Cevdet Yılmaz, yurt dışına gönderilen öğrencilere seslendi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yurt dışına eğitim görme amacıyla gönderilen öğrencilerin burslarının kırtasiye ödeneği dahil ABD'de aylık 1780 dolardan 2 bin 426 dolara, İngiltere'de 1200 sterlinden 1646 sterline, Almanya'da 1490 avrodan 1993 avroya yükseltildiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki "Devlet Bursu ile Lisansüstü Öğrenim Görme Amacıyla Yurtdışına Gönderilen Öğrenciler ile Buluşma" programında konuşan Yılmaz, dünyanın 40'ı aşkın ülkesinde lisansüstü eğitim alan gençleri misafir ettiklerini belirtti.

2006'da "5 Yılda 5 Bin Öğrenci Projesi"ni başlattıklarını hatırlatan Yılmaz, "Böylece 2006'dan itibaren yurt dışına burslu gönderilen öğrencilerin sayısını ciddi oranda yükselttik. O günden bugüne kadar, hükümetlerimiz döneminde yurt dışına burslu giden öğrenci sayısı 12 bindir. Yani Cumhuriyet tarihi boyunca program kapsamında giden 21 bin 500 öğrencinin yüzde 56'sı son 20 yılda bu imkana kavuşmuştur." diye konuştu.

Sadece kontenjan artırmakla kalmadıklarını anlatan Yılmaz, şöyle sürdürdü:

"Programın kapsamı, içeriği ve imkanlarında da ciddi iyileşmelere gittik. Ülkemizin neye gerek duyduğunu, hangi alanlarda daha fazla yetişmiş insan kaynağına ihtiyacı olduğunu tespit ettik. Türkiye'nin kalkınma hamlesine katkı verecek enerji, savunma, havacılık, siber güvenlik, yapay zeka, ilaç ve aşı çalışmaları gibi stratejik konularını belirledik. Ayrıca devletimizin dış politika önceliklerine göre öğrenci gönderilen ülke yelpazesini genişlettik. Avrupa ve Amerika'nın yanı sıra Hindistan, Malezya, Brezilya, Güney Afrika, Tunus, Azerbaycan gibi stratejik ilişkilerimizin olduğu 50'den fazla ülke ve bölgeyi de listeye ekledik. Bizim dünyaya bakarken yüzümüzü sadece belli bir coğrafyaya dönmemiz hiçbir şekilde kabul edilemez. Doğusuyla batısıyla, kuzeyiyle güneyiyle bütün dünyaya bakmak durumundayız. Bir bölgeyi de diğerinin alternatifi olarak görmüyoruz. Bunlar birbirini tamamlayan, hepsi bir araya geldiğinde çok daha büyük bir anlam ifade eden farklı coğrafyalar, kültürler, diller, zenginlikler. Bir dönem maalesef yüzümüzü bir dünyaya dönmüş geri kalanını biraz ihmal etmişiz, unutmuşuz. İşte bu farklı yaklaşımla geçmişin bu eksikleri de telafi edilmiş durumda."

‘ÖNEMLİ SORUN AŞILMIŞ OLDU’

Yılmaz, halihazırda 48 ülkede, 123 üniversite ve 40 farklı kamu kurumu adına toplam 3 bin 415 öğrenci bulunduğu bilgisini paylaştı.

Bursiyerlerin dönüşte yaşadıkları en önemli sıkıntının kadro olduğunu ifade eden Yılmaz, "Adına gittikleri üniversitelerde eğitimlerine uygun kadrolara, kadro kısıtı aranmaksızın atanabilmelerini sağladık. Yani bir öğrenci döndüğü zaman üniversitesi 'Kusura bakma, benim cetvelimde böyle bir kadro yok, seni alamam' diyemedi artık. Otomatik olarak gelen arkadaşımız kadroya alındı ve kadro sayısına ilave edildi kendisi." dedi.

Yılmaz, devlet memuru olup burstan yararlanmak isteyen adaylar için istifa şartını kaldırdıklarını belirterek, "Dolayısıyla devlet memurları gidip bir tercih yapmak zorunda kalmadılar." ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber