Karpuz yerken dikkat etmeniz gerekebilir... Uzmanlar bu sağlık sorunları olanlar için uyardı!

Annals of Internal Medicine: Clinical Cases dergisinde yayınlanan bir çalışma karpuz tüketiminin, böbrek rahatsızlığı olanlar için sağlık sorunlarına neden olabileceğini gösteriyor. Araştırma, karpuz tüketiminin yol açabileceği riskleri ortaya koydu. Ayrıntılar...

Karpuz yerken dikkat etmeniz gerekebilir... Uzmanlar bu sağlık sorunları olanlar için uyardı!

Annals of Internal Medicine: Clinical Cases dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre çok fazla karpuz tüketmek kas zayıflığından düzensiz kalp atışlarına kadar çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.

KARPUZ KAN ŞEKERLERİNİZİ BOZABİLİR

Havaların ısınması ile birlikte herkesin enfes karpuzların ne zaman pazara çıkacağıdır. Ama Annals of Internal Medicine: Clinical Cases dergisinde yayınlanan çalışmaya göre kronik böbrek hastası olan kişilerin sağlık sorunlarına neden olabilir.

Karpuzda, vitamin ve minerallerle dolu bir meyvedir. Tek bir dilim karpuz (yaklaşık 286 gram veya 10 ons) 320 miligram (0,01 ons) potasyum içerir; bu, kadınlar için önerilen günlük alım miktarının yaklaşık yüzde 12'si ve erkekler için yaklaşık yüzde 9'udur.

Karpuz, bu nedenle bol (ve lezzetli) bir potasyum kaynağıdır. Sinirlerimiz tarafından, kas kasılmasına neden olanlar da dahil olmak üzere sinyallerin iletilmesine, hücrelerimizin dışında normal sıvı seviyelerinin korunmasına ve kan basıncının kontrol altında tutulmasına yardımcı olmak için değerli bir besin kaynağıdır.

Normal şartlarda bu işlemlerde kullanılmayan potasyumun fazlası böbrekler tarafından idrar ile dışarı atılır. Ancak böbrek rahatsızlığı olan kişilerde böbrekler potasyumun filtrelenmesinde pek etkili değildir.
Böbrek rahatsızlığı olan kişilerin çok fazla karpuz tüketmesi, şiddetli hiperkalemi geliştirmesine neden olur. Bu durum, kanınızda çok fazla şekerin birikmesine neden olur.

Hiperkalemi her zaman belirgin semptomlarla sonuçlanmıyor. Ancak oldukça ciddi olanları da olabilir.

Sonraki Haber