Vergilerin kaldırılması ‘Anayasa’ya aykırı’ tartışması

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda, asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri başladı.

Komisyon, Ak Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Görüşmelerde muhalefet sadece asgari ücretin gelir vergisinden muaf tutulmasının, Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu görüşünü dile getirdi. Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, kanun teklifinin, komisyona gelmeden önce TBMM Başkanlığına sunulduğunu vurguladı, düzenlemenin Anayasaya aykırı olmadığını söyledi.

Yılmaz, 2022 yılı bütçe görüşmelerinin, komisyon üyesi ve diğer milletvekillerinin yoğun çalışmalarıyla tamamlandığını belirterek, bütçenin hayırlı olması temennisinde bulundu. Usule ilişkin söz alan CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sonrasında tek bir kanun teklifi dışında bütün tekliflerin "torba" şeklinde TBMM'ye sunulduğunu söyledi. Bugün görüşülen kanun teklifindeki 8 maddenin, farklı yasalarda değişiklik öngördüğünü anlatan Kuşoğlu, düzenlemenin 2. ve 7. maddelerinin, Anayasaya aykırı olduğunu belirtti.

CHP: ANAYASA'YA AYKIRI

Sadece asgari ücretin gelir vergisinden muaf tutulmasının, Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu dile getiren Kuşoğlu, öte yandan teklifle TBMM'nin bütçe hakkının ortadan kaldırıldığını öne sürdü. Kuşoğlu, teklife ilişkin etki analizi yapılmadığını da belirtti.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ise Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıkladığı yeni ekonomik modele hiç kimsenin inanmadığını ileri sürerek, "kimsenin güvenmediği bu modelle kumar oynamanın hata olduğunu" iddia etti.

TEKLİFİN İNCELENMESİ İÇİN SÜRE YOK

Paylan, Bakan Nebati'nin, bu modele ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonuna sunum yapmasını da istedi. CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da teklifi incelemek için muhalefet partisi milletvekillerine yeterli süre tanınmadığını belirterek, "Biz robot muyuz?" ifadesini kullandı.

Ak Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir'in teklifte Anayasaya aykırı bir durumun olmadığını kaydetti.Aydemir'in konuşması sırasında CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba laf attı. Bunun üzerine Ak Parti ve CHP milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.

'ENGELLEMEK Mİ İSTİYORSUNUZ'

Komisyon Başkanı Yılmaz, Ağbaba'yı uyararak, bugün milyonlarca kişinin beklediği bir düzenlemenin görüşmelerini gerçekleştireceklerini dile getirerek, "Engellemek istiyorsanız söyleyin" sözlerini sarf etti. Ak Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, bazı milletvekillerinin komisyonu sabote etmek ister gibi davrandığını, bunun doğru olmadığını vurguladı.

KOMİSYON TOPLANACAK

Yılmaz ise, kanun teklifinin, komisyona gelmeden önce TBMM Başkanlığına sunulduğuna dikkati çekerek, düzenlemenin Anayasaya aykırı olmadığını dile getirdi. Teklife yönelik itiraz yollarının açık olduğunu anlatan Yılmaz, öte yandan kanuni düzenlemelerde nihai söz söyleme yetkisinin TBMM'de olduğunu anımsattı. Yılmaz, HDP'li Paylan'ın yeni ekonomik modele ilişkin soru işaretleri olduğunu söylediğini hatırlatarak, Nebati ile Komisyon üyelerini bir araya getirmek için hazırlık yaptıklarını da bildirdi.

'VERGİ İSTİSNASI TÜM ÇALIŞANLARI KAPSAMALI'

2022 yılı asgari ücret tespit komisyonunun kararını ve ilgili kanun teklifini değerlendiren Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün, “Asgari ücretin belirlenmesinde tüm kesimlerin hakları gözetilmiş ve sanayinin rekabet gücünü engellemeyecek bir düzey yakalanmışsa da TBMM’ye sunulan kanun teklifinde vergi indiriminin sadece asgari ücretlileri kapsayacak şekilde kurgulanmış olması birçok sorunu beraberinde getirmektedir.” dedi.

Kanun teklifinin mevcut haliyle yasalaşması durumunda çalışanın işverene olan maliyetlerinin tutarsız bir biçimde artacağının altını çizen Selçuk Gülsün, “Mevcut halde asgari ücretli bir çalışanın işverene maliyeti 70 bin 556 TL olurken çalışanın maaşını asgari ücret olan 4 bin 253 TL’den 4 bin 260 TL’ye çıkardığınızda işveren maliyet 88 bin 588 TL’ye çıkmakta. Yani çalışana aylık 6,60 TL zam yapılmasının maliyeti 18 bin 32 TL olmakta. İşverene maliyette ortaya çıkan bu orantısız artışın kayıt dışılığı teşvik edeceği ise aşikardır. Bu durumda çalışanların önemli bir kısmı asgari ücretli pozisyona gelecek ve sosyal güvenlik primi ödemelerinde de önemli bir azalış yaşanacaktır. Bu sebeple çalışanlar ve işverenler açısından son derece haksız sonuçlar doğurabilecek bu düzenlemenin tüm çalışanları kapsayacak şekilde genişletilmesi gerekmektedir” dedi.

Sonraki Haber