İmzalar atıldı: Tahıl krizi İstanbul'da çözüldü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tahıl koridoruna ilişkin, "Bu son derece önemli planın icrası ve denetimi İstanbul'da kurulacak müşterek koordinasyon merkezi tarafından gerçekleştirilecektir" dedi. İstanbul'da Tahıl Sevkiyatı Anlaşması Dolmabahçe'de imzalandı

Tahıl ürünlerinin Ukrayna limanlarından sevkıyatına ilişkin belge, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM arasında imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BM Genel Sekreteri António Guterres'in hazır bulunduğu, Ukrayna ve Rusya taraflarının katıldığı tören İstanbul'da, Dolmabahçe Ofisi'nde yapıldı. Törendeki konuşmalarda anlaşmayla küresel gıda krizinin çözümüne kapı aralanacağı kaydedildi. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan çatışmaların son bulması talebi dile getirilirken, tahıl ürünlerinin sevkıyatı İstanbul'da kurulacak merkezde denetlenecek.

İlk sözü alan António Guterres, anlaşmayla Karadeniz için umut ışığı doğduğunu söyledi. Guterres şöyle konuştu.:

“Karadeniz'de bir umut ışığı var, bir olasılık ışığı var. Dünyanın buna her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. Buna vesile olanlara teşekkür ederim. Her aşama Erdoğan'ın ısrarı sayesinde oldu, bu girişimin yolunu açtınız, herkesin faydasına olacak. Bir tarafın ya da öbür tarafın değil, dünyanın her tarafına odaklanıyordu bu anlaşma. Kalkınmakta olan ülkelere de imkan sağlayacak. Küresel gıda fiyatlarının düşmesine de fırsat sunulacak. Karadeniz'den Ukrayna limanlarından bu tahıl maddelerinin sevkıyatı gıda arzındaki soruna da çözüm olacak. Bu anlaşmaya kolay varmadık. Putin'le Erdoğan'la görüşerek çözüm bulamaya çalıştık. Tüm tarafların taahhütleri oldu. İki tarafın da kanlı çatışmanın sonuna gelmesi gerektiğini düşünüyorum, umut ışığı parlak.”

DENETİM MERKEZİ İSTANBUL'DA

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise çatışmaların sonlandırılması temennisini dile getirdi. Erdoğan, şöyle sürdürdü:

“Medeniyetlerin ve kıtaların buluşma noktası İstanbul'a hoş geldiniz. 29 Mart'ta yaptığınız ve müzakere sürecinde önemli bir nokta olan toplantının ardından bir aradayız. Bir başka tarihi günde sizleri misafir etmekten memnuniyet duyuyorum. Küresel gıda krizi çözümünde rol oynayacak girişimden gurur duyuyoruz. Açlık tehlikesinin önünün alınmasına katkı sağlayacak. Bu adımla yaşanan sıcak hava dalgası ve kuraklığın neden olacağı fiyat artışlarının önüne geçilecek. Küresel bir sorun haline gelen gıda enflasyonunun önlenmesine yardımcı oluyoruz.

“Yoğun ve meşakkatli bir süreç yürüttük. Her iki ülkenin bu hassas süreçle ilgili beklenti ve endişeleri için kapsamlı istişareler yaptık. Karadeniz'den bir çok ülkeye nefes borusu açmış olacağız. Bu planın icrası ve denetimi İstanbul'da kurulacak müşterek koordinasyon merkezinde gerçekleştirilecek. Uluslararası toplumun desteği de önem taşıyor. Bundan 4 ay önce yine İstanbul'da Ukrayna ve Rusya arasında yapılan müzakerelerle savaşın sona ereceği ümitleri yeşermişti. Meydana gelen gelişmeler çatışmaları körükledi. Tüm dünyanın kayba uğrayacağını ifade ediyorız. Savaş dünyanın en ucra köşesindekileri dahi etkiliyor.

'DÖNÜM NOKTASI OLACAK'

“Çatışmaların bir an önce sona ermesini arzu ediyoruz. Adil barışın kaybedeni olmaz. Bugün bu müşterek adımın barışa yönelik umutları canlandıracak bir dönüm noktası olmasını diliyoruz. Savaş nihayetinde müzakere masasında sonlanacaktır. Medeniyet anlayışımızın sorumluluğuyla hareket edeceğiz.”

Konuşmaların ardından Türkiye adına Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya adına Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna adına Altyapı Bakanı Aleksandr Kubrakov ve imza törenine tanıklık eden BM adına Genel Sekreter Guterres, tahıl ürünlerinin Ukrayna limanlarından sevkiyatına ilişkin belgeyi imzaladı.

Sonraki Haber