Pentagon: Türkiye'nin F-35 programına katılımını askıya alma sürecini başlatıyoruz

Pentagon, Türkiye'nin F-35 programından çıkarıldığını açıkladı. Pentagon Satın Alma ve İdame İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ellen Lord, F-35 programı için eğitim gören Türk personellerin 31 Temmuz'a kadar ülkeden ayrılacağını duyurdu.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye'nin S-400 alımına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Bakanlık, "Türkiye'nin F-35 programına katılımını askıya alma sürecini başlatıyoruz" açıklamasında bulundu.

Pentagon açıklamasında, "Türkiye bu kararından dolayı iş imkanlarını ve ekonomik fırsatları kaybedecek. F-35 programıyla bağlantılı 9 milyar dolarlık bir kayıp olacak. Kaçınmak için çok çaba sarf ettiğimiz bir konuydu. İşlerin bu noktaya gelmesinden üzüntü duyuyoruz. Ama Türkiye'yi F-35 programından çıkarma kararımız sürpriz değil" ifadelerine yer verildi.

Pentagon yetkilileri, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması nedeniyle tedarik zincirinde yapılacak değişikliklerin yaklaşık 500-600 milyon dolara mal olacağını belirtti.

"Türkiye yakın bir NATO müttefiki olmaya devam ediyor ve askeri ilişkimiz güçlü. Türkiye ile ilişkimiz çok katmanlı ve F-35 ortaklığının ötesine uzanıyor" denilen açıklamada, "Şu an Türkiye’nin programdan çıkarılması ile oluşan parça açığını doldurmaya odaklanmış durumdayız" ifadeleri kullanıldı.

Sonraki Haber