Yeniköy Termik Santral işçileri aileleriyle eylem yaptı: 'Babam işsiz kalmasın'

Akbelen Ormanı'na yapılmak istenen maden sahası ile ilgili Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş çalışanları eylem yaptı. Çalışanlar " Santral de bizim orman da" dedi.

Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş., Akbelen Ormanı'na açılmak istenen kömür madeni için gereken ağaç kesimiyle gündemde. Eylemciler maden sahasının genişlemesine karşı çıkarken işletme çalışanları bugün yaptıkları basın açıklamasıyla “Santral de bizim orman da” dedi. Açıklamada Türk bayrağı açıldı.

Burada konuşan santral işçisi Mustafa Kolçak şunları kaydetti: “Yıllardır bu santralde çalışıyorum. Bu maden sahaları ve santrallerde tüm çalışma arkadaşlarımla birlikte ülkemizin ihtiyacı olan enerjiyi üretmek için gece gündüz çalışıyoruz. Bizler işini kaybetmek istemeyen bu yörenin insanlarıyız. Çocuklarım her gün ‘baba maden kapatılırsa işsiz mi kalacaksın’ diye soruyor. Artık çocuklarımıza ne cevap vereceğimizi bilemez olduk. Bizler de her anne baba gibi çocuklarımız ve ailemiz için çalışıyoruz. Bölgeyi bilmeyen, dışarıdan bölgemize gelmiş insanlar karşımızda “kömür çıkarılmasın, santraller kapatılsın” diyor. Bu topraklarda doğmuş ve büyümüş kişiler olarak bu toprakların değerini bizden daha iyi kimse bilemez. Geleceğimizi, Milas dışındakilerin belirlemesine izin vermeyelim.”

EYLEMCİLER NE İSTİYOR?

Duruma tepki gösteren ve bölgede eyleme geçen eylemciler ise Akbelen Ormanı'nın pek çok hayvan ve bitki türüne ev sahipliği yaptığını, yaşlı ve doğal bir kızılçam ormanı olduğunu ifade ediyor. Eylemciler, taleplerini şöyle sıralıyor:

  • Akbelen Ormanı’nın kesiminin hemen durdurulması;
  • Akbelen Ormanı alanında maden işletme izni veren kararın iptal edilmesi;
  • Akbelen Ormanı'nı da içine alan 86541 no’lu ruhsat alanı içindeki maden sahası genişletme projesinin; mevzuat gereği Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerin kapasite artırımı projesi, bölgedeki diğer kömür ocakları ve Yatağan Termik Santrali, diğer madencilik ve endüstriyel tarım gibi faaliyetler ile birlikte toplam (kümülatif) etkilerini ele alacak şekilde Bütünleşik Çevresel Etki Değerlendirmesine tabi tutulması;
  • Santral ve madenlerin ömürlerinin uzatılmasıyla ilgili planların halka sorulması.
Sonraki Haber