Kuran-ı Kerim’in yakılması protesto edildi
Hollanda, Danimarka ve İsveç’te Kur’an-ı Kerim’e yönelik yapılan saldırılar Avrupa ülkelerinde tepkileri de beraberinde getirdi.
Hollanda’nın Lahey kentinde İslami Kuruluşlar Federasyonu (FIO) ve Haaglanden Bölgesi İslami Kuruluşlar Birliği (SIORH), “Müslüman nefretine karşı ayağa kalk” adıyla bir yürüyüş düzenledi. Kentin Turuncu Meydanı’nda toplanan katılımcılar buradan Koekamp Meydanı’na yürüdü. Katılımcılar, eylemde “Müslüman nefretini durdur. Kuran, insanlık için barış manifestosudur. Nefret saçanlar ondan ellerini çek” pankartları taşıdı. Eylemde basın bildirisini okuyan SIORH üyesi Türk İslam Kültür Vakfı Başkanı Tahsin Çetinkaya, Hollanda’da Müslüman nefretinin yeni bir seviyeye çıktığını söyledi. Camilere gönderilen tehdit mektupları, cami kapılarına domuz kafası asılması ve camilerin kundaklanması gibi olayların nefret eylemlerine örnek olarak gösteren Çetinkaya, hükümeti bu duruma karşı sessiz kalmakla eleştirdi. “Siyasetçilerin bu kınanacak vurdum duymaz tavrı nedeniyle Müslümanlara yönelik nefret tohumlarının henüz durmadığını görüyoruz” ifadelerini kullanan Çetinkaya, siyasetçileri sorumluluk almaya çağırdı.
ALMAN PAPAZLAR TEPKİ GÖSTERDİ
Kışkırtmalara bir tepki de Almanya’dan geldi. Hamm’ın Pelkum semtindeki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne bağlı Fatih Camisi ev sahipliğinde toplanan Dinlerarası İstişare Grubu, toplantısında iki kilise papazını ağırladı. Toplantıda söz alan Protestan Kilisesi Papazı Matthias Eichel ve Katolik Kilisesi Papazı Martin Edmund, Kuran-ı Kerim’in yakılması eylemlerini kınadı. “Hepimiz Adem ile Havva’nın çocuklarıyız. Bu yüzden kardeşiz” sözlerini kullanan papazlar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kardeşçe bir arada yaşamak için karşılıklı kutsal değerlerimize saygı göstermeliyiz. Bu tür provokatif eylemlerden kaçınmalıyız. Pakistan'da cami, Kudüs'te sinagog saldırılarını da kınıyoruz.”