İstiklal'de Hope Alkazar rüzgarı

Medya sanatçısı Refik Anadol'un “Hope Alkazar” isimli interaktif yapay zeka sineması, ziyaretçilerine kapılarını açtı. İki bölümden oluşan dijital sergi kolektif bellek, post dijital, kültürel arşivler ve Yeşilçam belleğinden insan hareketleri ile yapay zeka birleşimini izleyiciye sunuyor .

Alkazar rüyası bu bağlamda dünyada ilk defa eski sinema arşivleri ile yapay zekayı bir araya getiren ve izleyici hareketleri sayesinde form değiştirebilen bir interaktif deneyim olma özelliği taşıyor. Gösteri 8 ve 12 dakikadan oluşan iki parçadan oluşuyor. İlk bölümde eski Alkazar sinemaları ve renkli Yeşilçam arşivleri verilirken ikinci bölümde ise post dijital alanında farklı figürlerden esinlenerek çok boyutlu yansıma görselleri sergilendi.

Refik Anadol sergiyi şöyle anlattı: “Şimdiye kadar 'rüya gördürmek için' mekansal belleğine girdiğim ve kanvas olarak kullandığım mimari yapılar arasında beni en çok heyecanlandıran yerlerden biri eski Alkazar Sineması. Parçası olduğum kültürün en önemli miraslarından biri olan bu mekanın tarihini muhafaza edebilmek ve yeni bir sinema deneyimi yaratabilmek için elimizdeki en iyi yapay zeka teknolojilerini kullandık ve geçmişle gelecek arasında güçlü bir köprü inşaa ettik.”

Nike’ın sponsor olduğu dijital sergi ana temaları olan çağdaş sanat, yapay zeka ve film tarihini harmanlıyor, çoklu ses ve renklerle bizlerle sunuyor. Türk sinemasının dijitalleştirilmiş arşivleri dikkat çeken bir şekilde sinemaseverlerin karşısına çıkıyor. Türk sinema tarihinin kült filmlerini izledikten sonraki rüyalarını bizimle kendi duvarları üzerinde paylaşan Anadol, bulunduğu mekanı çok boyutlu bir veri evrenine dönüştürüyor. Dijital sergi İstanbul Beyoğlu'nun işlek noktalarından İstiklal Caddesinde 30 Nisan'a kadar ücretsiz olarak ziyaretçilere açık olacak.

Sonraki Haber