Kara kara PYD'yi düşünüyorlar

TSK'nın, ABD'nin 'kara gücüm' dediği PYD'ye yönelik hava harekatı Beyaz Saray ve Pentagon'u telaşlandırdı. ABD hava harekatını 'kabul edilemez' bulduğunu açıkladı, çatışmaya son verilmesini istedi

Türkiye’nin Cerablus’ta Türk tankını vuran PKK/PYD’ye hava saldırısı düzenlemesi ve Obüs’lerle karşılık vermesi ABD’yi telaşlandırdı. Beyaz Saray’dan ve Pentagon’dan yapılan açıklamalarda TSK’nın “Fırat Kalkanı Hareketi” çerçevesinde PKK/PYD mevzilerini vurması “kabul edilemez” bulundu.

TSK’nın “Fırat Kalkanı Harekatı” ABD’yi rahatsız etti. TSK’nın dün Fırat’ın batısında, Cerablus’un güneyinde, PKK/PYD hedeflerine yönelik saldırılarına ve 25 PKK/PYD’liyi etkisiz hale getirmesine açıkça karşı çıktı. ABD, “kara gücüm” dediği PKK/PYD’nin zor durumda kalması karşısında telaşlanırken, çatışmaların durdurulmasını istedi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Peter Cook, TSK’nın “Fırat Kalkanı Harekatı”nı yakından izlediklerini belirterek endişelerini dile getirdi. Peter Cook, New York Times gazetesine gönderdiği e-postada, “IŞİD’in artık bulunmadığı Cerablus’un güneyinde Türk Silahlı Kuvvetleri, bazı muhalefet grupları ve SDG ile bağlantılı birlikler arasındaki çatışmalara ilişkin haberleri yakından izlerken bu çatışmaları kabul edilemez bulduğumuzu açıkça ifade etmek istiyoruz” dedi.

TÜRKİYE ÇATIŞMALARI DURDURSUN

Bölgede IŞİD’in kalmadığını vurgulayan Cook, “Zaten bu kalabalık bir savaş alanı. Bu nedenle ki silahlı tüm oyuncuları hemen çatışmaları durdurmaya ve ihtilafa son vermek için gereken önlemleri almayı çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin “Fırat Kalkanı Harekatı”nın başta İngiltere olmak üzere ABD ile birlikte hareket eden Batı ülkelerinde de rahatsızlık yarattığı görüldü. İngiliz Financial Times gazetesinde yapılan yorumlarda da ABD’nin PYD’yi desteklediği hatırlatılarak, “Türk topçusu ile uçaklarının desteğini alan Suriyeli muhalifler, Kürt militanların elindeki bölgelere doğru ilerleyişini sürdürüyor. Türkiye Kürt militanlara saldırılarını artırdı. Çatışmaların şiddetlenmesi ABD'yi zor durumda bırakabilir” görüşleri öne çıktı.

Financial Times’in haberinde, Türkiye’nin desteklediği grupların yeni hedefinin Menbiç olacağı bildirildi. Haberde ayrıca “BBCTürkçe” kaynak gösterilerek, Muhalif Komutan Mustafa Sanyari’nin “Güçlerimiz iki cephede savaşıyor. El Rai çevresinde IŞİD'le, Cerablus'un güneyindeyse YPG ile çatışıyoruz” dediği aktarıldı.

OBAMA'NIN ÖZEL TEMSİLCİSİ: ENDİŞELİYİZ

ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD ile mücadele özel temsilcisi Brett McGurk, Twitter hesabından Türkiye'nin Cerablus harekâtını değerlendirdi. McGurk'un Türkiye’nin PKK/PYD’yi vurması şöyle eleştirildi:

“Cerablus'un güneyinden hava saldırıları ve Türk askeriyle Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile bağlantılı muhalif gruplar arasında çatışma yaşandığı haberleri alıyoruz. IŞİD'in bulunmadığı bölgelerdeki çatışmaları kabul edilemez ve derin bir endişe kaynağı olarak görüyoruz. ABD'nin bu çatışmalarla ilgisi yok ve olanlar ABD birlikleriyle koordineli değil. Ve biz onları desteklemiyoruz. Dolayısıyla, sahada olan tüm silahlı aktörlere saldırı pozisyonundan çıkmaları için çağrı yapıyoruz.”

Özel temsilci McGurk, ayrıca taraflardan çatışma ihtimalini azaltmak için iletişim kanallarını açık tutmalarını istedi.

Sonraki Haber