Harcamaktan yorulmayan milletimiz

Önceki gün kredilerle ilgili yapılan düzenleme harcamaktan yorulmayan milletimizin biraz daha harcamasını teşvik edici nitelikte.

GENEL GÖRÜNÜM UMUT VERMİYOR

Ülke ekonomisi son yıllarda yüzde 3 civarında büyüyor. Orta gelir tuzağından çıkamıyor. İşsizlik almış başını gidiyor. Tüm dünya enflasyon enflasyon diye yalvarırken, biz enflasyon oranını yüzde 8-10 civarından aşağıya düşüremiyoruz. Gelir dağılımı oldukça bozuk. En zengin yüzde 20 Türkiye gelirlerinin yüzde 46.5’una sahip. En yoksul yüzde 20 vatandaşımız yüzde 6.

Büyük bir uçurum oluşmuş durumda. Gelir dağılım adaletsizliğini gösteren Gini katsayısında Şili ve Meksika’dan sonra en kötü durumda olan 3. ülkeyiz. İmalat sanayinde ileri teknoloji ürün içeren üretim payı yüzde 2.2. Yüksek teknoloji içeren ürün ihracatımız toplam ihracatımızın yüzde 2.2’si. FED’e bağımlılığımız devam ediyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmelerini merak ediyoruz. Dış borcumuz 412 milyar dolar. Cari açığın finansmanı hala sorun olmaya devam ediyor. İhracatımız 150 milyar dolarda takılıp kaldı...

BUNA RAĞMEN HARCA

Bütün bunlara rağmen vatandaş borç batağında iken hükümet iç talebi artırmak amacıyla yani harcamaları artırmak için teşvik edici önlemler alıyor. Bunlardan en önemlisi kredi borçları ve kredi taksitleri ile ilgili yeni düzenleme.

Genel kredi taksit sayısı 9’dan 12’ye çıktı. Örneğin, 1.200 TL’lik bir alışveriş ayda 100 TL olmak üzere ödenebilecek.

Tüketici kredilerinde vade 36 aydan 48 aya çıkarılıyor. Tabi 1 yıllık faiz yükünün de artacağını unutmayalım.

Konut kredisi alıyorsanız konut bedelinin artık yüzde 80’ni kredi olarak alabileceksiniz. Örneğin 200.000 TL’lik bir konut için 40.000 TL siz, 160.000 TL’sini bankadan kredi alarak ödeme yapabileceksiniz. Daha önce yüzde 75’in kredi olarak verilmesi idi. Bununla tıkanan inşaat sektörünün açılması düşünülüyor.

Bir taraftan faiz indirimi, bir taraftan konut satış kampanyaları ve şimdi de konut kredi oranının artırılması hep inşaat sektörünün önünü açmak.

Kredi kartı limiti 5.200 TL oldu. Yani az limitli kredi kartları ile harcama yapamayan vatandaş şimdi daha da fazla harcama yapabilecek ve aynı zamanda borç yükü de artacak.

SÜRPRİZLER

Hükümet elektronikte taksit sayısını 9’dan 6’ya düşürdü. Yani vatandaşa elektronik eşya ve bilgisayar alma, diyor. Yani bu tür harcamaların artmasını istemiyor. Ancak beyaz eşya 12 taksitte ödenebilecek. Bu normal tabi insanlar evleniyorlar ve beyaz eşyaya ihtiyaç çok. Bu bir anlamda evlilikleri de kolaylaştıracak (mı)!

Yurt dışı harcamaları taksitle yapılamayacak. Yani vatandaşa harcarsan Türkiye’de harca, yabancıya döviz kazandırma, deniyor.

Alkollü içecekler, kozmetik ve ofis malzemelerinde de taksit yok.

Ancak şirket kredi kartları (kurumsal) ile yapılan harcamalarda 12 taksit geçerli.

BORÇ YAPILANDIRMA

Harca denen vatandaşın birikmiş borcunu yapılandırmazsanız harcama yapamaz. Ödeyemediği borçla uğraşır. Bunu gören hükümet birikmiş kredi kartları borcunu 72 aya kadar taksitlendirme olanağı getirdi. Örneğin sizin 7.200 TL vadesi geçmiş birikmiş kredi borcunuz var. Bunu ödeyemiyorsunuz. Bu borç 72 ay taksitle ödenir hale geliyor. Bu durumda ayda 100 TL+ faiz ödeyerek borç yükünü hafifleteceksiniz. Dolayısıyla borç ödemeye ayırmak zorunda kalmayacağınız parayı tüketim harcamasına tahsis edecek ve ülkenin büyümesine katkıda bulunacaksınız!

PEKİ, NE OLACAK?

Bütün bunlar güzel şeyler gibi gözüküyor. Ama bu güzellik sizin gelecek gelirlerinizden harcama yapacağınız anlamına gelmektedir. Bunu yaparken ülke büyüse ve siz de bundan pay alsanız, mesele yok. Ama ülkenin büyümesine harcayarak katkı veriyorsunuz. Ama öbür taraftan yoksullaşıp borçlanıyorsunuz.

Ama biz kadere inanırız. Allah rızkımızı öyle veya böyle veriyor. Borcumuzu da bir şekilde öderiz. Bu nedenle harcama yapmaktan korkmayın. Harcayabildiğiniz kadar harcayın...