İstanbul'a 1 saat uzaklıkta Kocaeli gezilecek yerler listesi. Çoğunu ilk defa duyacaksınız!
İstanbul'a 1 saat uzaklıkta olan Kocaeli gezilecek yerler listesi ile Hobbit köyü, plajlar, mağara, şelale, tabiat parkı, doğa yürüyüşü alanları, yayla, sahiller, müzeler, tarihi yapılar ve kültürel eserlerin hepsini göreceksiniz. İşte tüm bilinmeyen yönleriyle İzmit gezilecek yerler...
İşte tüm bilinmeyen yönleriyle İstanbul çevresi gezilecek yerler arasında olan Kocaeli gezilecek yerler listesi:
1. Darıca Hobbit Köyü
2. Serindere Kanyonu
3. Ormanya Hobbit evleri
4. Kartepe Kayak Merkezi
5. Tarihi Kapanca Sokak
6. Eskihisar Kalesi
7. Maşukiye Şelalesi
8. Kaiser Wilhelm Köşkü
9. Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
10. Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi
11. Ayrı Gezegen Cam Terası
12. Darıca Hayvanat Bahçesi
13. Kasr-ı Hümayun Saray Müzesi
14. İzmit Saat Kulesi
15. Ballıkayalar Kanyonu
16. Kumcağız Plajı
17. Cebeci Plajı
18. Kerpe ve Kartal Kayaları
19. Kefken
20. Kandıra Sarısu Plajı
21. Sardala Koyu
22. Bağırganlı Koyu
23. Kapri Koyu
24. Pembe Kayalar
25. Beşkayalar Tabiat Parkı
26. 17 Ağustos Deprem Anma ve Farkındalık Müzesi
27. Kuzuyaylası Tabiat Parkı
28. Hannibal Anıt Mezarı
29. Gayret Gemi Müzesi
30. Hereke Kalesi
31. Akçakoca Bey Anıt Mezarı
32. İnönü Yaylası
33. Kocaeli Bilim Merkezi ve SEKA Kağıt Müzesi
34. Nüzhetiye Şelalesi
35. Hızır Reis Denizaltı Müzesi
36. Atatürk, Redif ve Etnografya Müzesi
37. Parsık Mağarası
38. Üç Tepeler Tümülüsü
İstanbul'a 1 saat uzaklıkta bulunan İzmit gezilecek yerler listesinin detayını görmek bakınız;
1. Darıca Hobbit Köyü
Darıca Hobbit Köyü Kocaeli’nin Darıca ilçesindeki Şehit Er Gökhan Hüseyinoğlu Sahil Parkı içerisinde. Burası aynı zamanda Darıca Millet Bahçesi olarak da biliniyor. İstanbul günübirlik gezilecek yerler arasındaki Darıca Hobbit Köyü’nü Kocaeli’ndeki Ormanya ile karıştırmamak gerekiyor. Burası İstanbul’a daha çok yakın.
Darıca Hobbit Köyü İstanbul Anadolu yakasına (Kadıköy) yaklaşık bir saatlik mesafede. Pendik ve Tuzla’dan ise 30 dakikalık uzaklıkta. Gebze Teknik Üniversitesi’nin önünden geçtikten sonra beş dakikalık bir araç yolculuğu ile ulaşabiliyorsunuz
Darıca Hobbit Köyü’ne toplu ulaşım ile gelmek isteyenler Marmaray ile Gebze durağında inip 416 numaralı otobüse binerek Darıca Millet Bahçesi’ne ulaşabilirler. Burası oldukça büyük bir park, içeride 3 tane otopark mevcut. Aracınızı B otoparkına park ederseniz Hobbit evlerine buradan kısa sürede ulaşabilirsiniz.
Darıca Hobbit Evleri için herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. İçeride yürüyüş parkuru, basketbol, futbol ve tenis sahaları, bisiklet yolu, piknik yapabileceğiniz kamelyalar hatta halk plajı bile var. Çocuklar için farklı oyun alanları da bulunuyor. Mangal ve semavere ise izin verilmiyor.
Buraya gelmeyi planlıyorsanız yanınıza yiyecek ve içeceklerinizi alıp denize karşı piknik yapmak en güzeli. Dilerseniz belediyeye ait kafe ve restoranlarda da yemek yiyebilirsiniz. Her zaman açıktır.
2. Serindere Kanyonu
Yükseklikleri 10 ile 20 metre arasında değişen 6 adet şelalesi bulunan Serindere Kanyonu, Kocaeli'nin ve bölgenin en zorlu kanyonudur. İstanbul günübirlik gezilecek yerler arasındaki İzmit’e 26 kilometre uzaklıkta bulunan Serindere, son yıllarda özellikle günübirlik gelen doğaseverlerin ve yürüyüş gruplarının ziyaret ettiği yerlerin başında gelmektedir.
Havuz şeklinde pek çok göletin yer aldığı Serin Dere Kanyonu iyi seviyede eğitim almış grupların geçebileceği bir rotadır. Her mevsimde farklı bir güzellik barındıran Serindere bitki örtüsü, doğal güzellikleri ve gürül gürül akan soğuk suyuyla doğa yürüyüşü yapmayı ve kamp kurmayı sevenlerin sık sık ziyaret ettiği bir yerdir.
Yer yer genişliği 3 metreye kadar düşen bu güç parkuru tamamlamak saatler alabilmektedir. Kanyonda rahat gezmek, taşlarda rahat yürümek ve çamurlu suyun kayganlaştırdığı kayalardan kaymamak için sağlam ve altı sert deniz ayakkabıları gerekmektedir. Eşyalarınızı su geçirmez bir çanta içerisinde taşımalısınız.
3. Ormanya Hobbit evleri
Ormanya Hobbit evleri İstanbul'a 1 saat uzaklıkta gezilecek yerler arasında bulunması sebebiyle ve aynı zamanda da çok renkli dizaynı ile kendine herkesi çekiyor. Çok güzel gezi noktalarından biri olan yere zaman zaman turlar da düzenleniyor.
Ormanya Hobbit evleri nerededir?
Ormanya Hobbit evleri Kocaeli Kartepe'de, Sapanca Gölü'nün batı kısmında yer alır.
Ormanya Hobbit evleri ne zaman açık?
Ormanya yaşam alanı pazartesi günleri kapalı oluyor. Bundan ötürü diğer günler istediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz ancak. Bölgeye giriş saatleri ise yaz ve kış döneminde farklı oluyor. Sabah 09:00'da açılan Ormanya, bahar akşamları 18:00'de, kış akşamları 17:00'de yaz akşamları 20:00'de kapanıyor.
Ormanya Hobbit evleri konaklama mümkün mü?
Sapanca merkezde yer alan Ormanya'daki Hobbit evleri, 2 kişi konaklama kapasitelidir. Özellikle farklı bir konsept arayan çiftler ve çocuklu aileler için oldukça popüler olan evin önünden dere akmaktadır. Hobbit evlerinin bahçesinde mangal yakılabilir. Ormanya Hobbit evleri girişi ücretsizdir!
4. Kartepe Kayak Merkezi
İstanbul günübirlik gezilecek yerler arasındaki Kartepe Kayak Merkezi, Kocaeli İlinin Kartepe ilçesinde bulunan, İzmit Körfezi ile Sapanca Gölü arasında yer almaktadır. Kartepe ilçesinin batı bölgesinde Köseköy ve Arslanbey yerleşim alanları dahil olmak üzere, doğuya doğru ilerlendiğinde, Köseköy’ün hemen batısında Sarımeşe, kuzey kesiminde Uzuntarla ve Eşme, güney kesiminde Suadiye ve Maşukiye bulunmaktadır. Kartepe’nin güney kesimini, doğu batı doğrultusunda uzanan Samanlı Dağlarının orta bölümü meydana getirir.1602 rakımlı Kartepe, ilçe sınırlarında bulunan Kocaeli’nin en yüksek tepesidir. Kartepe, bir günde dört mevsimin yaşandığı ender coğrafyalardan biridir.
5. Tarihi Kapanca Sokak
İzmit gezilecek yerler arasında olan tarihi evler, kentsel sit alanı içinde kalan yolun her iki tarafından sivil mimarlık örneği yapılardan oluşan bir sokak olup; bir tane çesme, bir tane sarnıç ve bir tanede okul bulunmaktadır. Sokaktaki birçok ev restore çalışmaları devam etmektedir. Eski tarihsel dokuyu muhafaza eden sokaktır. Kocaeli’ndeki sivil mimari örneklerinin en önemlileri Kapanca Sokak ve çevresindedir. 19'uncu yüzyılın ikinci yarısına tarihlenen bu evlerden 18 tanesi koruma altına alınmıştır.
6. Eskihisar Kalesi
Eskihisar Kalesi, Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bulunan tarihi bir yapıdır. Eskihisar Kalesi eski çağlarda İzmit Körfezi’nin güneyindeki geçişi kontrol altında tutmak ve limanı korumak için Eskihisar Köyünün kuzey doğusunda dik bir tepe üzerine kurulmuştur ve tahminlere göre Eskihisar Kalesi Bizans İmparatorluğu zamanında yapılmıştır.
Eskihisar Kalesi’nden ilk olarak Georgios Akropolite 1241 yılında söz etmiştir. Palekanon Savaşı nedeniyle de tarihte adı geçmiştir. Latin İmparatorluğu’nun bölgeye hakim olduğu dönemde bu kalenin isminden çoğu kez söz edilmiştir. O zamanlar İznik İmparatoru III.İonidis Kocaeli yarımadasını ve buradaki kaleleri fethetmiştir. Bu olaylara göre, İzmit gezilecek yerler arasındaki Eskihisar Kalesi’nin 1241 yılında var olduğu anlaşılmaktadır. Eskihisar Kalesi ve surları üç aşamalı olarak yapılmıştır. Kalenin iç surları I.Manuel Komnenos (1143-1180) tarafından XII.yüzyılda; kalenin peçe duvarları İznik İmparatoru II.Ducas-Vatatzes (1222-1254) tarafından 1241’de; dış surlar ve güneydoğu köşesindeki burç Paleologoslar döneminde (1261-1453), yaklaşık 1300 yıllarında yapılmıştır.
7. Maşukiye Şelalesi
İzmit gezilecek yerler arasında bulunan Kocaeli'ne bağlı Maşukiye, cennet ülkemizde bulunan ve mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri. Masukiye Şelalesi İstanbul’a 130 km uzaklıktadır. İstanbul’dan ulaşımı araba ile 1 buçuk saat sürmektedir.
Akan bir şelalenin yanına oturduğunuzda damlayan su sesinin yarattığı içinizi okşayan huzurlu o eşsiz duyguyu, berrak suların harika bir şekilde aktığı Masukiye şelalesini ziyaret ettiğinizde tadacaksınız. Şelalenin habercisi olan yumuşak su seslerini Masukiye Köyü’ne girdiğinizde duymaya başlayacaksınız.
8. Kaiser Wilhelm Köşkü
İzmit gezilecek yerler içerisinde olan Kaiser II. Wilhelm Köşkü (Çivisiz Köşk olarak da bilinir), Kocaeli'nin Körfez ilçesinde bulunan ve 1898 yılında dönemin Almanya İmparatoru olan Kaiser II. Wilhelm’in Osmanlı İmparatorluğu'nu ziyaret etmesi dolayısıyla yaptırılan bir köşktür.
Köşkün yapılma nedeni, Hereke Halılarının dünya çapında ünlenmesinden sonra bu bölgeyi ziyaret eden yabancı misafirlerin barakalarda kalmasının kötü bir izlenim yaratacağı düşünülmesidir. Sultan II. Abdülhamit’in emriyle Alman İmparatoru Kaiser II. Wilhelm’in İzmit’i ziyaret etmesinden önce inşa edilmiştir. Üç hafta boyunca Yıldız sarayında hazırlanan köşkün parçaları, deniz yoluyla ayrı ayrı getirilerek bir gün süren çalışma ile yerinde monte edilmiştir.
Hereke'yi ziyaret ederek bu köşkte ağırlanan misafirlere ipekten dokuma halı, elbiselik kumaş, mendil, boyun atkısı, maşlah ve seccade gibi hediyeler verilmiştir. II. Wilhelm de köşke bir böcek koleksiyonu hediye etmiştir.
Kesin olmamakla birlikte İtalyan asıllı mimar Raimondo d’Aronco tarafından hazırlandığı düşünülen köşkün yapımında hiç metal çivi kullanılmamıştır. Köşkte bulunan Bergere tarzındaki koltuk takımının 20. yüzyılın başlarından kaldığı tahmin edilmektedir.
9. Kocaeli Arkeoloji Müzesi
Kocaeli ili İzmit İlçesi Kozluk Mahallesi İstasyon Caddesi üzerinde bulunan Eski Gar Alanı 21 dönüm olup planı Alman Otto Ritter tarafından çizilmiş 1873-1910 tarihleri arasında alan içindeki yapılar inşa edilmiştir.
Eski Gar ve Ambar Binaları bir bütün halinde değerlendirilmiş, restorasyon çalışmaları tamamlanarak, Eski Gar Binası Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu olarak hizmet vermektedir.
Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi olarak hizmet veren alan içinde Tamir Atölyesi, Su Deposu, Lojman Binası yer almaktadır. İki adet Tekel Deposu birleştirilerek (Arkeolojik ve Etnografik eseler için) teşhir salonları oluşturulmuştur. İzmit gezilecek yerler arasında olan Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesinde Paleolitik, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergilenmektedir. Giriş Ücreti : 20 TL Her gün 09:00 - 17:30 saatleri arasında açıktır.
10. Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi
Osman Hamdi Bey Evi Müzesi, Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki Eskihisar mahallesinde, Osman Hamdi Bey'in yaşamının son yıllarında özellikle yaz aylarını geçirdiği iki katlı evinde 1987'den beri hizmet veren Kocaeli gezilecek yerler arasında bulunan müzedir.
Eskihisar merkezinin batısında, sahile paralel bir tepededir. Osman Hamdi Bey'in kişisel eşyaları, aile resimleri ve kendisinin resim çalışmalarının bire bir ölçekli geniş bir koleksiyonuna sahiptir. Üst kattaki odalardan birisinde Osman Hamdi Beyin resim çalışmalarından "Çiçek Düzenleyen Kız"' tablosunun yapıldığı (ressamın modeliyle birlikte çalıştığı) anın üç boyutlu modellerle canlandırıldığı bir sunum yer alır.
Osman Hamdi Bey, dönemin gözde sayfiye yerleri arasında yer alan Eskihisar'da gençlik yıllarında bir arazi satın almış ve 1884 yılında planını kendi çizdiği bir köşk yaptırmıştır. 1884 yılından itibaren hemen hemen bütün yazlarını Eskihisar'da geçiren sanatçı, köşk ve eklenti binalarına resimhane ve kayıkhane yaptırmış; köşkün giriş katının ahşap kapılarının tablalarına 1901-1903 yıllarında çiçek resimleri yapmıştır. Kapılardaki çiçek resimleri, tabloları kadar değerli kabul edilir.
11. Ayrı Gezegen Cam Terası
Panoramik orman manzarası ile adeta yemyeşil bir tablonun içindeymiş gibi hissettiren Ayrı Gezegen Cam Teras Türkiye’nin en geniş cam terası olarak biliniyor. Burası aynı zamanda bir eğlence merkezi. Zipline ile adrenalinizi yükseltebilir, ATV ile doğa keşfine çıkabilirsiniz.
Kocaeli gezilecek yerler içerisinde olan Ayrı Gezegen Cam Teras Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde yer alıyor. Maşukiye merkezden uzaklığı yaklaşık 10 kilometre. Ayrı Gezegen Cam Teras aynı zamanda Marmara Bölgesi’nin ilk cam tabanlı terası olma özelliğine sahip.
Ayrı Gezegen Cam Teras haftanın her günü 09.00-21.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
Maşukiye merkezden Kartepe tabelasını takip ederek yaklaşık 20 dakikalık bir araba yolculuğu ile buraya ulaşmak mümkün. Maşukiye’den 8 kilometre gittikten sonra solda, Kartepe’ye çıkan dağ yolu üzerinde yer alıyor. Ayrı Gezegen tabelasını gördükten sonra 2 kilometre orman yolundan giderek buraya ulaşabilirsiniz. Girişte ücretsiz otopark bulunuyor.
12. Darıca Hayvanat Bahçesi
Kocaeli gezilecek yerler arasında olan Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı 1993 yılından bu yana halka açık bir şekilde hizmet vermekte olan hayvanat bahçesi aslında hem bir botanik park, hem de bir kuş cenneti. İş adamı Faruk Yalçın’ın büyük desteği ile bugünkü halini alan park ilk etapta kuş parkı bölümü ve bir kaç hayvan getirildi. Sonrasında parkın ilgi görmesi ile geliştirilmeye başlandı. Bugünkü halini almasında Faruk Yalçın’ın hem maddi hem de bilgi, tecrübeleri ile parka büyük destek olmuştur. İş adamı 01 Aralık 2008 yılında hayatını kaybetmiştir.
Parka gelen ziyaretçiler hem botanik park sayesinde daha önce görmediği pek çok bitkiyi görme şansını elde ederken bir taraftan da eşsiz ve pek çok farklı türde olan hayvanları görebiliyorlar. Hayvanat bahçesinde 286 hayvan türü ve yaklaşık 3600 üzerinde hayvan bulunuyor. Botanik park kısmında ise 600 çeşit bitki türü ve 8000‘i aşkın bitki yer alıyor. Parkın İstanbul’a yakın olması da ziyaretçiler açısından daha çok tercih edilmesine sebep oluyor.
Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi haftanın her günü 10.00 – 19.00 saatleri arasında açıktır. Gişeler 18.30’da kapanıyor. Gişe sırası beklemeden internet online olarak bilet alabilirsiniz. Dilerseniz hayvanat bahçesinin mağazasından tişört, kitap, oyuncak, aksesuar gibi ürünler alabilirsiniz.
13. Kasr-ı Hümayun Saray Müzesi
Kocaeli gezilecek yerler arasında olma müze, padişaha ait saray anlamına gelen kasr-ı hümayun, ilk kez IV. Murat Dönemi'nde ahşap temeller üzerinde inşa edilmiş ancak deprem ve yangın nedeni ile yıkıldığı anlaşılmıştır. Günümüze ulaşan yapı, Sultan Abdülaziz Dönemi'nde (1861-1876) yapılan saraydır.
Saray, bazı Osmanlı padişahlarına hizmet vermiş, birçok devlet adamı ve önemli şahsiyeti (Mustafa Kemal Atatürk, Fransız Yazar Claude Farrare) ağırlamıştır.
Neo-Klasik üslupta, Avrupa barok sitilinde iki katlı olup cephesi mermer kaplıdır. Binanın tavan süslemeleri Fransız ressam Sason'un eseridir. Mimarı Karabet Amira Balyan’dır.
Saray, dış mekân özelliklerinin yanı sıra, iç mekân özellikleriyle de dikkat çekmektedir. Zemin katın tavan süslemelerinde sitilize edilmiş rumi ve palmet motifleri kullanılmıştır. İç mekândaki parkeler ise antrolak tarzda yapılmıştır. Yapıdaki en dikkat çekici özelliklerden bir tanesi de aynalardır. Birbirlerine benzerlik gösteren ve alınlıklarla taçlandırılmış olan bu aynalar Ampir üslubun özelliklerini taşımaktadır.
Mermer işçiliği tavan süslemeleri, bol sütunlu oluşu Dolmabahçe Sarayı'nın küçük bir örneğini hatırlatmaktadır. 1967 yılına kadar Vilayet ve Ziraat Odaları olarak hizmet veren saray binası bu yıldan sonra İzmit Müzesi olarak kullanılmıştır. 1992 yılında restorasyona alınan müze, 17 Ağustos depremi ile ağır hasar görmüştür.
14. İzmit Saat Kulesi
Kocaeli'de gezilecek yerler içerisinde olan İzmit Saat Kulesi ya da diğer adıyla Kocaeli Saat Kulesi, Kocaeli'nin merkezi İzmit'te yer alan bir saat kulesidir. Hem ilin hem de şehrin sembolleri arasındadır.
34. Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yıl dönümünü anma amacıyla, İzmit Mutasarrıflığının girişimi sonrasında İzmit Belediyesi tarafından yapımına başlandı. Mimar Vedat (Tek) tarafından oluşturulan projenin uygulaması, Mihran Azaryan tarafından yapıldı. 1 Eylül 1900'de temeli atılan kulenin ertesi yıl aynı gün tamamlanması hedeflense de süreç gecikti ve Eylül 1902'de, tamamıyla tamamlanamayan kulenin açılışı gerçekleştirildi.
Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'na uygun bir şekilde neoklasik Osmanlı mimarisi tarzında bir yapı olan İzmit Saat Kulesi'nde neoklasik ve İslam mimarisi ayrıntıları kullanılmıştır. Kule, tek katlı kaide kısmı ile üç katlı gövde kısmı olmak üzere iki kare prizmadan oluşur. Kaide kısmının üç cephesinde birer mermer sebil yer alır. İkinci katında bir seyir balkonu bulunan yapının gövdesinde pencereler vardır. Her katında farklı süslemelerin olduğu kulenin dördüncü katının dört cephesinde birer saat bulunur. Yapının çatısı piramidal koni şeklindedir.
15. Ballıkayalar Kanyonu
Ballıkayalar, Kocaeli'nin Gebze ilçesi Tavşanlı köyü yakınlarında kayalık kanyon vadidir. Tabiat parkı statüsündedir.
Eski zamanlarda yüksekteki kaya boşlukları kovan yeri olarak kullanıldığından Ballı Mağaralar, Bal Mağaraları, Bal Kayaları isimleri kullanılmış, en son Ballı Kayalar adını almıştır. 40–80 m arasında değişen uzunluk ve yaklaşık 2 km uzunluğa sahip bir vadidir. Vadiyi Ballıkaya Deresi oluşturmuştur. Dere şelaleler ve suların göllendiği dev kazanları oluşturmuştur.
Orta Trias yaşlı kireçtaşları 200 milyon yıl içinde akarsular tarafından işlenerek kanyon vadi oluşmuştur. Kanyon vadi, şelale, devkazanları, mağaralar, kovuklar, bitki örtüsü parkın ana değerlerini oluşturur. İzmit Körfezinin 6,5 km kuzeyinde yer alır. En yüksek noktaları Topluca Tepe (280 m) ve Düzmeşe Tepe'dir (224 m). Büyüklüğü 6.029,73 dekardır. Doğal bitki örtüsünü, çalılık, baltalık meşe, psödomaki ve makiler oluşturur.
Türkiye'de kaya tırmanışı sporunun başladığı yerdir. Tırmanış yapılan rotalar ilk olarak 1970'li yıllarda açılmıştır. İstanbul'a yakınlığı nedeniyle, tırmanışçılar buraya rağbet ederler. Vadinin kuzey-güney doğrultusunda olması nedeniyle, günün farklı saatlerinde bazı kayalar gölgede kalır. Böylece tırmanışçılar sıcak günlerde bile rahat tırmanma imkânı bulur.
Tırmanışçılar dışında Kocaeli'de gezilecek yerler arasında olan Ballıkayalar piknikçilerin de rağbet ettiği bir parktır. Ayrıca yüzme sporu için müsait olan tatlı su gölcüğü bulunan bölgede kaya atlayışı da yapılır.
İstanbul'a 50 km, Gebze'ye 10 km uzaklıktadır. Tabiat alanı içinden İstanbul'a yeni bir yol yapılması düşünülmektedir.
16. Kumcağız Plajı
Kocaeli'de gezilecek yerler içerisinde olan Kumcağız Plajı, Kocaeli Kerpe’nin Kumcağız beldesinde yer alıyor. Tertemiz ve incecik bir kuma sahip olan Kumcağız Plajı, göl misali duru ve sığ olan denizi ile de bir hayli meşhur. Son zamanlarda Kumcağız Plajı, Kocaeli, Adapazarı, İstanbul ve Ankara’dan gelen gezginleri ağırlıyor. Karadeniz Bölgesi’nin en güzel plajlarından biri olan Kumcağız Plajı, Marmara Denizi’nin kirlenmesi ile de bir hayli tercih edilmeye başlandı. Kumcağız’da aynı isimde bir dere de yer alıyor. Bu dere Kumcağız Plajı’nı ikiye bölüyor. Yaz aylarında dere suyunun çekilmesi ile birlikte kumsaldan dereye geçiş sağlanabiliyor. Yolunuz bir gün Kerpe’ye düştüğünde Kumcağız Plajı’nı da mutlaka görün.
17. Cebeci Plajı
Kocaeli'de gezilecek yerler içerisinde olan Cebeci Plajı, Kocaeli ilinin Kandıra ilçesine bağlı kuzeydoğusu tuzağzı tabiat parkı, güneybatısında pembe kayalar bulunan mavi bayraklı plajlardan birisidir. Plaj, 5–6 km uzunluğunda, deniz suyu oldukça temiz olmakla birlikte geniş kumsalı ve incecik kuma sahiptir.Cebeci Plajı alçak kıyı ve kumsallar grubundadır. Cebeci köyü batısındaki kumul sahasında bir barkan bulunmaktadır. Plajın karşısında Karadeniz'in tek adası olan Kefken adası vardır. Cebeci Plajına ulaşmak için Ankara- İstanbul otobanından ulaşım sağlanabilmektedir. Kandıra merkezden 23 km'dir. Plajda voleybol ve plaj futbolu alanları da mevcuttur. Sörf, dalga sörfü, kay sörfü, scrubs diving ve freediving yapılabilmektedir. Deniz sezonu dışında doğa yürüyüşü, balık avcılığı ve fotoğraf çekmek gibi aktiviteler de yapılabilir.
18. Kerpe ve Kartal Kayaları
Kocaeli’nin Kandıra ilçesine bağlı İstanbul çevresi gezilecek yer olan Kerpe, yakın zamana kadar kendi halinde küçük bir balıkçı köyüydü. İstanbul’a yakınlığı, el değmemiş doğası, denizi ve doğal çevresiyle dikkatleri üstüne çekmeye başladı. Kerpe’ye Kandıra’dan sonra hafif bir eğimle ve çam ormanının içinden geçilerek ulaşılmaktadır. Yeşillikler içinden karşınıza çıkıveren Kerpe, bir dönem Karadeniz’in Bodrum’u olarak ünlenmiştir. Sahip olduğu kıyı şeridinde Karadeniz’in hırçın dalgalarının ve rüzgarlarının aşındırmasıyla binlerce yılda oluştuğu belirtilen ilginç şekilli falezleri, Kandıra’da en fazla turist çeken yerlerinin başında. Kartal Kayaları olarak adlandırılan bölgenin en ilginç falez oluşumu hemen yanı başındaki Kerpe Kalesi ile ilgi çeken yerler arasında gösterilmektedir. Kerpe Kartal Kayaları, sıcak yaz günlerinde serinlemek isteyen adrenalin tutkunları için de eşsiz bir yerdir. Tatilini Kandıra’da geçirenlerin araçlarıyla birkaç dakikada rahatlıkla ulaşabildikleri Kerpe beldesi, güneşin doğuşunu ve batışını izlemek, balık tutmak, fotoğraf çekmek, kamp kurmak, kaya tırmanışı veya dalış yapmak isteyen yerli ve yabancı turistler için farklı bir alternatiftir.
19. Kefken
İstanbul çevresi gezilecek yerler arasındaki Kefken Kocaeli’nin Karadeniz kıyısında bir mahalledir. İstanbul, İzmit ve Sakarya’ya çok yakın olması sebebiyle yazın günübirlik deniz tatili yapmak isteyenlerce tercih ediliyor. Ulaşım kolaylığı ve mavi bayraklı suları sebebiyle haftasonları zaman zaman izdiham diyebileceğimiz kadar yoğun oluyor. Ayrıca plajların halk plajı olması da kalabalık ve/ya dar gelirli ailelerce de tercih ediliyor. Buradaki işletmelerin çoğu da bu kitleye hitap ediyor.
Karadeniz dalgası ve akıntıları çok korkutsa da Kefken’de korunaklı koyları bilirseniz durağan sularda yüzme keyfini yaşayabilirsiniz. Tamamen kum olan plajları da, kayalık olan koyları da var.
20. Kandıra Sarısu Plajı
İstanbul çevresi gidilebilecek plajlar içerisinde olan Sarısu Plajı, Kocaeli ili ve Kandıra ilçesinde bulunan ücretsiz bir plaj olup, ilçe merkezine araç ile 9 km uzaklıktadır.
Plaj geniş ve yakınındaki diğer koy sahillerine göre genellikle daha sakindir. Sarısu Deresi bu sahilde Karadeniz’e dökülür. Dere üzerinden sahil bölümüne 2 adet geçiş mevcuttur. Ama uzun bir sahil olduğundan genelde çok dalgalı ve rip akıntısı oluyor. Ulaşım kolay sahil ince kumdur. Sahilde tesis yoktur bundan dolayı ihtiyaçlarınızı yanınıza alarak gitmenizde fayda vardır.
21. Sardala Koyu
İstanbul çevresi gezilecek koylar arasındaki Sardala, Kerpe ile Ağva arasında bulunan bir koydur. Bağırganlı köyüne 5 km mesafede, en yakın işletme Bağırganlı Plajında bulunmakta ve 6 km mesafededir. Herhangi bir su kaynağı ve altyapı mevcut değildir. Tamamen doğal el değmemiş bir bölgedir. Yaz aylarında karavan ve çadır alanları oluşturulmaktadır.
22. Bağırganlı Koyu
İstanbul çevresi yüzülecek koylar arasındaki Bağırganlı, Kocaeli ilinin Kandıra ilçesine bağlı bir mahalledir. Kocaeli ilinin en büyük plajlarından biri buradadır. Safalı-Hacımazlı köyleri üzerinden gidilerek ulaşılan Bağırganlı, kendine özgü kayalık kıyıları, plajı ve doğası ile sakin bir dinlenme yeridir.
23. Kapri Koyu
İstanbul çevresi yüzülecek koylar arasındaki Kapri koyu, Kefken 'in insanlara doğal olarak armağanı niteliğinde olan havuzdur. Bu koy doğal bir havuzu andırmaktadır ve kıyısı azdır. Genelde kayalık yapıdan oluşur ve denize girişte çoğunlukla burda ki kayalıklar kullanılır Koy yapısı itibari ile taş ve kaya zeminden oluşmaktadır. Kumsalı yoktur fakat az bir miktar kumsal benzeri minik taşlardan oluşma kıyısı vardır. Derinlik 3 metreden başlamaktadır. Bu yüzden aileler ve gençler tarafından tercih edilmektedir. Kapri koyunun çevresinde pek işletme bulunmaz. Kefken merkeze oldukça yakındır. Koyun yanında 1 tane büfe ve kafeterya bulunmaktadır.
Kapri Plajına, özel aracınız, turizm firmaları, otobüs ve toplu taşıma ile rahatça ulaşabilirsiniz. Özel araç için Otobanı kullanarak Kocaeli yol ayrımı tabelasını takip ediniz ve İzmit Otogarı - Kandıra çıkışına ilerleyiniz. Kandıra istikametine doğru ortalama 40 Km yol yaparak Kandıra merkeze ulaşabilirsiniz veya merkeze girmeden Kefken tabelasını izleyerek yola devam edebilirsiniz. Kandıra 'dan sonra ortalama 9 Km sonra sağ tarafa doğru Kefken yol ayrımı tabelasını göreceksiniz. Kefken istikametine doğru ilerleyiniz. 10 Km sonunda Kefken 'ne ulaşmış olacaksınız. Kefken Merkez’den araç veya yürüyerek Kapri plajına 5-10 dk arasında gidebilirsiniz. Otobüs için Harem Otogar – Kandıra, Kandıra Otogardan kalkan otobüsler ile rahatça gelebilirsiniz. Toplu taşıma ile ise 800C KÖRFEZ - Derince - İzmit - Kandıra – Kefken Cebeci hattını kullanarak kesintisiz olarak Kefken'e gelebilirsiniz.
24. Pembe Kayalar
İstanbul günübirlik gezilecek yerler arasında olan Pembe Kayalar ilginç jeolojik yapısıyla görülmesi gereken yerlerdendir. Prehistorik buluntu varlığının yanı sıra, Antik Çağ'dan itibaren taş ocağı olarak kullanılmıştır.
Suyun içinde yumuşak olan pembe kayalar çıkarıldıktan sonra sertleşmektedir. Bu özellikleri sebebiyle Osmanlı Dönemi'nde dikdörtgenler şeklinde kesilerek deniz yoluyla İstanbul’a taşınmış ve mimaride kullanılmışlardır.
25. Beşkayalar Tabiat Parkı
Başiskele’nin en önemli doğal değerini Samanlı Dağları’nın kalbinde yer alan İstanbul günübirlik gezilecek yerler içerisindeki Beşkayalar Tabiat Parkı oluşturmaktadır. Birinci derece doğal sit alanı olan Beşkayalar Tabiat Parkı, Servetiye Cami ve Servetiye Karşı köyleri arasında kalan Kirazdere ile Sıcakdere ve Soğukdere’nin kollarından oluşan vadi içerisinde yer almaktadır.
İsmini içindeki derelerin birleşme noktasında yer alan beş adet yüksek kayalıktan alan Beşkayalar Tabiat Parkı; içinde bulundurduğu bitki örtüsü, yaban hayatı, vahşi yapısı, akarsuları ile doğaseverlerin ve doğa sporcularının gözdesi durumundadır. Sıcakdere, Soğukdere ve Kirazdere Beşkayalar Kanyonu içinde yer alır ve içinde barındırdığı yaban hayatı doğaseverlerin ilgisini çekmektedir.
Oldukça geniş bir alana sahip olan Beşkayalar Tabiat Parkı’nda hem profesyonel hem de amatör yürüyüş meraklıları için irili ufaklı, doğası zengin ve keyifli pek çok yürüyüş parkuru bulunmaktadır.
Bu yürüyüş parkurlarından Aytepe, Menekşe Yaylası ve Cirbinali Yaylasına ulaşılabilmektedir. Yürüyüş parkurlarının rehber eşliğinde gezilmesi tavsiye edilir.
Beşkayalar Tabiat Parkı’nda, doğa yürüyüşleri kadar yaygın olmamakla beraber, Serindere Vadisi’ndeki dik kayalık yamaçlarda zaman zaman kaya tırmanışları da yapılmaktadır. Beşkayalar’da görülen Rasimin Kaya, Hasbahçe kayaları ve Menekşe Yaylası kaya tırmanışı için uygun, keşfedilmemiş ve bakir alanlardır.
Yörede görülmeye değer ve ilginç yerlerin arasında, Aytepe’nin batısı ve Üzmezler Dağı’nın tepesinde bulunan üç adet meteor çukuru ve 200 yıllık anıt ağaçlar gelmektedir. Bu çukurlar, tahmini 1900’lü yıllarda bu tepeye göktaşlarının düşmesi sonucu oluşmuştur. Göktaşları düştüğünde bu tepede büyük bir yangının çıktığı, yangında çevre ormanlarının yandığı ve tek tük ağacın kaldığı belirtilmektedir. Bu nedenle Aytepe dağında çok eski ağaçların görülmesine rağmen, burada 70-80 yaşın üstünde ağaç nadir olarak görülür. Görülenler ise yanmayıp kalan çok eski anıt ağaçlardır.
26. 17 Ağustos Deprem Anma ve Farkındalık Müzesi
İzmit'te 17 tematik adımdan oluşan 17 Ağustos Deprem Anma ve Farkındalık Müzesi'nde, Marmara Depremi'nin yıkıcı etkisi üç boyutlu olarak gözler önüne seriliyor.
İzmit Belediyesi tarafından Cephanelik bölgesinde bin 740 metrekarelik alanda ve yaklaşık 15 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen müze, Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor. 17 tematik adımdan oluşan müzede her bir adımın kendine ait bir hikayesi ve vermek istediği bir mesaj bulunuyor.
Kocaeli gezilecek yerler arasındaki müzenin en önemli bölümlerinden birini simülasyon odası oluşturuyor. Bu odada 17 Ağustos 1999'daki depremi yaşamamış ya da daha önce hiç deprem görmemiş ziyaretçilere adeta deprem öncesinden sonrasına bir yolculuk yaptırılıyor. İlk önce simülasyon odasına giren ziyaretçiler burada gerçek afetlerde kayıt altına alınan seslerin de yer aldığı deprem anını yaşadıktan sonra depremin yıkımını üç boyutlu olarak gözler önüne seren odaya geçiş yapıyor. Ziyaretçiler, burada depremde hasar görmüş bir evin yıkılan duvarından üzerindeki binaların tamamının yıkıldığı bir sokağı izliyor.
27. Kuzuyaylası Tabiat Parkı
İlk olarak 2011 yılında özel olarak koruma altına alındığı ilan edilmiş olan Kocaeli gezilecek yerler içerisindeki Kuzuyayla Tabiat Parkı, Kocaeli’nin Kartepe ilçesi sınırları içinde yer almaktadır. Kartepe’nin Maşukiye semtinde yer alan bu eşsiz tabiat parkı, eşsiz manzarası ve özel kaynakları ile birlikte adeta huzurlu bir vakit geçirmek isteyen kişilere hitap ediyor. Bölgede yer alan ormanlık alanlarda ister piknik yapabilir, isterseniz de geceyi orada kamp yaparak geçirebilirsiniz. Türkiye’nin önemli gölleri arasında bulunan Sapanca Gölü manzarasını izleyebilecek olduğunuz ortamda dikkat etmeniz gereken yabani hayvanlar da bulunmaktadır.
Herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşmamak adına bölgede piknik veya kamp yapmak için diğer insanların bulunduğu yerleri seçmeniz ve oralarda ateş yakmanız ya da kamp kurmanız tavsiye edilmektedir. Bu sayede insan çokluğu olan yerlerde yabani hayvanları görme ihtimaliniz ortadan kalkacaktır. Özel olarak korunan milli parka gidiş yolunda karşınıza çok sayıda kayın ağaçları sizleri karşılayacaktır. Aynı zamanda yol üzerinde kestane ağaçlarını görebilirsiniz. Yılın belirli zamanlarında o bölgeyi özellikle kestane toplamak ve aynı zamanda piknik yapmak isteyen kişilerin sayısı oldukça fazladır. Özel şekilde oluşturulan yürüyüş yollarını kullanabilir ve eşsiz huzur ve yeşilliğin yer aldığı orama doğru huzurlu bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
28. Hannibal Anıt Mezarı
Hannibal Barca MÖ 247 ile MÖ 183 yılları arasında yaşamış Sami ırkından gelen Kartacalı politikacı ve generaldir. MÖ 247’de Kartaca’da dünyaya geldi. Birinci Pön Savaşı'nın ünlü kahramanı Kartacalı Komutan Hamilcar Barca'nın en büyük oğlu olan Hannibal son derece mütevazi bir karaktere sahip ve antik dönemin en büyük komutanlarındandı.
Hannibal tüm zamanların en büyük askeri dehalarından biridir. Hayatı hakkında pek çok çalışma yapılmıştır. Romalı şair Juvenal’in mısralarında Hannibal hakkında:
“Hannibal’i terazinin bir kefesine koy; diğer kefeye en büyük komutanlardan kaç tanesini koyacaksın” şeklinde ifade etmiştir.
Yine Romalı biyografi yazarı Cornelius Nepos’un ünlü komutanların yaşamlarını ele aldığı eserinde, Hannibal’i aktardığı kısmın başında da bu algının yansımalarını görmek mümkündür:
“Kartacalı Hannibal, Hamilcar’ın oğludur. Roma halkının diğer halklardan cesaret bakımından üstün olması kadar Hannibal de diğer komutanlardan üstündür. Cesaret bakımından Roma halkı diğer halklardan ne kadar üstünse bu da o kadar gerçek bir ifadedir. Ne zaman İtalya’da Romalılar ile savaşsa bu savaşlardan zaferle ayrılmıştır. Kendi vatandaşlarının kıskançlığına uğramasaydı Romalıları egemenliği altına almayı başarabilirdi. Fakat çok sayıda insan tarafından kıskanılması Hannibal’in cesaretini gölgeledi.”
Hannibal’in ölüm şekli hakkında çelişkili bilgiler olsa da kaynakların neredeyse hepsi öldüğü ve son günlerini geçirdiği yer olarak Bithynia’daki küçük bir yerleşim olan Libyssa üzerinde fikir birliği yapmaktadır. Bununla birlikte, Libyssa’nın Dakibyza (Gebze) olduğu ve Libyssa isminin zaman içerisinde “Gebze” şekline dönüştüğü görüşü pek çok modern kaynakta tartışılan bir konudur.
Atatürk’ün büyük ilgisi dolayısı ile yürütülen çalışmalarda da mezarın yeri kesin olarak belirlenememiş olsa bile, Atatürk’ün isteğine ve Atatürk’ün Hannibal’e olan saygısının bir ifadesi olarak Gebze güneyinde bulunan bugünkü alana Kocaeli gezilecek yerler arasında olan simgesel bir anıt mezar yapılmıştır.
29. Gayret Gemi Müzesi
1972 yılında Türk Deniz Kuvvetleri’ne katılan Kocaeli gezilecek yerler arasındaki Gayret Gemisi, vermiş olduğu hizmetlerin ardından 1997 yılında Gölcük Tersanesi’nde onarılıp müze olarak hizmete girmiştir. Gayret Gemisi’nin müze ve sanat galerisi olarak ziyarete açılması, Kocaeli’ne gelen turistlerin gezi duraklarına bir yenisini eklemiştir. Gayret Gemisi’nde mutfak, çamaşırhane, savaş harekâtı merkezi, komutan kamarası bölümleri vardır. Gemiyi gezmek için gelen turistler, geminin içerisindeki açık ve kapalı kafeteryalarda dinlenme fırsatı da buluyor.
30. Hereke Kalesi
İzmit'in fethi sırasında İzmit'ten kaçanlar Hereke Kalesi'ne sığınır ve durumu öğrenen Orhan Gazi, Ali Bey'i başbuğ olarak görevlendirir ve Ali Bey kaleyi alır. 1326 yılında Hereke Kalesi Osmanlı Beyliğine bağlanmıştır.
Kocaeli gezilecek yerler arasında olan Hereke Kalesi, Sultan II.Beyazıt döneminde büyük bir deprem yaşadı ve 45 gün devam eden deprem sonrasında kale tamamen ortadan kalktı. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde de bahsedilen 1400 yıllık tarihi olan kalenin restorasyonuna 2017 yılında başlanmıştır.
31. Akçakoca Bey Anıt Mezarı
Akçakoca Bey kimdir?
İlk devir Osmanlı tarihi yazarlarının eserlerinde adı geçen Akçakoca Bey’in kendisi ve ailesi hakkında bilinenler oldukça kısıtlıdır. Öz Türkçe olan “Akça” ismi kayı geleneğinin izlerini taşımaktadır. Akça’dan oluşan bu isim “oldukça, hayli beyaz” anlamındadır. “Koca” ise kocamış fiilinin kökü olup, “büyük, ihtiyar” anlamındadır.
Akçakoca Bey’in doğum tarihi 1234’tür. Yaşadığı dönemde Akçakoca-Sapanca-Kandıra bölgelerini alarak Osmanlı Beyliği’ne katmış ve tarihe “Kandıra Fatihi” olarak geçmiştir.
Orhan Gazi’nin emrinde; Akçakoca, Konuralp, Saltuk Alp, Samsa Çavuş, Gazi Rahman, Köse Mihal gibi tanınmış komutanlarla birlikte gerçekleştirilen fetihler, Osmanlının kuruluş aşamasında oldukça önemliydi. Akçakoca ve çevresinin fethedilmesinde görev alan Akçakoca Bey; Ertuğrul Gazi, Osman Gazi ve Orhan Gazi’nin silah arkadaşı ve yoldaşıydı…
İzmit üzerine sefere çıkacağı sırada Kandıra’da vefat etmiştir. Vasiyeti gereği Ertuğrul Gazi gibi otağının bulunduğu tepeye gömülür. Sonradan adına ve anısına saygı nişanesi olmak üzere bu yöreye Kocaeli denir. Kocaeli gezilecek yerler içerisindeki Anıt Mezarı Kandıra İlçesi Babadağ mevkiindedir.
32. İnönü Yaylası
İstanbul günübirlik gezilecek yerler arasındaki İnönü Yaylası 1050 metre yükseklikte görülmeye değer bir yayladır. Yaklaşık 500 metre genişlikte ve bir kaç kılometre uzunluğunda olan yaylada dağınık vaziyette ev yapılarını göreceksiniz. Karadeniz‘den göçen insanların konuşlandığı yayla içinden başlayacak yürüyüşümüz sertleştirilmiş toprak yoldan yükselmeye başlayacak. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmalarla dikilen yürüyüş yolu tabelalarını yol boyunca görmek mümkündür.
Kocaeli’ne geldikten sonra Yuvacık yol ayrımından Yuvacık Barajı'na doğru devam edilir. Barajın sağından yukarı doğru en üste gelindiğinde yol ayrılımda Tepecik Köyü, İnönü Yaylası tabelasını görülür. Bu yolu takip edince Tepecik Köyü'ne ulaşılır.
33. Kocaeli Bilim Merkezi ve SEKA Kağıt Müzesi
Kocaeli gezilecek yerler içerisindeki SEKA Kağıt Müzesi veya SEKA Mehmed Ali Kağıtçı Müzesi, Türkiye'nin Kocaeli ilinde bulunan bir sanayi mirası müzesidir. Türkiye'nin en büyük endüstriyel mirasının müzeye dönüşüm projesidir. 6 Kasım 2016 tarihinde ziyarete açılmıştır.
Kocaeli Bilim Merkezi, Kocaeli'de bulunan 2015 yılında hizmete açılmış bir bilim merkezidir. Türkiye'nin ilk kağıt fabrikası olan Seka Kağıt Fabrikası'nın kapatılıp Kocaeli Büyükşehir belediyesine devredilmesinin ardından, TÜBİTAK ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle dönüştürülmesi sonucunda hizmete girmiştir.
34. Nüzhetiye Şelalesi
İstanbul çevresi şelaleler arasında en güzellerinden biri Nüzhetiye Şelalesi. Gölcük’te Nüzhetiye Köyü’nde bulunuyor. Fotoğrafçılar ve trekking grupları dışında pek fazla bilinmiyor. Samanlı Dağları’nda bulunan Karadeniz ve Kafkaslar’dan göçmüş Gürcü halkın yaşadığı Nüzhetiye köyüne 4 kilometre uzaklıktaki bu doğa harikası gerçekten görülmeye değer. Kendi aracınızla giderseniz navigasyon hatasız bir şekilde götürüyor. İzmit merkeze 19 kilometre mesafede olan köye, İzmit’ten yarım saatte, İstanbul’dan ise yaklaşık 1,5 saatte ulaşabilirsiniz. Başka bir seçenek de buraya giden fotoğraf ya da trekking gruplarına dahil olmak.
Ayrıca bu şelalenin olduğu güzergâh ‘Kocaeli Doğa Rotaları’ içerisinde yer alıyor. Parkurun başlangıç noktası Nüzhetiye köyünün bitişiğinde yer alan ‘Alabalık Tesisi’nin önü... Tesisisin hemen girişinde bulunan patika yol parkurun başlangıç noktasını oluştururken vadi içerisinden geçiş yapılan rota ise 5 kilometrelik mesafeden oluşuyor.
35. Hızır Reis Denizaltı Müzesi
2. Dünya Savaşı sonrası, yüksek duruş ve vuruş gücüne sahip ilk denizaltı gemilerinden biri olarak. USS Gudgeon ( SS 567 ) ismiyle 11 Haziran 1952 tarihinde Porsmouth/ABD'de denize indirildi. 30 yıl süreyle ABD Deniz Kuvvetleri'nde görev yaptıktan sonra, 30 Eylül 1983 tarihinde California'da Türk Sancağı çekilen TCG Hızır reis, Türk Deniz Kuvvetlerine teslim edildi ve Denizaltı Filosu Komutanlığı kuruluşuna girdi. Türk Deniz Kuvvetleri'ndeki aktif hizmeti 09 Şubat 2004 tarihinde sona erdikten sonra, Donanma Komutanlığı ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Müze Gemi değişikliği yapılarak 29 Ekim 2004 tarihinden itibaren İzmit/Kocaeli'nde sergilenmeye başlanmış. 87 m boyu ve yaklaşık 2 bin tonluk ağırlığıyla TCG Gayret Muhribinin yanında TCG Hızırreis aslında ismini aldığı Barbaros Hayrettin Paşa gibi Türk donanmasının bir ferdi denildi.
Ortalama 85 personelin görev yaptığı denizaltında personele düşen yaşam alanları iyice daralmış. Tek kişinin bile gezerken zorlandığı bu dar alanları görünce denizaltında görevli askerlerin yaşam şartlarının zorluğu bir kez daha gözler önüne seriliyor. Ranzalarına sıcak yatak denildiğini, bir erimizin göreve giderken diğerinin aynı ranzaya uzanıp istirahatine başlamasından, ranza yatağın soğumaya fırsat bulamamasından bu isim verilirmiş.
Denizler altında fersah fersah yol almış bu denizaltı TCG Gayret’ten 6,5 yıl sonra 29 Ekim 2004’de Türkiye’nin ilk denizaltı müzesi olarak hizmete açılmış. 7 ayrı su geçirmez bölmeden oluştuğunu öğrendiğimiz bu denizaltının “battı şamandırası” ve pervaneleri müzenin girişinde TCG Gayret’in pervaneleri ile birlikte ziyaretçileri karşılıyor.
36. Atatürk, Redif ve Etnografya Müzesi
İzmit Redif Dairesi’nin ilk olarak İzmit Mutasarrıfı Hasan Pasa tarafından Sultan Abdülaziz döneminde (1861–1876) Kasr-ı Hümayun ile birlikte yaptırıldığı belirtilir. Yapı, 1999 depremine kadar 15. Kolordu Komutanlığı’nca Askeri Mahkeme binası olarak kullanılmıştır. 2011 yılında Kocaeli İl Özel İdaresi’nce restore ettirilerek Kocaeli gezilecek yerler arasında Atatürk ve Redif Müzesi adıyla hizmete açılmıştır. Müze ücretsizdir. 09:00 - 17:30 saatleri arasında her gün açıktır.
37. Parsık Mağarası
Başiskele ilçesi, Yuvacık beldesi, Kazandere Köyü mevkiinde yer alan mağara, zengin damlataş oluşukları ile görenleri cezbeden doğal bir oluşuma sahiptir. Sarkıt, dikit, sütun ve soğan şekilli damlataşları ile görülmeye değerdir. Kocaeli gezilecek yerler içerisindeki Parsık Mağarası yataya yakın, kimi yerde dar kimi yerde rahat hareket edilebilecek genişliğe sahiptir. Damlataş oluşumları mağarada hala devam etmektedir.
İzmit'in güneyinde samanlı dağlarındaki Parsık Kanyonu'nda bulunan Parsık mağarası İzmit'e 30 Yuvacığa 14 km uzaklıktadır.
38. Üç Tepeler Tümülüsü
İzmit merkezine yaklaşık 3 kilometre mesafede eski İstanbul yolu üzerinde bulunan tümülüsler yöreye de adını vermiştir. Kral mezarları oldukları sanılan İzmit gezilecek yerler içerisindeki tümülüsler, Kabaoğlu Üçtepeler Köyü’nde bulunmaktadır. Tümülüslerden üçü köyün içinde, diğer dört tanesi köyün dışındadır. Tümülüslerin ikisinin yeri tespit edilerek açılmıştır. Aytepe Tümülüsü denilen ilk mezarın geç Helenistik Erken Roma Çağı'na ait bir tümülüs olduğu ortaya çıkmıştır. İkinci tümülüs köyün girişinde açılmıştır. Yine Roma Dönemi'ne ait olan büyük tümülüste yapılan arkeolojik kazılar sonucunda kendi döneminde soygunlar geçirdiği anlaşılmış ve mezardan hiçbir buluntu günümüze ulaşmamıştır.
Kocaeli'ne gelmişken yemeden dönmeyin:
Kuru helva, ebegümeci yemeği, höşmerim, tavuklu keşkek, kabaklı kavurma, öğre tatlısı, nazlı tatlısı, erik marmelatını yemeden dönmeyin...
Yol yakınken Sakarya'ya da uğramak isterseniz: