Türkiye teslim etmişti! Azak komutan Prokopenko, Ukrayna'da eski birliğinin başına geçti

Ukrayna İçişleri Bakanı Igor Klimenko, Mayıs 2022'de Rus güçlerine teslim olan ve daha sonra Türkiye tarafından ülkesine iade edilen Ukrayna'nın Azak milliyetçi taburunun lideri Denys Prokopenko'nun birliğinin komutasına yeniden geçtiğini duyurdu.

Türkiye teslim etmişti! Azak komutan Prokopenko, Ukrayna'da eski birliğinin başına geçti

Ukrayna İçişleri Bakanı Igor Klimenko, Ukrayna'nın Azak milliyetçi taburunun lideri Denis Prokopenko'nun, Mayıs 2022'de Rus güçlerine teslim olup daha sonra Türkiye tarafından ülkesine iade edilmesinin ardından birliğinin komutasını tekrar ele aldığını açıkladı.

AZAK KOMUTAN PROKOPENKO, UKRAYNA'DA ESKİ BİRLİĞİNİN BAŞINA GEÇTİ

Ukrayna İçişleri Bakanı Igor Klimenko

Ukrayna İçişleri Bakanı Igor Klimenko, Ukrainskaya Pravda online medya kuruluşuna verdiği röportajda "Azak birimine Denys Prokopenko başkanlık ediyor" dedi. Klimenko'nun açıklamasına göre Prokopenko şu anda personel eğitiminden sorumlu.

Daha önce Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Viktor Bondarev TASS'a yaptığı açıklamada, esir Azak komutanlarının Moskova'nın özel askeri operasyonu sona erene kadar Türkiye'de ev hapsinde tutulmasının Rusya ve Ukrayna arasındaki esir takasıyla ilgili anlaşmanın temel taşlarından biri olduğunu söylemişti. Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy 8 Temmuz'da Azak komutanlarıyla birlikte ülkesine döneceğini açıkladı. Ukrayna Ulusal Muhafızları'ndan bir sözcü 17 Ağustos'ta yaptığı açıklamada Azak birliğinin savaş bölgesindeki görevlerine yeniden başladığını söyledi.

Azak milliyetçi taburu 2014 yılında aşırı sağcılardan kurulmuştur. Üyelerinin Donbasslı sivillere işkence yaptığı ve öldürdüğü iddia ediliyor. Rusya Yüksek Mahkemesi 3 Ağustos 2022'de Azak'ı bir terör örgütü olarak tanımladı.

PUTİN, TÜRKİYE'YE SİTEM ETMİŞTİ

Vladimir Putin

Rus Lider Vladimir Putin, Temmuz ayının son günlerinde St. Petersburg’da düzenlenen Rusya-Afrika Zirvesi'nin ardından basın toplantısı düzenlemişti.

Rusya Devlet Başkanı Putin, temmuz ayının başında Türkiye’de bulunan 5 Azak Taburu komutanının Ukrayna’ya geri dönmelerine izin vermesinden dolayı rahatsızlık duyduklarını ifade etmişti.

PESKOV 'YAKIŞMADI' DEMİŞTİ

Dmitriy Peskov


Bu ayın başında resmi temaslar için Türkiye’ye gelen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Türkiye’de bulunan 5 Azak Taburu komutanını yanına alarak ülkesine dönmüştü. Azak liderleriyle fotoğrafını paylaşan Zelenskiy, “Türkiye’den eve dönüyoruz ve kahramanlarımızı evimize getiriyoruz. Ukraynalı askerler Denys Prokopenko, Svyatoslav Palamar, Serhiy Volynsky, Oleh Khomenko, Denys Shleha. Sonunda akrabalarının yanında olacaklar.” demişti.

Rusya'dan ise bu duruma tepki gecikmemişti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Azak elebaşlarının Ukrayna'ya dönüşünün daha önce varılan anlaşmaların ihlali olduğunu söylemiş, hiç kimsenin Rusya’yı bilgilendirmediğini vurgulamıştı. Peskov, “Mevcut anlaşmaları bu şekilde ihlal etmek hiç kimseye yakışmaz.” diye konuşmuştu.

AİLEDEN RUS DÜŞMANI

Denys Prokopenko

Türkiye'nin Ukrayna'ya teslim ettiği isimlerden en dikkat çekeni Azak Taburu Alay Komutanı olarak görev yapan Denys Prokopenko idi. 32 yaşındaki Nazi sempatizanı, aileden Rus düşmanlığı ile yetişti. Büyükbabası 1939-1940 yıllarında Sovyetler Birliği'ne karşı Finlandiya'da savaşan Prokopenko, “Büyükbabamın komünizme, Bolşevizme, Sovyetlere karşı korkunç bir nefreti vardı. Ben de aynı savaşı sürdürüyormuşum gibi hissediyorum.” diyordu. Zelenskiy'in 19 Mart 2022'de “Ukrayna Kahramanı” unvanı verdiği Prokopenko, kısa süre içinde “yarbay” rütbesine yükseltilmiş, eşi ise 11 Mayıs 2022 tarihinde Papa Francis tarafından Vatikan'da ağırlanmıştı.

AZAK TABURU NAZİLERİN ÖRGÜTÜ

Azak Taburu, Ukrayna'da 2014 yılında düzenlenen Turuncu Darbe (Maidan Olayları)'nin ardından gönüllü milis birliği olarak Azak Denizi'nin kıyı bölgesindeki Mariupol şehrinde kuruldu. Aynı yıl “Beyaz Önder” takma adıyla bilinen neonazi Andriy Biletsky, hapisten beraat ettirilerek Azak'ın lideri oldu ve Ukrayna Parlamentosu'na seçildi. Arkasında, Azak birimi için “özel planları” olduğunu ifade eden Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov vardı.

Neonazi yapısı ve işlediği çok sayıda savaş suçu ile bilinen Azak Taburu'nun logosunda, 2. Dünya Savaşı yıllarında 2. SS Panzer Bölüğü’nün kullandığı eski Germen alfabesindeki “Wolfsangel” harfi yer alıyordu. Andriy Biletsky de, “Şu kritik anda ulusumuzun tarihi görevi; dünyanın beyaz ırklarına hayatta kalmalarını sağlayacak son bir Haçlı Seferi'nde önderlik etmektir. Bu Haçlı Seferi, Yahudilerin yönetimindeki aşağı ırklara karşı sürdürülecektir.” diyordu. Azak Taburu, 12 Kasım 2014 tarihinde Ukrayna Ulusal Muhafızlarına dahil edilerek resmi statüye kavuşturuldu.

NASIL TESLİM OLDULAR?

Azak Taburu militanları, Mariupol’de bulunan Azovstal Çelik Fabrikası’nın kuşatılması sonucu teslim alındı. Rusya, fabrikanın ele geçirilmesinin ardından taburun karargahında kullanılan Nazi sembolleri ve militanların vücutlarındaki Nazi dövmelerini dünya kamuoyu ile paylaştı. Neredeyse tüm militanların vücutlarında Nazi gamalı haçı, Nazi kara güneşi, Hitler ve Stepan Bandera portreleri, ırkçı ve faşist sözler gibi dövmelerin olduğu görüldü.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, fabrikanın ele geçirilmesinden sonra soğutma sistemi bozuk olan bir araçta 152 Ukraynalı askerin cesedin bulunduğunu duyurdu.

Sonraki Haber