Cenap Yener

cnp.yener@gmail.com

Son Yazıları

Muslera farkı

Galatasaray maçın ilk yarısında etkili olmamasına rağmen Adana Demirspor karşılaşmasından 3 puanla ayrılmayı başardı. Sezonun en güzel maçlarından birini izledik. Bu galibiyetle Galatasaray, şampiyonluk yolunda çok önemli bir engeli de aşmış oldu. Sarı-kırmızılı takım her maçı final gibi değerlendiriyor. Oyuncular saha içinde bir an olsun tedbiri elden bırakmadı. Futbolcular kalan 4 maç; Sivasspor, Fatih Karagümrük, Fenerbahçe ve Konyaspor maçlarını da aynı ciddiyetle oynayacaklardır.

Öte yandan Hikmet Karaman ve Adana Demirspor’u da tebrik etmek lazım. İlk yarı gerçekten Adana ekibi çok etkili bir oyun oynadı. Hatta ilk golden sonra da Fernando Muslera’nın çıkardığı önemli pozisyonlar vardı. Eğer öne geçen taraf Adana Demirspor olsaydı geri kalan dakikalarda Galatasaray’ı daha zor bir maç bekliyor olacaktı. Adana Demirspor’un bu futbolu önemli eksiklerine rağmen oynadığını da belirtelim. Hikmet hocanın özellikle Balotelli’yi kullanış tarzını çok beğendim. Yıldız futbolcuyu orta sahaya çekip, kanatları yönlendirmesi sarı-kırmızılı takımı zor durumlara düşürdü. Özellikle orta sahada oynayan Mendoza da Adana ekibinde beğendim isimlerdendi.

Yazının Devamı

Okan Buruk’un zaferi

Alanyaspor-Galatasaray maçının ilk yarısını izleyenler maçın ikinci yarısının da sarı-kırmızılı takım için zor geçeceğini düşünmüştür. Kimse Galatasaray’ın maçı farklı kazanacağını düşünmemiştir. Alanya ekibi bu maç öncesinde 7 maçtır yenilgi yüzü görmezken son 4 maçından da galibiyetle ayrılmıştı. Fatih Tekke’nin takımı maçın başında kanat akınlarında etkili oldu. Özellikle ilk kez Galatasaray forması giyen Serge Aurier’in fizik olarak hazır olmaması nedeniyle bu kanattan önemli ataklar geldi.

Galatasaray ise Mertens’in akıl dolu vuruşunda direkten dönen top dışında pek etkili olamadı. Sarı-kırmızılılar için ilk yarının en iyi ismi Victor Nelsson oldu. Danimarkalı stoper en az 3 tane önemli müdahale yaptı.

Yazının Devamı

Fenerbahçe kongresinde Galatasaray konuşuldu

Galatasaray, bu sezon tek yenilgisini aldığı Atakaş Hatayspor karşısında zorlanmasına rağmen kritik bir 3 puan daha aldı. Sarı-kırmızılı takım sezon içerisinde böyle maçları kazanmasını hep bildi. Hatayspor’un başında Volkan Demirel’in olması Fenerbahçeli taraftarlarda bir heyecan yarattı ama Galatasaray buna müsaade etmedi.

Icardi, ikinci golü atsa Hatayspor oyundan kopacaktı. Zaha ve Ziyech’in ilk 11’de çıkıp oyunda olmaları doğru bir hamleydi. Kerem Aktürkoğlu sonradan oyuna girdi ama takıma hiçbir katkı vermedi. Abdülkerim’in stopere dönmesi Hatay maçında etkisini gösterdi. Galatasaray formasıyla 500. maçına çıkan Fernando Muslera vazgeçilmez olduğunu bir kez daha gösterdi. Kaan Ayhan sağbekte şu an için en doğru tercih olduğunu göstermiştir. Barış Alper Yılmaz sezonun en vasat performansını gösterdi. Bundan sonra 7 maç kaldı. Her maç final havasında olmaya devam edecek. Ve Galatasaray futbolu çok çok iyi olmamasına rağmen maçı kazanmasını biliyor. Sezon sonuna kadar Galatasaray bu temposunu devam ettirdiği sürece şampiyonluk ipini göğüsleyecektir.

Yazının Devamı

Aslan bu oyunla şampiyon olur

Sarı-kırmızılı takım, 6-2‘lik Çaykur Rizespor maçındaki hem futbolu hem de attığı gol sayısı ile taraftarına ve camiasına şampiyonluk yolunda büyük bir güven verdi. Üstelik Galatasaray, devşirme stoper ve beklerle oynamaya devam ediyor. Bu kadar zorluğa rağmen puan kaybı olmadan yola devam ediliyor.

Çaykur Rizespor’u da tebrik etmek gerekir, futbolu hiç çirkinleştirmediler. Gayet açık ve futbolu düşünen bir oyun sergilediler. İlhan Palut’u tebrik etmek gerekir, takımını geri çekmedi, başa baş bir oyun oynatmaya çalıştı. Ama Galatasaray gibi ekiplerin bu kadar üstüne gidersen skor da bu kadar açık olur.

Yazının Devamı

Beşiktaş derbide Galatasaray’ı zorlar

Galatasaray, Türkiye Kupası’nda ezeli rakibi Fenerbahçe’nin izinden giderek elendi. Bu sonuçla hem taraftarını üzdü hem de Fenerbahçe’yi sevindirdi. Maçın başından sonuna kadar Fatih Karagümrük turu hak etti. Son yazılarımda da belirttiğim gibi Tete ve Zaha başta olmak üzere yeni transferlerin oynadıkları oyun rezalet. Son transfer edilen Vinicius, Galatasaray’ın değil ilk 11, yedek oyuncusu bile olamaz. Nasıl transfer edilmiş, inanmak zor.

Özellikle Türk teknik adamların rotasyon hastalığı devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti’nde oynanan her kupa çok önemlidir. Teknik direktörler her maça aynı ciddiyetle çıkmak zorunda. En başta stadı dolduran taraftar bunu hak etmiyor. O insanlara rotasyon ve kötü bir maç izletmeye hakkınız yok. Galatasaray, Türkiye Kupası’nı en çok müzesine götüren takım. Karagümrük karşısındaki ciddiyetsiz oyunun açıklaması olamaz.

Yazının Devamı

Sparta Prag maçı yönetime yazar

Galatasaray, Avrupa’ya veda etti. Geçen yazıda da belirttiğim gibi özellikle ilk maçtan sonra rövanş karşılaşmasının hiç kolay olmayacağını söylemiştim. Ama Galatasaray’ın da bu kadar kötü olacağını beklememiştim. Zaten bu futbol ve bu anlayışla bir yere varılamazdı. Araba devrilince yol gösteren çok olur ama Sacha Boey gideli 1 ay geçmesine rağmen transfer yapılmaması, gelen transferlerin birinin sakat diğerinin de Avrupa kadrosunda olmaması çok büyük bir hata. Sağ bek ve sol bek olmadan turu geçmek imkansızdı. Neden bu kadar geç kalındı hiç anlamadım.

Galatasaray, ikinci yarıda bence utanç verici bir futbolla oynadı. Her açıdan Sparta Prag üstündü, turu geçmeyi hak ettiler. Galatasaray’ın ligi de iki devşirme bekle götürmesi zor. Önümüzdeki fikstür bunun hiç kolay olmayacağını gösteriyor.

Yazının Devamı

Aslan zor da olsa kazandı

Sarı-kırmızılı takım UEFA Avrupa Ligi’ndeki yolculuğuna galibiyetle başladı. Ancak Sparta Prag karşısındaki oyun tatmin etmedi. Oyunun ilk yirmi dakikasında Sparta Prag, Galatasaray’a ve taraftarına kabusu yaşattı. Muslera’nın o dakikalardaki kurtarışları takımı oyunun içinde tuttu. Galatasaray’da savunmadaki sıkıntılar devam etti. Özellikle beklerdeki isimlerin orijinal yerlerde olmaması takımı etkiliyor. Berkan ve Kaan birçok pozisyonda çaresiz kaldı.

Yeni transferlerden Derrick Köhn’ün Avrupa kadrosunda olmaması, Aurier’in de sakat olması Galatasaray’ı Avrupa’da çok etkileyecek.

Yazının Devamı

Cimbom fire vermeden gidiyor

Galatasaray, Trendyol Süper Lig’de son haftaların formda takımlarından RAMS Başakşehir FK karşısında zorlanmadan 3 puan almayı başardı. Sarı-kırmızılı takım maçı ilk yarıda çözdü ama bazı sorunlar yine gözüktü. Bunlara rağmen alınan galibiyetler şampiyonluk yolunda çok kritik.

Galatasaray daha maçın başında oyunu karşı tarafa yıkmayı başardı. Belki de ilk yarı daha farklı bir sonuçta ortaya çıkabilirdi ama son toplardaki tercih hataları bunu engelledi.

Yazının Devamı

Galatasaray direkleri geçemedi

Sarı-kırmızılı takım iç sahada üst üste kazanma serisini 15 maça çıkardı. Ama zorlanmaya da devam etti. Son İstanbulspor maçı gibi zor geçmeye aday bir maçtan çok önemli bir galibiyet aldı. Gaziantep FK maçı için yazılacak çok şey var, çok hikaye vardı maçın içinde.

Özellikle ikinci yarıda müthiş bir baskı kurdu Galatasaray. Beş top direkten döndü, uzun zamandır böyle bir istatistik görmedim. Ancak Sarı-kırmızılı takımın yavaş oyunu rakiplerine avantaj sağlıyor. Gaziantep FK maçında da bunu gördük. Icardi’nin dönüşü hücumda avantaj sağladı.

Yazının Devamı

Zirveyi bırakmıyor

Galatasaray, çok iyi oynadığı ve 5 gol attığı Trabzonspor maçından sonra İstanbulspor karşısında da önemli bir 3 puan daha aldı. Zirveyi zorlayan iki takım da birbirlerinin peşini bırakmıyorlar. Bu da şunu gösteriyor ki ligin sonlarında oynanacak derbi maçı bütün Türkiye’nin nefeslerini tutacağı bir doksan dakika olacak.

Maça dönecek olursak sarı-kırmızılı takım Trabzon’da oynadığı futbolu İstanbulspor maçında gösteremedi. İstanbulspor özellikle ilk yarıda çok iyi oynadı ve belki de penaltı olmasaydı ilk yarıyı 2-0 önde kapatacaklardı. Ancak İstanbulspor ligin geneli için bu futbolu oynamakta geç kaldı.

Yazının Devamı

Galatasaray S.O.S. veriyor

Galatasaray son haftalardaki kötü oyununu Süper Lig’de oynadığı Mondihome Kayserispor maçında da sürdürdü. Sarı-kırmızılılar kendi evinde oynamasına rağmen istediği oyunu sahaya yansıtamadı. Özellikle sezon başında büyük umutlarla transfer edilen Wilfried Zaha ve Tete’nin kötü performansları devam ediyor. Halil Dervişoğlu, Süper Lig’de hiçbir takımda oynayacak durumda değil. Halil’in yerine genç Baran Demiroğlu oynasa daha faydalı olurdu.

Son haftaların formda oyuncusu Kerem Demirbay’ın yerine Ndombele tercihini ise anlamadım. Ndombele bu haliyle ancak güreş takımında oynayabilir. Sacha Boey ise transfer görüşmelerinden etkilenmiş gözüktü. Takımdaki genel performans düşüklüğü Torreira’ya da yansımış gözüküyor.

Yazının Devamı

VAR Galatasaray’a yok

Sarı-kırmızılı takım birçok eksikle gittiği Sivasspor deplasmanında kritik bir puan kaybı yaşadı. Oysa Galatasaray maçın ilk yarısında iyi bir oyun ortaya koydu. İki topu direkten döndü, Sivasspor’un kalecisi Ali Şaşal’ın önemli kurtarışları var. Galatasaray bunun neticesini uzatmalarda son haftaların formda oyuncusu Kerem Demirbay’ın attığı gol ile buldu.

İkinci yarı ise Galatasaray, eski düzeyine dönerek skoru koruma yoluna gitti. Doğru dürüst Sivasspor kalesine gitmedi. Bu sezon çokça belirttiğim gibi ağır oynayan bir takım ortaya çıktı. Tabii Ali Turap’ın sağ bek, Kazımcan Karataş’ın sol bekteki kötü performansları da buna etken oldu. İki isim sarı-kırmızılı takımın defans hattında büyük açıklar vermesine sebep oldu.

Yazının Devamı

Mezarında bile yenilmeyen lider

TFF Süper Kupa maçının başından bu yana Suudi Arabistan'da oynanması yanlıştı. Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlarken böylesine özel bir maçı demokrasi ile ilgisi olmayan bir ülkede oynatmak yanlıştı. Bu tamamen Türkiye Futbol Federasyonu'nun suçu. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi derhal istifa etmelidir. İkinci suç ise kulüp başkanlarının para için bu maçın orada oynatılmasına göz yummaları. Her iki kulübün Divan Kurulları bu maçın Suudi Arabistan'da oynatılmasına karşı kararlar aldılar. Ama iki kulübün yönetimleri bunu kaale almadı. Burada şunu gördük ki Divan Kurulları tecrübeleri ile bu işin olmayacağını önceden haber verdiler.

Birinci Dünya Harbi'nden bu yana yenilmeyen lider olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün mezarda bile yenilmeyeceğini bir kez daha ispat etmiş olduk. Türkler her şeyden vazgeçer ama ülkelerinden ve liderlerinden vazgeçmez. Bunu tüm dünyaya bir kez daha ispatlamış olduk. Filistin halkının yaşadığı zulme ses çıkarmayan Suudlar, bizim Atatürk tişörtlerimize ve pankartlarmıza karşı çıktılar. Şunu da eklemek lazım, buradan bir Arap düşmanlığı çıkmamalı ve Filistin halkının haklı mücadelesi zarar görmemeli.

Yazının Devamı

Sessiz derbi

Dev derbi öncesi gelen haberler hepimizi üzdü. Hain bir saldırı sonucunda ölen şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, ailelerine de başsağlığı diliyorum. Gerek dış güçlerden gerekse de içerideki meclisteki uzantılarına ise lanet ediyorum.

Derbiye gelirsek her iki takım da iyi bir futbol oynamadı. Fenerbahçe kendi evinde, seyirci avantajını iyi kullanamadı. Galatasaray rakibine oranla daha iyi bir futbol oynadı. Sarı-kırmızılı takım birkaç pozisyona da girdi ama Fenerbahçe Szymanski’nin bir şutu dışında rakip kalede etkili olamadı. İki kaleci de rahat bir maç çıkardı, yorulmadan karşılaşmayı bitirdiler.

Yazının Devamı

Galatasaray’da akıllar derbideydi

Pazar günü oynanacak Fenerbahçe maçı öncesi Galatasaray, mutlak 3 puan kazanması gereken bir maça çıktı. Karagümrük maçında 3 puan geldi ama sarı-kırmızılı takım istenilen oyunu oynayamadı. Hatta konuk Karagümrük daha etkili bir oyun oynadı diyebiliriz.

Santraforların en önemli özelliği ya geriye gelip topla buluşacak ya da top ona gelecek, Mauro Icardi’nin son haftalarda düşen performansı Galatasaray’ın oyununu etkiliyor. Arjantinli yıldızın performansını yeterli görmüyorum. Barış Alper Yılmaz’ın sol bekte oynadığı oyun bu sezon Galatasaray’ın o mevkide aldığı en iyi katkı diyebiliriz. Ama Barış, bu performansı derbide gösterir mi ya da yeterli olur mu meçhul. Galatasaray, Muslera’nın yokluğunu ise bu maçta aramadı. Günay bir pozisyonda elinden kaçırdığı top hariç iyi bir performans sergiledi ve önemli kurtarışlar yaptı. Onun dışında Kerem Demirbay da Galatasaray’daki en iyi futbolunu oynadı diyebiliriz. Ama derbiye yetecek bir performans değildi, onun için daha ekstrasını vermek zorunda.

Yazının Devamı

Futbola siyaset karışmamalı

Kulüp başkanı sahaya inip hakeme yumruk atıyor, yöneticileri yerdeyken tekme atıyorlar. Türk futboluna siyaset karıştığı sürece, bunlar olmaya devam edecek. Çünkü siyasete güvenmeyen bir adam buna cesaret edemez. Arkasında siyaset olduğu için buna cüret edebildi. Hakemlere bu kadar yüklenilmesinin manası yok, onlar da hata yapabilirler. Türkiye Futbol Federasyonu futbol ortamındaki düzeni doğru yönetemiyor. Merkez Hakem Kurulu TFF'den ayrı özerk bir yapı olmalıdır. Hakemlerin maça çıkmama kararını destekliyorum. Bu kararlarının arkasında durmaları lazım. Onları korumakla sorumlu TFF yönetimi hakemleri koruyamadığı için bu işin sorumlularındandır.

Yazının Devamı