ABD'den Avrupa'dan güçlerini kısmen de olsa çekecek mi korkularına bir yenisi daha ekleniyor.
Amerikan dış politikasına yön veren yayınlar arasında gösterilen Foreign Policy (FP), Avrupalıların ABD'nin nükleer şemsiyesinden mahrum kalacakları bir geleceği düşünmeye başlamaları gerektiğine işaret ediyor.
Amerika, Türkiye de dahil olmak üzere farklı Avrupa ülkelerindeki üslerinde nükleer silahlar barındırıyor. Almanya'nın Büchel Hava Üssü'nde yaklaşık 20 ABD B-61 nükleer bombası bulunuyor.
Avrupa'da ABD'ninkiler dışında kendi nükleer silahlarına sahip olan sadece iki ülke var: Fransa ve İngiltere.
FP, Almanya'daki seçimleri kazanan CDU/SPU ittifakının lideri ve müstakbel Şansölye Friedrich Merz'in Amerikan nükleer şemyesinin kapanması halinde B planına geçmeyi düşündüğünü belirtiyor.
Bu plan, Fransa ve İngiltere'den gelecek nükleer silahların Almanya ve potansiyel olarak diğer Avrupa ülkelerine konuşlandırılmasını öngörüyor. FP, Avrupa nükleer şemsiyesinin mutlaka İtalya ve Polonya gibi ülkeleri de içine alması gerektiğini kaydediyor.
ABD yayını Merz'in, önceki Şansölyeler Olaf Scholz ve Angela Merkel'den farklı olarak “nükleer silah sayısını artırmaya istekli” olduğunu vurguluyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 5 Mart'ta televizyonda yaptığı konuşmada, "Avrupa kıtasındaki müttefiklerimizin (nükleer) caydırıcılığımızla korunmasına ilişkin stratejik tartışmayı başlatmaya karar verdiğini” açıkladı.
İngiliz Telegraph gazetesi, Fransa'nın niyetini 25 Şubat tarihinde duyurmuştu.
Haberler yalanlanmamış, Fransa ana muhalefet lideri Marine Le Pen ilerleyen günlerde Paris'in Avrupa'da nükleer şemsiye kurmasının kabul edilemez olduğunu vurgulamıştı. Le Pen'e göre Fransa kendi nükleer stokunu kendisine saklamalı.
Ancak Macron bu hamleyle Avrupa'da büyük güç ve prestij kazanacağına inanıyor.
Alman savunma analisti Ulrich Kühn, FP'ye verdiği demeçte, Avrupalı liderlerin nükleer korumaya ilişkin adımlarının küçümsenmemesi gerektiğini ileri sürüyor.
Kühn, Trump'ın “sadece yedi haftada yarattığı tahribat” göz önüne alındığında, ABD'nin NATO'dan ayrılabileceğini dolayısıyla nükleer silahları da beraberinde götürebileceği düşünülebilir diyor.
Alman uzman da FP gibi B planını uygulamamanın “büyük bir sorumsuzluk” olacağı konusunda uyarıyor.