İstihbarat başkanı istifa etti

Yunanistan Ulusal İstihbarat Teşkilatı (EYP) Başkanı Panagiotis Kontoleon ve Başbakanlık Ofisi Genel Sekreteri Grigoris Dimitriadis, bir gazeteci ve bir politikacıya yönelik telefon dinleme skandalı sonucu istifa etti

Dinlemelerde İsrail merkezli ünlü "Predator" casus yazılımının kullanıldığı tespit edildi.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Nikos Androulakis'in telefonunun casus yazılımla dinlendiğinden haberdar olmadığını söyledi. Miçotakis, “Yapılanlar yasal olabilir ancak yine de bir hataydı. Bilmiyordum ve bilseydim buna asla izin vermezdim” dedi.

Kiryakos Miçotakis

‘DERİN DEVLET DÜZENİ’

Yunanistan’da muhalefette yer alan ve oy oranında üçüncü sırada bulunan Panhelenik Sosyalist Hareket'in (PASOK) lideri ve Avrupa Parlamentosu Milletvekili Nikos Androulakis, “casus yazılım programıyla” cep telefonlarının dinlendiği gerekçesiyle Yunanistan Yüksek Mahkemesine (Areios Pagos) suç duyurusu yaptı.

Androulakis, Başbakan Miçotakis'in, "kurulan derin devlet düzeni hakkında açıklama yapmaktan düzenli şekilde kaçındığını" söyledi. Miçotakis'in dinlenme olayını "yasal" olarak nitelediğine dikkati çeken Andrulakis, kendisinin neden dinlendiğinin açıklanmasını talep etti.

‘MAHREMİYET İHLALİ’

Telefonlarının dinlendiği bilgisini AP'nin görevlendirdiği siber güvenlik şirketinden alan Androulakis, “Predator casus yazılımı ile cep telefonumun dinlenmeye çalışıldığı ortaya çıktı. Bu tür hastalıklı uygulamaların arkasına gizlenenleri ortaya çıkarmak benim kişisel bir meselem değil, demokratik görevim” şeklinde konuştu.
PASOK tarafından yapılan açıklamada, “Genel Başkan Androulakis'i takip etmek isteyenler sadece telefon aramalarını ve mesajlarını dinleyip, okumakla kalmayıp, cep telefonunu sürekli bir gözetleme cihazına dönüştürmeye çalıştı. Özel iletişim mahremiyeti ciddi çekilde ihlal edildiği” ifadelerine yer verildi.

Andrulakis, 28 Haziran'da Avrupa Parlamentosu’nun özel hizmetinden faydalanarak, telefonunun casus bir yazılımla izlenip izlenmediğini kontrol ettirmişti.

Nisan ayında da Yunan gazeteci Thanasis Koukakis'in cep telefonunda da casus yazılım tespit edilmişti. Uluslararası Basın Enstitüsü tarafından yapılan açıklamasında, Koukakis'in cep telefonunun 2021'de 10 hafta boyunca "Predator" casus yazılımla takip edildiği kaydedilmişti.​​​​​​​

PREDATOR VE PEGASUS

Yunanistan’daki dinleme vakasında kullanılan Predator isimli casus yazılımı, Cytrox isimli şirkete ait. Diğer yandan Avrupa’nın gündemindeki tek casus yazılım Predator değil. Geçen aylarda çok sayıda ülkede İsrail merkezli NSO Group’un sahibi olduğu Pegasus isimli casus yazılımın kullandığı ortaya çıkmıştı.

Panagiotis Kontoleon

AB SORUŞTURUYOR, ABD YASAKLADI, APPLE DAVACI

NSO Group’un, Pegasus’un en az beş AB ülkesi tarafından kullanıldığını itiraf etmesi üzerine AB bu konuda etkili önlemler alınmasını kararlaştırmıştı. Avrupa Parlamentosu, nisan ayında casus yazılım Pegasus'un kullanımını araştırmak için komite kurdu.

ABD hükümeti ise daha sert bir önlem alarak Pegasus'un ithalatını ve kullanımını yasaklamıştı.
Apple şirketi de ürettikleri telefona virüslerle müdaele ettiği gerekçesiyle NSO Group’a , dava açmış ve İPhone kullanıcılarını bu konuda uyarmıştı.

CASUS YAZILIM İSPANYA BAŞBAKANININ CEBİNDE

Mayıs ayında İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in cep telefonu ve Savunma Bakanı Margarita Robles'e ait bir cihazın Pegasus casus yazılımı kullanılarak takip edildiğinin ortaya çıkması üzerine istihbarat şefi Paz Esteban'ın görevine son verilmişti.

Esteban parlamentodaki bir komitede yaptığı basına kapalı açıklamada casus yazılımın mahkeme izniyle, Katalonya'daki 60'dan fazla siyasetçi, kamuoyu önderi, avukat ve gazetecinin de dinlendiği ortaya çıkmıştı.

‘İNGİLTERE BAŞBAKANLIĞI DİNLENDİ’ İDDİASI

Nisan ayında ise Birleşik Arap Emirlikleri’nin Pegasus’u kullanarak İngiltere Başbakanlık Ofisi ve Dışişleri Bakanlığının dinlediği ileri sürülmüştü.
Kanada'nın Toronto Üniversitesi’ne bağlı siber güvenlik uzmanlarından oluşan Citizen Lab adlı araştırma grubunun yaptığı açıklamada, "2020 ve 2021'de resmi İngiliz ağlarında birden fazla şüpheli Pegasus casus yazılım vakasını gözlemlediğimizi ve bunları İngiltere hükümetine bildirdiğimizi teyit ederiz" ifadesi kullanılmıştı.

PREDATOR VE PEGASUS YAZILIMLARI NEDİR?

Predator ve Pegasus casus yazılımlarının özel şirketlerin geliştirdiği en güçlü yazılarımdan olduğu düşünülüyor. İki yazılım ortak noktası devletlerin hizmetine sunulmak üzere geliştirilmiş olmaları. Uzmanların yorumlarına göre bu yazılımlar telefona girdiğinde, telefon sahibine fark ettirmeden 7/24 gözetleme yapabiliyor. Gönderilen veya alınan mesajları kopyalıyor, fotoğrafları topluyor ve aramaları kaydediyor. Telefonun kamerasını kullanarak gizlice filme alabiliyor ve konuşmaları kaydetmek için mikrofonu etkinleştirebiliyor. Kullanıcının nerede ve kiminle olduğunu tespit edebiliyor. Yazılım hem İOS hem de Android işletim sistemlerini çalıştıran milyarlarca telefona bulaşma yeteneğine sahip.
Yazılımların, telefon üreticisinin henüz bilmediği ve bu nedenle düzeltemediği işletim sistemindeki güvenlik açıklarından yararlandığı değerlendiriliyor.
Pegasus Apple'ın iMessage yazılımındaki güvenlik açıklarından da yararlanmaya başladı ve yüz milyonlarca iPhone'a arka kapı erişimi sağladı. Apple, bu tür saldırıları önlemek için yazılımını sürekli olarak güncellediğini söylüyor ancak endişeler tam olarak giderilmiş değil.


Sonraki Haber