Samsun Çaşamba'da üretiliyor: Bölge ekonomisine katkı sağlıyor

Samsun’un Çarşamba ilçesinde, kivi üretiminin bölge ekonomisindeki önemine dikkat çekmek amacıyla kivi hasat şenliği gerçekleştirildi. Kurtahmetli Mahallesi’nde düzenlenen etkinliğe üreticiler, kurum temsilcileri ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, şenlikte yaptığı konuşmada Samsun’un tarımsal üretim potansiyeline vurgu yaptı. Kivi üretiminin Karadeniz’e 1990’lı yıllarda geldiğini hatırlatan Yılmaz, “İlk yıllarda küçük bahçelerle başlayan üretim, kısa sürede hızla arttı. Bölgemizin iklimi ve toprağı kivinin yetişmesi için son derece uygun.” dedi.

KİVİ ÜRETİMİNDE BÜYÜK ARTIŞ

Yılmaz, son 5 yılda kivi üretim alanlarında yüzde 100’e yakın artış yaşandığını belirterek, “Samsun’da kivi ekim alanı 2 bin 700 dekardan 5 bin 600 dekara yükseldi. Üretim miktarı da 5 bin 600 tondan 13 bin tona ulaştı. Kivinin il ekonomisine katkısı 1 milyar lirayı aştı.” diye konuştu.

DOĞRU ZAMANDA HASAT ÖNEMLİ

Hasat sürecinin doğru zamanda başlamasının kalite açısından kritik olduğunu vurgulayan Yılmaz, erken ya da geç hasadın depolama sürecinde ciddi kayıplara neden olabileceğini söyledi.

ÜRETİCİLER KİVİ TOPLADI

Çarşamba Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Işıldak, üretim alanlarını daha da genişletmek için çalışmalar yapacaklarını ifade etti. Şenlik kapsamında, katılımcılar işçilerle birlikte bahçelerde kivi toplayarak hasat coşkusuna ortak oldu.

YOĞUN KATILIM

Etkinliğe, Çarşamba Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam, Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Coşkun Kurt, İlçe Emniyet Müdürü Ferdi Kuyu, İlçe Tarım ve Orman Müdürü İrfan Öztürk, Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, AK Parti İlçe Başkanı Ersin Sandıkcı ve çok sayıda üretici katıldı.

Sonraki Haber