CHP-HDP arasında sorun yok
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar “Hem Öcalan hem de PKK konusunda CHP-HDP arasında görüş farklılığı olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna “Bu konular gündeme gelmedi. Bir sorun olduğunu da düşünmüyoruz” yanıtını verdi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve beraberindeki heyetle parti genel merkezinde bir araya geldi. Sancar görüşme sonrası yaptığı açıklamada, seçim ittifakının gündemlerinde olmadığını söyledi. Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’ni de ziyaret edeceklerini kaydeden Sancar, İyi Parti’yle görüşme isteklerinin devam ettiğini bildirdi.
Genel seçimlere daha iki yıldan fazla bir zaman olmasına rağmen siyasi partiler arasındaki ziyaretler sıklaştı. Siyasi partiler mesailerinin önemli bir kısmını birbirlerini ziyarete ayırırken dün de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve beraberindeki heyetle parti genel merkezinde bir araya geldi. Görüşme sonrasında ortak bir açıklama yapılmadı ancak HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar görüşme ile ilgili olarak gazetecilere bilgi verdi. Oldukça verimli bir görüşme gerçekleştirildiğini kaydeden Sancar, şunları söyledi:
‘DEMİRTAŞ KONUSUNDA AYRILIK GÖRÜNMÜYOR’
“Türkiye’nin gündemindeki bütün önemli başlıkları ele aldık. Görüşmelerimiz devam edecek. Muhalefet partileriyle yapacağımız görüşmelerin bundan sonraki durağı Gelecek Partisi, daha sonra DEVA Partisi’ni ziyaret edeceğiz.
“Bizim muhalefet partilerine sunduğumuz bir müzakere önerisi çerçevesi var. Bir öneri çerçevesi hazırladık. Bunların muhalefet partileri arasında müzakere edilmesini öneriyoruz. 3 başlık var. Türkiye’nin ağır adaletsizlik hallerini nasıl birlikte tamir edebileceğimiz meselesi bunlardan biri. Enis Berberoğlu, özellikle AİHM kararından itibaren Demirtaş ve tutuklu diğer arkadaşlarımızın durumu da özel bir önem kazandı. AİHM’nin Demirtaş kararını da görüştük. Bu konuda bir fikir ayrılığı görünmüyor.”
Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılan eylemleri değerlendiren Sancar, kayyım rejimine karşı mücadelenin, demokrasi için mücadele olduğunu iddia etti.
SEÇİM İTTİFAKI
Seçim ittifakı konusuna da değinen Sancar, şu ifadeleri kullandı: “Demokrasi ve demokratik seçimler için yolun şimdiden sağlamlaştırılması gerekiyor. Bunu iktidardan bekleyemeyeceğimizi biliyoruz. Muhalefet demokratik hakların kullanımı konusunda ortak hareket etmelidir. Seçim ittifakı bugün gündemimizde yok. Sayın Kılıçdaroğlu ve heyetiyle yaptığımız görüşmede de gündeme gelmedi. Ama seçim güvenliği en temel meselelerden biri. Bu konuda hemfikir olduğumuzu gördük.”
‘YENİ ANAYASA İHTİYAÇ’
Açıklamasında, “Güçlü parlamento, güçlü denetim sistemi, güçlü yerel demokrasi öneriyoruz” diyen Sancar, muhalefet partileri arasında demokrasiye, özgürlüğe yönelik çalışmaları ortak yürütme konusunda bir genel mutabakat oluşması arzularının olduğunu, bu konudaki çalışmalarını 8 Şubat’ta başlatacaklarını bildirdi.
Sancar, İyi Parti ile görüşme isteklerinin devam ettiğini, resmi talep konusunu değerlendirdiklerini, yapacakları görüşmelerin ardından kararlarını açıklayacaklarını, herhangi bir muhalefet partisi ile görüşmeme gibi bir tavırlarının olmadığını söyledi.
‘SORUN OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUZ’
Ulusal Kanal’dan Seda Akyüz, HDP Esenyurt İlçe Başkanlığına yapılan operasyonda terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın posterlerinin ortaya çıktığını hatırlatarak şu soruyu sordu: “CHP lideri Kılıçdaroğlu hem operasyona ilişkin yöneltilen sorulara verdiği yanıtta, ayrıca daha önceki açıklamalarında da, ‘Herkes terörle arasına mesafe koymalı’ demişti. Bu görüşmede bu konu gündeme geldi mi? Hem Öcalan hem de PKK konusunda CHP-HDP arasında görüş farklılığı olduğunu düşünüyor musunuz?” Sancar şöyle bir yanıtı verdi:
“Bu konular gündeme gelmedi. Gelmediği gibi bu konularda bir sorun olduğunu da düşünmüyoruz. Sorduğunuz soruya cevabı da arkadaşlarımız o gün bugündür sürekli veriyorlar. Yeterli olduğu kanısındayız.”
DEMİRTAŞ'IN 8 YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, önceki Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman'a yönelik ifadelerinden dolayı 8 yıla kadar hapsi istendi.
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı döneminde Yüksel Kocaman'a yönelik "tehdit" ve "terörle mücadelede görev alan kamu görevlilerini hedef göstermek" suçlamasıyla yargılanmasına devam edildi. Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, sanık Demirtaş ile tutuklu bulunduğu cezaevinden video konferans yöntemiyle bağlantı kuruldu, taraf avukatları ise duruşma salonunda hazır bulundu. Mahkemenin usul eksikliği nedeniyle iddianameyi iade etmesi gerektiğini ileri süren Demirtaş şu ifadeleri kullandı: "Kocaman'a yönelik söz konusu ifadeleri 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki savunmamda sarf ettim. O anda suç duyurusunda bulunulmadı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararının ardından suç duyurusunda bulundular.”
Siyasi saiklerle tutukluluğunun devam ettiğini savunan Demirtaş, Kobani eylemleri sonrasında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 2014'te HDP Merkez Yürütme Kurulu üyesi 30 kişi hakkında soruşturma açıldığını, o dönem ifadelerinin alınmadığını ancak yıllar sonra aynı delillerle ifade verip yeniden tutuklandığını iddia etti. Kimseyi hedef göstermediğini savunan Demirtaş, Yüksel Kocaman'ın "yargı etiğine aykırı" davranarak iddianame hazırlattığını öne sürdü. Taleplerin alınmasının ardından esasa ilişkin mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı, Demirtaş'ın "tehdit" ve "terörle mücadelede görev alan kamu görevlilerini hedef göstermek" suçlarından 8 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Daha sonra ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Demirtaş'ın esasa ilişkin savunmasını hazırlaması için duruşmayı 9 Nisan'a erteledi.