Rusya ile İran arasında ada krizi

İran, Rusya-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) toplantısı sonrasında, İran'ın kontrolünde olan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) egemenlik iddiasında bulunduğu Basra Körfezi'ndeki üç ada hakkında yapılan ortak açıklamaya tepki gösterdi.

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakanlığa çağrılan Rusya Büyükelçisi Alexey Yurievich Dedov'a Tahran'ın itirazları iletildi. Görüşmede, söz konusu adaların 'sonsuza kadar' İran'a ait olduğu ve Rusya'dan yaklaşımını düzeltmesinin beklendiği ifade edildi. Rusya'nın Tahran Büyükelçisi Dedov da İran'ın toprak bütünlüğüne saygının önemini vurgulayarak söz konusu durumu 'en kısa zamanda' Moskova'ya ileteceğini belirtti.

İRAN DIŞİŞLERİNDEN TEPKİ

Moskova'daki Dışişleri Bakanlığında 10 Temmuz'da düzenlenen “Rusya-Körfez İşbirliği Konseyi 6'ncı Stratejik Diyalog Toplantısı” sonrasında yayınlanan ortak açıklamada, 'Birleşik Arap Emirlikleri'nin Büyük Tunb, Küçük Tunb ve Ebu Musa adalarıyla ilgili İran ile yaşadığı anlaşmazlığa uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde ve ikili müzakereler yoluyla barışçıl bir çözüme ulaşma girişimi dahil olmak üzere tüm barışçıl çabalara destek' vurgusu yapılmıştı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, ortak açıklamaya tepki göstermişti.

ÜÇ ADA MESELESİ

Hürmüz Boğazı'na yakınlığı ve bölgedeki petrol potansiyeli sebebiyle stratejik konumda yer alan Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adalarıyla ilgili BAE hakimiyet iddiasında bulunuyor.

Adalar, 1971'e kadar İngiliz işgali altındaydı. Kasım 1971'de İngiltere'nin adaların kontrolünü BAE'ye devrederek çekilmesinin ardından İran adalarda hakimiyeti ele geçirdi. Adalar üzerindeki haklarının tarihsel olarak çok eskilere dayandığını belirten İran, adaların geçici olarak 1903'te İngiltere'nin eline geçtiğini ve 1971'de iade edildiğini, 'o tarihte henüz kurulmamış olan BAE'nin hakimiyet iddiasında bulunamayacağını' vurguluyor.

İran, Aralık 2022'de BAE'nin tezlerini savunan değerlendirmeler nedeniyle Çin'in Tahran Büyükelçisi'ni de Dışişleri Bakanlığına çağırmıştı.

Sonraki Haber