırmacılar daha yoksul ve daha kırsal toplulukların genellikle ekosistemin bozulmasından en çok etkilenen topluluklar olduğunu gördü. Buradaki topluluklar da bodurluk, yetersiz beslenme ve ishal hastalıkları gibi sağlık sorunlarına görülüyordu.

Anofel sivrisinekler, Afrika Kıtası’nda yaşasa da yaşanması muhtemel sağlık sorunlarından biri bu sivrisineklerin, nakliye gemileri ile birlikte başka ülkelere ulaşabilmesidir.

Sonraki Haber