Düzce Cam işçileri bugün greve çıkıyor

Düzce Cam işvereni, Kristal-İş Sendikası'nda örgütlenen işçileri işten çıkardı. Üç yılı aşkın süredir devam eden örgütlenme mücadelesinde sendika hukuki mücadeleyi kazandı, toplu iş sözleşmesi aşamasına gelindi. Ancak işveren masaya oturmadı. İşçiler bugün greve çıkıyor.

Düzce Cam San. ve Tic. AŞ'de devam eden sendikalaşma mücadelesinde işverenin uzlaşmaz tavrına karşı işçiler bugün greve çıkıyor.
Düzce Cam çalışanları yaklaşık üç buçuk yıl önce, çalışma koşullarını düzeltmek için Kristal-İş Sendikası’na örgütlendiler. Sednika Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan yetki tespitini aldı. Ancak işveren yetki tespitine itiraz ederek dava açtı. İşverenin itiraz gerekçesinin dayanaksız olduğunu söyleyen Kristal-İş Sendikası, itiraz sebebinin sendikalaşmayı yok etmek olduğunu savunuyordu.

Yaşananlar sendikanın savunusunu haksız çıkarmadı. Düzce Cam işvereni, sendikalaşmaya öncülük eden işçileri işten çıkardı. Şubat 2016'da başlayan işten çıkarmalar peyderpey devam etti.
Bu süreçte başlatılan ve iki yıl süren hukuki mücadelede sendika yetki davasını kazandı. Ancak işveren davayı kaybetmesine rağmen sendika ile görüşmeyi reddetti, devlet tarafından atanan resmi arabulucuyla dahi görüşmedi.
Düzce Cam işvereni, sendika düşmanlığına geçen birkaç ay içinde, Kristal-İş Sendikası tarafından yasa gereği atanan işyeri temsilcileri ve bazı sendikalı işçileri de işten çıkararak devam etti. Böylece işten atılan işçilerin sayısı 80’i geçti.

'YASA DIŞI BASKILARA SON VERİN'

İşverenin uzlaşmaz tavrına karşı grev kararı alan Kristal-İş -Sendikası'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Düzce Cam işçileri sendikalı oldukları, sendikal haklarını istedikleri, birbirlerine sahip çıktıkları için işten çıkarılmıştır. İşveren bu gerçeği gizlemek için çeşitli ve asılsız gerekçeler göstermiştir. İşveren bir yandan da baskı, tehdit ve benzeri yöntemleri kullanmaya devam etmektedir.
Düzce Cam işyerinde yetkili sendika olan Kristal-İş karşısında bir muhatap bulamıyor. Yasalar bu koşullar altında grevi kaçınılmaz hale getiriyor. Aksi halde yasal süreç gereği Kristal-İş bu işyerinde yetkisini kaybedecektir. Bu nedenle Düzce Cam’da 26 Temmuz Cuma günü işçiler greve çıkacak.”

Taleplerinin açık ve net olduğu belirtilen açıklamada, “Atılan işçiler derhal geri alınsın. İşveren sendikasızlaştırmaya yönelik yasadışı baskılara son versin. İşveren, işçilerinin temsilcisi olan Kristal-İş’le en kısa zamanda görüşme masasına otursun” denildi.

Sonraki Haber