‘On binlerce taşeron işçi halen kadro bekliyor’

CHP’li Gürer, on binlerce taşeron işçinin halen kadro beklediğini söyledi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuştu. 2017 yılında çıkarılan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamudaki tüm taşeron işçilerin asli kadroya alınacağının açıklandığını anımsatan Gürer, halen on binlerce çalışanın taşeron olarak görev yaptığına dikkat çekti.

ŞİRKET DEĞİL BELEDİYE KADROLU OLMALI

Gürer, 4 Aralık tarihinde çalışır olma şartı getirilip, taşeron firması sözleşmesi bir gün önce bitenlerin de kadroya alamadığını belirterek, şöyle devam etti: “Belediyelerle iş yapan taşeron işçiler de belediye şirketine alındı, özlük hakları sınırlı tutuldu; belediye kadrosuna alınmadı. Kamu iktisadi teşekküllerinde binlerce işçi hâlen taşeron firma çalışanıdır, tümüne derhâl kadro hakkı verilmelidir. Karayollarında14 bin, PTT'de 17 bin işçi taşeronda kaldı. Hava yolları, demir yolları, tarım, orman, millî eğitimde nasıl taşeron işçi devamı görmezden gelinir?” “Kamuda yüzde 70 hizmet alım sözleşmesi” uygulamasını eleştiren Gürer, “Yüzde 70 hizmet alım sözleşmesi taşeron işçiler için ayrım ve ceza gibi uygulandı. Karayolları taşeron işçileri sürekli iki veya üç ay maaşlarını geç almaktadır. KİT'ler için Cumhurbaşkanı kararname yayımlıyor. Ancak KİT'lerde taşeron işçilere hâlen kadro verilmedi” ifadelerini kullandı.

Tüm taşeron firmada kalanlara kadro verilip eşit işe eşit ücret ödenmesi gerektiğini belirten Gürer, “Daimî değil, tüm çalışanlar sürekli kadroya alınmalıdır. ‘Toplum yararı projesi’ adıyla proje çalışanı olarak görevlendirilenlere çalıştığı kurumda mutlaka kadrolu iş verilmelidir. Millî eğitimde on ay çalıştırılıp iki ay işsiz kalan 32 bin çalışan sürekli işçi kadrosuna alınmalıdır” diye konuştu.

İNTİBAK DÜZENLEMESİNİ BEKLEYENLER…

Çırak ve stajyerlerin işe başladığı günün yaşlılık sigortası başlangıcı olarak belirlenmesini öneren Gürer, “Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyeti ise mutlaka giderilmelidir. İşsiz kalan, emeklilikte yaşa takılan sosyal güvenlikten dahi yararlanamamaktadır. Suriyelilere tanınan hak ülkemizde sigortasını, primini ödemiş EYT'lilere bu anlamda tanınmamaktadır. Emeklilerin intibak düzenlemesiyle ilgili vermiş olduğum kanun teklifi AKP oylarıyla Mecliste reddedildi ancak emekliler açlık sınırının altında ücret almaktadır, mutlaka intibak düzenlemesi yapılmalı ve emeklilerin maaşları artırılmalıdır” şeklinde konuştu.

ASGARİ ÜCRET VERGİ DIŞI KALMALI

Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını savunan Gürer, “Asgari ücret açlık sınırının altında kalmış durumda, vergi dışı bırakılması, ayrıca asgari ücret tutarındaki tüm ücretlerde aynı uygulamanın sağlanması gerekiyor” dedi.

BU ÖĞRENCİLERİN İŞ KAYGISI YOK

İzmir'deki Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan, 800 öğrencinin eğitim gördüğü MOPAK Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi mezunları, işsiz kalma kaygısı yaşamıyor.

Mopak Kağıt Karton Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından Kemalpaşa ilçesindeki organize sanayi bölgesinde 1997 yılında yaptırılan okulun "Elektrik-Elektronik Teknolojisi", "Bilişim Teknolojileri", "Makine Teknolojileri", "Metal Teknolojileri", "Matbaa Teknolojileri" ve "Kimya Teknolojileri" alanlarında, sanayinin ihtiyacı teknisyen ve kalifiye elemanlar yetiştiriliyor. Mezun olan öğrencilerin çoğunluğu aynı bölgede kurulu fabrikalarda iş bulabiliyor. Bazı öğrenciler de edindikleri belgelerle, kendi iş yerini kuruyor. Okulun iş atölyelerinde üretilen ürünlerin pazarlanması için 2019'da döner sermaye işletmesi de kuruldu. Her geçen yıl ürünlerini geliştiren okul, Belçika'ya dezenfektan kabini, Dubai'ye bulaşık deterjanı, Libya ve Kanada'ya el dezenfektanı ihraç ederek 7 milyon liraya yakın ciro elde etti. Döner sermayeden öğrencilere, eğitimlere devam ederken asgari ücrete kadar ücret ödeniyor.

Okulun müdürü Hamit Dursun, okullarından mezun olanların tümünün istihdamının sağlandığını ve tamamının mezun olduktan sonra işe girdiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: "Açıkta kalan öğrencimiz yok. Özellikle bulunduğumuz bölge organize sanayi bölgesi ve burada bulunan 650'ye yakın fabrika sürekli bizden kalifiye eleman istiyor. Biz, organize sanayi bölgesinde tek okuluz, fabrikaların taleplerini tek başımıza karşılamamız mümkün olmuyor." Öğrencilerden Kübra Nur Atak, uygulamalı derslerin faydalı olduğunu, bu sayede dezenfektan, sabun gibi ürünleri yapmayı öğrendiklerini belirterek, kimya bölümünde ilerlemek istediğini ve gelecekte iş kaygısı yaşamadığını dile getirdi.

Sonraki Haber