Uzmanlar uyardı! Güvendiğiniz kasaplara gidin
Gaziantep’te bir işletmede kıymaya tavuk taşlığı, sakatat ve bozuk et karıştırıldığının ortaya çıkmasının ardından gözler kasaplara çevrildi. Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, vatandaşlara mahallelerindeki tanıdıkları ve güvendikleri kasaplardan alışveriş yapmaları çağrısında bulundu.
Yalçındağ, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan karekod sisteminin tüketici açısından önemli bir güvence olduğunu belirterek, “Vatandaşlar kasap dükkânlarında bulunan karekodu telefonlarıyla okutarak tüm denetim belgelerine ve bilgilere ulaşabilir” dedi.
'KÖTÜ NİYETLİLER SEKTÖRÜ KARALIYOR'
Yalçındağ, her meslek grubunda olduğu gibi kasaplıkta da kötü niyetli kişilerin bulunabildiğini söyledi. Yapılan denetimlerde zaman zaman olumsuz örneklerin kamuoyuna yansıdığını ifade eden Yalçındağ, sektörün denetlenmesinden memnun olduklarını vurguladı.
Mesleğin itibarını zedeleyen kişilerin yalnızca ruhsatlarının iptal edilmesinin yeterli olmadığını belirten Yalçındağ, bu kişilerin esnaflıkla bağlarının tamamen koparılması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca odaların yetkilerinin sınırlı olduğunu, şikâyet üzerine yalnızca uyarıda bulunabildiklerini söyleyerek bu yetkinin artırılmasını istedi.
'MAHALLE KASABI YANILTMAZ'
Vatandaşların yaşanan olaylar sonrası tedirginlik yaşadığını ifade eden Yalçındağ, güvenli alışveriş için şu önerilerde bulundu:
“Mahallenizdeki bildiğiniz kasaba gidin. Kıymanın etini tezgahtan kendiniz seçin ve kıymanın gözünüzün önünde çekilmesini isteyin. Bir kasap, müşterisini iki kez hayal kırıklığına uğratamaz. Ayrıca dükkânlarda karekod uygulamasıyla tüm bilgilere ulaşılabiliyor. Bunun yanı sıra belediye ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen işletme kayıt belgesinin de görünür yerde asılı olması gerekir.”
'ŞAP HASTALIĞI ET TÜKETİMİNDE RİSK OLUŞTURMUYOR'
Hayvanlarda görülen şap hastalığına da değinen Yalçındağ, bu durumun tüketicilerde gereksiz kaygıya yol açtığını söyledi. “Şap, hayvanlarda görülebilen ve insana bulaşmayan bir hastalıktır. İnsan nasıl grip oluyorsa, hayvan da şap olabilir. Bu hastalık et tüketiminde herhangi bir risk oluşturmaz” ifadelerini kullandı.
Yalçındağ, şap nedeniyle ete olan talebin üçte bir oranında düştüğünü ancak hastalığın et tüketimi açısından bir sakınca yaratmadığını belirterek, yanlış algıların önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti.