Nereyi gezelim: Yunan mitolojisindeki Tanrıların Tanrısı'nın Truva Savaşı'nı izlediği bilinmeyen yer Zeus Altarı

Kaz Dağları içerisinde bulunan Zeus Altarı, Yunan mitolojisinde Zeus'un Truva Savaşı'nı izlediği yer olarak anılmaktadır.

Çanakkale'nin Kaz Dağları'nda bulunan kimsenin bilmediği Zeus Altarı, yazılı edebi kaynaklara göre Yunan mitolojisindeki Tanrıların Tanrısı Zeus'un Truva Savaşı'nı izlediği yer olarak tasvir ediliyor.

Homeros, İlyada Destanı'nda Tanrıların İda Dağı'nda Truva Savaşı'nı izleyip yönettiklerinden söz eder. Tanrılar Tanrısı Zeus'un da burada yaşadığı ve savaşı izleyip yönettiği yine bu destanda yer alır.

Bölgede çalışma yapan araştırmacılar da bu yüksek, denize ve Edremit körfezine hakim bir tepe üzerine inşa edilen mekanın baş tanrı Zeus’a ait olduğunu düşünmektedirler.

Dede Tepe üzerinde bulunan Çanakkale'de gezilecek yerler arasında olan Zeus Altarı olarak tanımlanan alan, kaya kütlesinin işlenmesiyle oluşturulmuştur. Bu kaya kütlesine kayaya oyuk basamaklardan oluşan merdiven ile çıkılmaktadır. Sunak nişleri, oturma platformları ve içi oyularak oluşturulan sarnıç mekanı bulunmaktadır. Sunağın altında bulunan oda büyüklüğündeki, içinde su bulunan bu sarnıca Zeus Mağarası denmektedir. Antik sunağın hemen yanında Çanakkale Savaşları’na katılan Erdem Dede’nin yatırı bulunmaktadır.

Bu haliyle Zeus Altarı ve çevresi günümüzde de kutsal alan olma özelliğini devam ettirmektedir.

Adatepe köyüne 2 km uzaklıktaki bu alana yürüyerek ya da köylülerin atları vasıtasıyla gelebilirsiniz. Bu alana yürüyerek çıkmak keyiflidir ve bol fotoğraf çekebileceğiniz doğa manzarası vardır. Motorlu taşıtların alana girmesine izin verilmemektedir.

Zeus Altarı, zirvede büyük bir kaya parçasına oyulmuş. Sunağın üzerine, kayaya oyuk basamaklardan oluşan merdiven ile çıkılıyor. Çıktığınızda ise Edremit Körfezi’ne ait harika bir manzara sizi karşılıyor olacak.

Antik Çağ’da sunaklar, Tanrılara kurban vererek veya adaklar adayarak yemekler sunmak için kullanılan yapılardır. Dikdörtgen şeklinde olan yapılar, çoğunlukla taştan yapılı.

Özellikle savaşlarda galip gelmek, hastalıklardan kurtulmak, felaketlerden korunmak için Zeus Altarı’nda, Zeus için kurbanlar kesilir, adaklar adanırdı.

1 km civarında güzel bir orman yürüyüşü sonrası tüm şehri ve denizi izleyebileceğiniz hem manzaralı hem tarihi mükemmel bir yer. Ateş mangal kamp gibi aktiviteler yasak.

Zeus Altarı'na nasıl gidebilirim?

Küçükkuyu ilçe merkezinden 10-15 dakikalık ulaşım ile varılıyor. Bölgeye ulaşım aracı yok, özel araç ile gidiliebilir. Yol üzerinde bir şeyler atıştırmak için yöresel bir tesis mevcuttur. Fotoğraf çekilirken dikkat edilmeli çünkü herhangi bir koruma çemberi mevcut değil.


Zeus Altarı konumu için tıklayınız: Zeus Altarı

Zeus Altarı'na gelmişken yakınlarındaki yerleri keşfetmek için habere tıklayınız:

Sonraki Haber