2015’de uygulanacak yeni vergi tarifeleri

30.12.2014 tarihli Resmi Gazete yayınlanan tebliğlerle birçok vergiler ile ilgili yeni tarifeler belirlendi. Bugün bir bölümünü vereceğiz.

Damga Vergisi Oranları:

- Sözleşmeler, taahhütnameler, temliknamelerde binde 9.48

- Kira sözleşmelerinde binde 1.89

- Sözleşme fesihnameler binde 1.89

- Maaş, ücret, gündelik, huzur hakkı, aidat, ihtisas zammı, ikramiye, yemek ve mesken bedeli, harcırah, tazminat ve benzeri her ne adla olursa olsun hizmet karşılığı alınan paralar binde 7.59

- Maktu vergiler değişti. Nispi oranlar değişmedi.

Gayrimenkul sermaye iratlarında uygulanan istisna tutarı:

Gelir Vergisi Kanununun 21’inci maddesinde yer alan mesken kira gelirleri için uygulanan istisna tutarı, 2015 takvim yılında elde edilen kira gelirleri için 3.600 TL olarak tespit edilmiştir.

Hizmet erbabına işyeri veya işyerinin müştemilatı dışında kalan yerlerde yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatlere ilişkin istisna tutarı:

Gelir Vergisi Kanununun 23’üncü maddesinin 8 numaralı bendinde yer alan, işverenlerce işyeri veya işyerinin müştemilatı dışında kalan yerlerde hizmet erbabına yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatlere ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılında uygulanmak üzere 13.00 TL olarak tespit edilmiştir.

Engellilik indirimi tutarları:

Gelir Vergisi Kanununun 31’inci maddesinde yer alan engellilik indirimi tutarları, 2015 takvim yılında uygulanmak üzere; birinci derece engelliler için 880 TL, ikinci derece engelliler için 440 TL, üçüncü derece engelliler için 200 TL olarak tespit edilmiştir.

Değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı:

Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80’inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edilmiştir.

Arızi kazançlara ilişkin istisna tutarı:

Gelir Vergisi Kanununun 82’nci maddesinde yer alan arızi kazançlara ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılıgelirlerine uygulanmak üzere 23.000 TL olarak tespit edilmiştir.

Fatura kullanma mecburiyeti sınırı: 880 TL

Fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu verilmemesi, alınmaması ceza: 200 TL

Bir takvim yılı içinde her bir belge türüne ilişkin olarak kesilecek toplam ceza: 106.000 TL

Belirlenen muhasebe standartlarına, tek düzen  hesap planına ve  mali tablolara ilişkin usul ve esaslar ile muhasebeye yönelik bilgisayar programlarının üretilmesine ilişkin kural ve standartlara uymayanlara uygulanacak ceza: 4.800 TL