‘AKP sadece seyrediyor!’

ABD koordinasyonunda AKP ile PKK arasında yürütülen “açılım”, Haziran ayında yapılacak genel seçim öncesinde yeniden devrede. “Açılım”dan sorumlu Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan “Tren rayına oturdu” diyor. Ama trenin hangi “rayın” üzerine oturduğu tartışmalı.

AKP, PKK’nın fiili dayatmalarını kabul ederek “açılım”ı sürdürmeye çalışılıyor. İktidarda kalmak için Türkiye’yi feda etmede hiç tereddüt etmiyor.

BÖLGEDEN GELEN HABERLER

Bölgeden gelen haberler ise pek iç açıcı değil. PKK, AKP’nin zafiyetinden yararlanarak halk üzerinde terör estiriyor. Cizre’de, Nusaybin’de, ... görüştüğümüz vatandaşları devlete tepkili. Devletin kendilerini PKK saldırıları ile baş başa bıraktığını söylüyorlar. Tespitleri ve anlattıkları özetle şöyle:

-”PKK, halkı sindirmek için baskısını arttırdı.”

-”Halka, bize kimse karışamaz, burada otorite biziz havası veriyorlar.”

-”AKP’nin seçim öncesinde ses çıkaramayacağını bildiklerinden rahat hareket ediyorlar.”

-”Halka korku salıyorlar. Bu durum seçime kadar sürecek gibi görünüyor.”

-”Özerklik provası yapıyorlar.”

- “AKP ve devlet görevlileri sadece seyrediyor.”

ANLAŞMADA VAR MIYDI?

HDP’nin seçime “parti olarak girme” politikasına dikkat çekiyorlar. Başka partilerden aday olmak isteyenlerin şimdiden tehdit edildiğini vurguluyorlar. Baskı ve şiddetle bölgede diğer partileri “sıfırlamaya” çalıştıklarını ifade ediyorlar.

Bana aktarılanları anlattım. AKP ve Hükümetin Öcalan ve PKK’ya verdiği sözlerde bunlar da var mıydı bilmiyoruz. Ama öğrendiklerimiz böyle.

Bölgede ve devletin önemli mevkilerinde görev yapmış komutanların edindiği bilgiler de aynı. “Açılım” için “oturulan” rayın güzergahı farklı.

DEMİRTAŞ’IN OYU

HDP’nin seçimlere parti olarak katılacağını açıklaması üzerine HDP’nin oy oranı ile ilgili tartışmalar yaşanıyor. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aldığı 9,7 oy üzerinden hesaplar yapılıyor.

Türkiye’nin güvenilir bir araştırma şirketinin yöneticisiyle görüştüm. Yapılan hesapların çok yanlış olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı seçiminin genel seçimlerden çok farklı olduğuna vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı seçiminde CHP’nin adayı Ekmeleddin İhsanoğlu faktörüne dikkat çekti.

Demirtaş’ın yüzde 9,7’lik oyunun en az 3’ü “kerhen oy” olduğunu belirtti. Demirtaş’ın oyunun yüzde 6,5’larda olduğunu söyledi. “Aslında bu 3’e ‘Ekmeleddin oyu’ demek de mümkün” dedi.

HESAP NE?

Sonra bir başka noktaya daha dikkat çekti. “Cumhurbaşkanlığı seçiminde katılım oranı çok düşüktü. Yüzde 74. HDP seçmeninin tamamını sandığa götürdü. Ama genelde katılım az oldu. Katılım daha önceki seçimler kadar olsaydı Demirtaş’ın oyu daha aşağıda olacaktı” diye konuştu.

Yani, hesap ortada. HDP’nin barajı aşması çok zor. Ama belli ki başka hesaplar var. “Açılım”ın yeniden canlandırılması ile PKK iyice rahatlatıldı. Birkaç adım sonrasında ne olacağı belli değil!

Ama iyi şeyler olmayacağı da ortada!

KOBANİ NE OLDU?

Bir ara Kobani (Ayn El Arab) ile yatıp Kobani ile kalktık. PYD (PKK’nın Suriye kolu) ABD uçakları eşliğinde savaştı(!) Gazeteler, televizyonlar hep onları haber yaptı. Ama şimdi Kobani’yi pek anan yok!

Peki ne oldu da böyle oldu?

ABD’nin savaş uçağı desteğine rağmen Kobani’de PKK yenildi. Diğer bir deyişle PKK’nın karizması çizildi. Durum böyle olunca da Kobani gündemden düştü.

IŞİD’İN GÖREVİ BİTİYOR MU?

Sanki Irak’ta ve Suriye’de hava biraz duruluyor. IŞİD’in estirdiği rüzgar diniyor gibi. Çatışmalar olsa da savunmada. Ama bu arada Maliki gitti. Kerkük fiilen 2. İsrail’in kontrolünde. PKK için Batı kamuoyu hazırlandı. “PKK Batı ile birlikte savaşan bir güç” imajı oluşturuldu.

Bu arada, eski CIA üst düzey yöneticilerinden Graham E. Fuller “Önümüzdeki dönemde IŞİD’in gücü azalacak” tahlili yaptı.

Herhalde IŞİD’in görevi  bitiyor. Her şey açık değil mi?