İsrail mutabakattan endişeli: ‘ABD hiç olmadığı kadar güçsüz görünüyor’

Türkiye’den sonra İsrail’e giden ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun ziyaretini değerlendiren Die Welt, ‘İsrail’in koruyucu gücü ABD daha önce hiç olmadığı kadar güçsüz görünüyor. Bu Netanyahu ve ülkesi için yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Zayıf bir Amerika dolaylı olarak İsrail’i de zayıflatıyor’ dedi.

ABD birliklerinin Suriye’den çekilmesi ve Türkiye ile varılan mutabakat Orta Doğu’daki ABD müttefiklerini endişelendiriyor.
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun Türkiye ziyaretinden sonraki durağı İsrail oldu. Pompeo Suriye’deki son gelişmeleri tartışmak için İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüştü. Alman Die Welt gazetesi görüşmeye ilişkin ABD-İsrail arasındaki bölünmeyi konu alan bir makale yayınladı.

Die Welt gazetesinin, “ABD İsrail’in en büyük düşmanını güçlendiriyor” başlığıyla yayınladığı makalede öne çıkan ifadeler şöyle:
-İsrail Başbakanı Netanyahu ve ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, gazetecilerin önünde iki hükümet arasındaki ittifakın ne kadar güçlü olduğunu göstermeye çalıştılar ancak ABD Başkanı Donald Trump, Yahudi devletini endişeye düşürüyor.
-Suriye’nin kuzeyinde yaşananlar ABD-İsrail arasındaki stratejik bölünmeyi gözler önüne seriyor.
-ABD ile Türkiye arasındaki anlaşmanın ABD’ye hiç bir getirisi yok, lakin Erdoğan neredeyse bütün hedeflerine ulaştı.
-İsrail’in koruyucu gücü ABD daha önce hiç olmadığı kadar güçsüz görünüyor. Bu Netanyahu ve ülkesi için yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Zayıf bir Amerika dolaylı olarak İsrail’i de zayıflatıyor.
-Trump’ın IŞİD’e karşı yürütülen mücadelede en önemli ve en sadık müttefiklerinden birini yarı yolda bırakması, İsraillilere ve Araplara ABD’nin güvenilir olmadığını gösteriyor.

‘ANLAŞMA ERDOĞAN’IN YANINDA RUSYA VE İRAN’I DA GÜÇLENDİRDİ’
Die Welt gazetesinin haberinde ayrıca ABD’nin eski İsrail büyükelçisi Dan Shapiro’nun Trump’ın kararına ilişkin açıklamalarına yer verildi. Shapiro, ABD ile Türkiye arasındaki mutabakata ilişkin Orta Doğu’daki tüm ABD müttefiklerinin endişelerini beş nokta ile özetledi:
-Kürtlere saldırma izni, Batı’nın bölgedeki en sadık müttefiklerinden birini zayıflatıyor.
-Tartışmalı bir müttefik olduğu kanıtlanan Erdoğan’nın eli güçlendi. Türkiye, Erdoğan’ın yönetimi altında Rusya ile yakınlaşmak istiyor ve bölgedeki Müslüman Kardeşleri destekliyor. Yapılan anlaşma, Erdoğan’ı Suriye topraklarını ihlak ettiği için cezalandırmak yerine ödüllendirdi.
-ABD birliklerinin geri çekilmesinin ardından, Suriye’nin kuzeyindeki bölgeleri kontrolü altına alan Esad rejimi güçlendi. Aynı zamanda bu anlaşma Esad’ın koruyucusu Rusya ve Suriye topraklarında askeri güçleri İsrail’e karşı harekete geçirmek isteyen İran için de bir zafer.
-Trump’ın kararı İslam Devletini tekrardan canlandırabilir. Birçok IŞİD savaşçısı serbest bırakıldı, İŞİD’in ana düşmanı şimdi hayatta kalmak için Türklere karşı savaşıyor.
-Trump kararı ile tüm bölgeye ABD’ye güvenilmeyeceğini gösterdi. Bu, İran’ın her zamankinden daha agresif davrandığı bir zamanda gerçekleşti. Tahran’ın Basra Körfezi ve Suudi petrol fabrikalarındaki tankerlere saldırdığı şüphesi varken, Ayetullah ile yüzleşmek yerine Trump onları konuşmaya davet ediyor.
ABD Başkanı Trump’ın görevinden azledilmesi için başlatılan soruşturma nedeniyle kontrolden çıktığını söyleyen Shapiro, Ortadoğu’da ‘Kürtlere böyle ihanet eden ‘başka kime veya neye ihanet etmez ki?’diye sorulduğunu belirtti.

Sonraki Haber