Kuyuya düşen yavru köpek kurtarıldı

Kuyu adı verilen yavru köpek, düştüğü 70 metre derinlikteki sondaj kuyusundan 12 gün sonra çıkarıldı. Yavru için Zonguldak’tan TTK, itfaiye ve AFAD ekiplerinin yanı sıra liseliler de seferber oldu. Liseliler Kuyu için robot kol üretti

Özlem Konur Usta

Ekiplerin, düştüğü kuyudan çıkarmak için 10 gündür seferber olduğu yavru köpek dün sabah gün ağarmadan kurtarıldı. Kuyu adı verilen yavru köpek için, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, AFAD, üniversiteliler, liseliler ve hayvanseverler, günlerdir büyük çaba harcadı. Zonguldak’tan Türkiye Taş Kömürü Kurumu’na (TTK) bağlı ekipler de çalışmalara katıldı. Türkiye 10 günün sonunda güne mutlu haberle uyandı. Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi FRC Robotik Takımı da Kuyu için robot kol tasarladı. Takımda yer alan Berk Sürücü, robot kolu yarım gün gibi kısa bir sürede tasarlayıp ürettiklerini Aydınlık’a anlattı.

Beykoz’da 12 gün önce 70 metre derinliğinde 30 santimetre çapındaki sondaj kuyusuna düşen yavru köpek, dün sabah 05.50’de AFAD ve itfaiye ekiplerinin geliştirdiği pinomatik pistonlu aparat aracılığıyla kurtarıldı. TTK tahlisiye ekibinden Şendoğan Aşık, timsah ve yılan yakalamak için kullanılan aparat yardımıyla köpeğin kurtarıldığını söyledi. Aşık, “Demir bir çubuk. İçinden tel geçer ve başına kelepçe yapıp çekersin. Bizim kurduğumuz aparat bu şekilde çalışıyordu. Sabah nalburdan 20 adet yarım parmak boru aldık. Karaköy’den çelik halat aldık. Öğle saatlerinde aparatı kuyuya indirdik. Tam çekerken köpek kaydı ve düştü. Sabaha doğru köpek uyurken aparatı boynuna geçirmeyi başardık. Halatla çektik ve köpeği kurtardık” dedi.

Kuyu’nun ilk tetkikleri Beykoz itfaiyesinde yapıldı. Genel sağlık durumu iyi olan Kuyu, daha ayrıntılı tarama için Fatih’teki Hayvan Hastanesi’ne götürüldü. Kuyu, tetkiklerin ardından anne ve babasıyla birlikte kardeşine de kavuşacak. Sahibi Ümit Olgun, Kuyu’nun düştüğü yerden çıkarılması için 2 gün uğraştıklarını daha sonra itfaiyeye haber verdiklerini söyledi.

KAMERALI ROBOT KOL

Kuyu için seferber olanlar arasında liseliler de vardı. Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi FRC Robotik Takımı Integra 3646 üyeleri Salı günü öğlen saatlerinde Kuyu için bir robot kol yapmaya karar verdi. 16 öğrenci ve 2 danışman öğretmenden oluşan takım, kolu tasarladı ve akşam saatlerinde Bahçeşehir’den İstanbul’un diğer ucu Beykoz’a yola koyuldu. Takımda yer alan Berk Sürücü robot kolu nasıl ürettiklerini Aydınlık’a anlattı:

“Kuyu’yu duyunca imkanlarımız ölçüsünde bir şeyler yapmak istedik. Öğlen 13.00 gibi tasarlamaya başladık. Önce bir prototip geliştirdik. Çizdik, tasarladık. Bunu hızlı bir şekilde elektroniğe aktardık. Belirli bir kısma kadar tamamlayıp akşam Beykoz’a geçtik. Tasarladığımız kolun üzerine bir kamera yerleştirdik. Kamera aracılığıyla Kuyu’ya zarar verip vermediğimizi gözlemleyebildik.

AFAD’la birlikte çalıştık. Tasarımımız başarılı oldu, Kuyu’ya ulaştık. Ancak ucundaki kıskaç biraz büyük geldiği için Kuyu’yu yukarıya çekerken düşürmekten korktuk. Risk almamak için okula geri dönüp daha küçüğünü tasarladık. Sabaha doğru Beykoz’a yola koyulmuşken Kuyu’nun kurtarıldığı haberini aldık.

EN PRESTİJLİ ÖDÜLÜN SAHİBİ

Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi FRC Robotik Takımı Integra 3646, 7 yıldır dünya çapında 115 binden fazla lise öğrencisinin katıldığı First Robotics Competition turnuvalarına katılıyor. Integra, geçen yıl yarışmanın en prestijli ödülü Chairman’s Award’u kazanan ilk Türk takımı oldu. Yarışmada takımlardan 6 hafta içerisinde verilen göreve uygun bir robotu yazılım, elektronik ve mekanik olarak tasarlayıp üretmeleri isteniyor. Takım bu yılki yarışmalara katılmak için 27 Mart’ta ABD yolcusu. Integra takımı ayrıca kendinden yaşça küçük grupların katıldığı First Lego League yarışması için de danışmanlık yapıyor. Tesadüfe bakın ki, bu yılın teması “Hayvan dostlarımız.”

Sonraki Haber