Son Yazıları

Erdoğan’ın iptal edilen ABD ziyareti!

ABD-Türkiye ilişkileri…Uzun süredir limoni…Nedeni de belli.PKK/PYD’ye binlerce tır silah…Yüz milyonlarca dolar destek veriyor.Irak ve Suriye’de korumaya almış durumda.İsrail’le birlikte koordineli çalışıyor.“2. İsrail” devleti kurma planları yapıyor.Türkiye ise kararlı.“Buna izin vermem” diyor.

İş bununla da sınırlı değil.Türkiye’nin izlediği politikalar.Suriye’de “Astana süreci”…Karabağ’da, Rusya, Azerbaycan, İran işbirliği…Irak’ta, Bağdat’la teröre karşı birliktelik arayışı…ABD’nin devre dışı bırakılması…Savunma sanayinde yaşanan gelişmeler…Rusya ile sıcak ilişkiler…S-400 alımı ve devamı…Özetlersek Türkiye’nin bölge ülkeleriyle dayanışması…ABD’yi ciddi şekilde rahatsız ediyor.

Yazının Devamı

ABD’nin erken seçim tehdidi

14 Mayıs 2023 genel seçim. 28 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. turu. 31 Mart 2024 yerel seçimler. 10 ayda 3 seçim. İzlenen seçim ekonomisi… Maliyeti yüksek oldu. Halk da seçimden bıktı. Vatandaş seçim değil, geçim derdinde. Sorunlarına çözüm bulunsun istiyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel. Yerel seçim sonrası açıklama yaptı. Erken seçime soğuk durdu. Taleplerinin olmadığını söyledi. Ancak son günlerde farklı konuşuyor. Katıldığı bir televizyon programında; “Millet erken seçim isterse ben de haydi derdim. Böyle giderlerse yakın” dedi.

Yazının Devamı

ABD’nin ikiyüzlülüğü

Gazze’deki soykırım… ABD yaşananlar karşısında ezildi. Bu nedenle iyi polis, kötü polisi oynuyor. İsrail’i eleştiriyor gibi yapıyor. Ama bütün gücüyle destekliyor. İsterseniz gelişmeleri kısaca özetleyelim: 7 Ekim 2023 sonrası… Biden apar topar İsrail’e gitti. Netenyahu’yu destekledi. NATO ülkelerine verilen talimat… Hepsi Tel Aviv’de kuyruğa dizildi. İsrail aldığı bu destekle Gazze’de katliamlara başladı.

Askeri gemilerini bölgeye gönderdiler. İsrail’i denizden korumaya aldılar. Askeri danışmanları görevlendirdiler. Mühimmat, füzeler, … Ne istediyse verdiler. Onlarca milyar dolar para… Şimdi de 26 milyar… Hepsi Filistinlilerin üzerine kurşun, bomba… Hem bunları veriyor… Hem de Gazze’de Filistinlilere üzülüyor(!) Havadan attığı 40-50 ton gıdanın reklamını yapıyor. Denizden yardım köprüsü kuracaktı. Geminin motorunda arıza çıkmış. Vazgeçmişler… Külahıma anlatsınlar!

Yazının Devamı

ABD tehlikeli bir kumar oynuyor…

ABD iyice çıkmazda… Peş peşe aldığı yenilgiler… Afganistan, Afrika, Ukrayna… Gazze’de içine düştüğü manzara… Dünyayı kandırmada kullandığı tezler. Uluslararası hukuk, siviller… Kadın ve çocuklar, Demokrasi, insan hakları, çevre… Hepsi çöpe atılmış durumda.

Sadece dışarısı mı? İçerideki gelişmeler de sıkıntılı. Orta sınıf hızla yoksullaşıyor. Halk içinde bölünmeler… Eyaletlerde ayrılık tartışmaları… Teksas şimdilik bastırılmış görünüyor. Ama cin şişeden çıktı. Tekrar şişeye girmez. İçeride, dışarıda yaşananlar krizi tetikler.

Yazının Devamı

ABD: Asker yerine kurşun gönderiyoruz

ABD tehlikeli işler yapıyor. Temsilciler Meclisi’nde alınan karar… Ukrayna’ya 61 milyar, İsrail’e 26 milyar, Tayvan’a 8 milyar dolar… Toplamda 95 milyar dolarlık güvenlik yardım paketi onaylandı. Paket ABD Senatosu’nda da oylanacak. Geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. Biden, Trump fark etmiyor. ABD bildiğiniz gibi…

Bu paralarla silah alınacak. Kimden? Büyük çoğunluğu ABD silah tekellerinden. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson. Çok açık konuştu. Özetle; “Asker yerine kurşun göndereceğiz” dedi. On binlerce Ukraynalı… On binlerce Filistinli çocuk, kadın, sivil ölecekmiş… Amerika’nın umurunda değil. Önemli olan kendi çıkarları.

Yazının Devamı

Amerikancıların heyecanlanması iktidarı uyarmalı

31 Mart seçim sonuçları…

Ekonomide yaşanan kriz…

Yazının Devamı

AK Parti’de pusuda bekleyenler…

Seçim sonrası CHP’de kriz bekleniyordu.

Olağanüstü kurultay istenecekti. Hatta imza toplayanlar bile vardı. Ama tam tersi oldu. Seçimlerde alınan sonuç… AK Parti’de tartışmaya yol açtı. Üstüne Monako, Maldiv tatilleri, lüks yaşamlar… Bir de istakoz eklenince iş büyüdü. AK Parti kulisleri kaynıyor. Sosyal medya yazışmaları… Kameralara bile yansıdı.

Yazının Devamı

Bölgemizde dengeler hızla değişiyor

Son birkaç yıl içinde yaşananlar… Bölgemizde kartlar yeniden karılıyor. ABD’nin hesapları tutmuyor. Ukrayna’da pes etmeye yaklaştı. Karadeniz planları işlemiyor. Türkiye savunma sanayinde çok hızlı. Batı’ya bağımlılığı azalıyor.

14-28 Mayıs 2023 seçimleri… ABD hüsrana uğramıştı. 31 Mart 2024 seçimleri umutlandırdı. Şimdi buna göre hesaplar yapıyor. En büyük avantajı: AK Parti’nin seçim yenilgisi. Bunu fırsata çevirme çabasında. Uyuyan hücreleri uyandırdılar. Buna AK Parti içindekiler de dahil. Son günlerdeki kıpırdanmalar da bundan.

Yazının Devamı

Düğmeye kim bastı?

İran’ın İsrail’e yanıtı… Bölgemizde dengeleri değiştirdi. Yıllardır oluşturulan imaj… Tuzla buz oldu. “Bütün İHA ve füzeleri vurduk” dediler. Ama gerçek olmadığı anlaşıldı. Vurulan üslerin görüntüleri yayınlandı. Misilleme yapsa da yapmasa da… İsrail için bundan sonrası zor.

Ortaya çıkan durum… 7 Ekim’e yeni bir tarih eklendi. 13 Nisan. Önümüzdeki dönemde sık konuşulacak. Yapılacak değerlendirmelerde atıfta bulunulacak. ABD ve İsrail her şeyin farkında. Şimdi işi toparlama çabasındalar. Psikolojik savaşa hız verdiler.

Yazının Devamı

Savaş yayılır mı?

İsrail çok rahattı… İsteyince Suriye’yi, Lübnan’ı vuruyor… İsteyince İran’da, Irak’ta, … Aklınıza gelen her yere saldırıyordu. MOSSAD terör örgütü gibi. Suikastlar, bombalamalar… Sicili o kadar kirli ki… İsrail pervasızdı. Amacına ulaşmak için her yöntemi uyguluyordu.

Halk deyişiyle… Köpeksiz köyde değneksiz dolaşıyordu. Ama İran’ın verdiği karşılık… O dönemi bitirdi. İsrail’i İran’dan vurdu. Bütün ülkelere bilgi vererek. Hem de göstere göstere. İsrail’in dokunulmazlığı bitti. “İsrail ancak silahla durdurulur” demiştik. O sürece girildi.

Yazının Devamı

İran’ın başarısı Türkiye’yi rahatlatır

İsrail 1 Nisan’da çok ileri gitti. Şam’da İran büyükelçiliği konsolosluk binasını vurdu. Saldırıda 7 İranlı yaşamını yitirdi. Bunlardan 2’si üst düzey isimlerdi. Netanyahu’nun niyeti açık. İran’ı savaşa çekme… Kendi iktidarını koruma çabası. İran bu nedenle çok temkinliydi. Ama saldırı yanıtsız kalamazdı. Öyle de oldu.

İsrail diken üzerindeydi. Günlerdir geceleri uyku yoktu. Yöneticiler sığınaklarda kalıyordu. İran’dan yanıt bekleyişi işkenceye dönüş-müştü. İran 13 Nisan gecesi harekete geçti. “Gerçek Vaat” operasyonunu başlattı. Yüzlerce kamikaze İHA ve füzeyi İsrail’e gönderdi.

Yazının Devamı

Milyarlarca dolarlık tarikatlar!

Atatürk, “Türkiye; şeyhler, dervişler, müritler ve mensuplar ülkesi olamaz!” demişti.

Ama ABD ile ilişkiler…

Yazının Devamı

Amerika’dan PKK’ya: Korkmayın

31 Mart yerel seçimleri… AK Parti’nin yenilgisi… ABD’yi de umutlandırdı. Birkaç koldan harekete geçtiler. Türkiye’yi sıkıştırıyorlar. İktidarın zaaflarını kullanıyorlar. Önümüzdeki günlerde atacağı adımlar… Belli ki tehdidin boyutunu yükseltecekler.

Ekonomimiz… ABD Türkiye’nin “Aşil topuğu” olarak görüyor. Seçim öncesi yabancılar borsadan çıktı. Ekonomi yönetimi ABD yolunda. Sıcak para arayacak. Seçim sonuçları iktidarı zayıflattı.ABD’nin elini ise güçlendirdi. İşi daha yokuşa süreceği açık. Taleplerinde çıta yükseltecek.

Yazının Devamı

AK Parti’de iki çizgi mücadelesi

31 Mart seçim sonuçları… AK Parti’de taşları yerinden oynattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın MYK’daki çıkışı… “Karargahları” (!) bombalaması… Söylediklerinin basına servis edilmesi… Bugüne kadar pek yaşanmamıştı. Genelde kol kırılır, yen içinde kalırdı. Tabana yönelik bir hamle… Belli ki bazı kararlar alacak.

Seçim sonrası çıkışlar… Yapılan değerlendirmeler, yorumlar… Yenilgi bazılarının dilini çözmüş gibi. Düne kadar sessiz olanlar… Küpünü doldurmaya çalışanlar… Birdenbire muhalif olmuş. Araba devrilince ortaya çıktılar. İlginç bir durum.

Yazının Devamı

Van olayı, ABD ve PKK’nın planı

Van seçimlerinde yaşanan olay…

DEM Parti adayı Abdullah Zeydan.

Yazının Devamı

Batı’nın ‘yıldızı’ neden Özel değil de İmamoğlu

CHP ve AK Parti oyları… “CHP yüzde 37 ile birinciyim” diyor. AK Parti yüzde 35 olarak açıkladı. İkisi de gerçek değil. Birincisi hesaplama yanlış. Doğru hesap, il genel meclisi ile büyükşehirlerde belediye meclisi oylarının toplanması. Buna göre CHP oyları birkaç puan geriliyor. YSK kesin sonuçları yakında açıklar. En doğru sonuç ortaya çıkar.

İkincisi de şu: CHP ve AK Parti oyları… Ne kadarı kendilerine ait. DEM CHP’yi uyardı. “Oyları kendinin sanma” dedi. Başta İstanbul… Türkiye genelinde yüzde 5’e yakın kaybı var. CHP’de olduğunu söyledi. Ayrıca İYİ Parti’nin oyları… Bir bölümü CHP’ye gitti. Bir başka deyişle ödünç oylar. Onları düşersen gerçek rakam ortaya çıkar.

Yazının Devamı