İŞTE ANTİBİYOTİK İLAÇLARIN YERİNİ ALACAK 7 BESİN
Antibiyotikler, bakteri üremesini öldüren veya engelleyen kimyasal formülasyona sahip ilaçlardır.Hayat kurtaran bu ilaçları tamamen hayatımızdan çıkaramayacak olsak da, kullanımlarını en aza indirmenin yolları vardır. Antibiyotik ilaçlarınızı çöpe atmanıza neden olacak 7 doğal besini sizler için derledik.
1. BAL
Bal, geçmişi antik çağlara kadar uzanan, bilinen en eski antibiyotiklerden biridir. Mısırlılar balı sıklıkla doğal bir antibiyotik ve cilt koruyucusu olarak kullanmışlardır. Bal, belirli bakterilerin büyümesini durdurmaya yardımcı olabilecek yüksek bir şeker içeriğine sahiptir. Aynı zamanda bağışıklığınızı güçlendirmeye yardımcı olur.
Her sabah bir kaşık bal tüketerek vücudunuzu enfeksiyonlardan koruyabilirsiniz.
2. SARIMSAK
Mutfaklarımızdan eksik etmediğimiz sarımsağın antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu düşünülmektedir. 2011 yılında yapılan bir çalışmada sarımsak konsantresinin bakterilere karşı etkili olduğu bulunmuştur. Sarımsak, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücudu korur.
Günde bir diş sarımsak çiğneyerek sarımsağın antibiyotik ve ağrı kesici etkisinden faydalanabilirsiniz.
3. ZERDEÇAL
Zerdeçal, dünya çapında yüzyıllardır çeşitli rahatsızlıkları hafifletmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Güçlü antibakteriyel ve anti-enflamatuar özellikleri nedeniyle çok çeşitli bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde oldukça etkilidir. Zerdeçal, yaraların ve cilt lezyonlarının daha hızlı iyileşmesini sağlamak için de uygulanabilir.
Açık bir yaraya uygulandığında, hasarlı cildin enfekte olmasını önlemeye yardımcı olur.
4. TARÇIN
Tarçının çeşitli enfeksiyon türlerine karşı faydalı olduğu bilinmektedir. Çalışmalar, tarçının solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan bazı mantarları öldürmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Tarçın, ayrıca Listeria ve Salmonella dahil olmak üzere bazı bakterilerin büyümesini de engelleyebilir. Antimikrobiyal etkileri diş çürümesini önlemeye ve ağız kokusunu azaltmaya da yardımcı olabilir.
Bir tatlı kaşığı tarçın ve balı 1 bardak suda karıştırın ve soğuk algınlığı, öksürük ve mesane enfeksiyonlarından kaçınmak amacıyla düzenli olarak için.
5. EKİNEZYA
Bağışıklığın güçlendirilmesine yardımcı olan ekinezya bitkisi, çay olarak tüketildiğinde grip, soğuk algınlığı nezle gibi pek çok gribal rahatsızlığa iyi gelir. İçerisinde yer alan A,B ve E vitaminleri sayesinde vücudun daha zinde ve canlı olmasını sağlar.
Aç karnına ve yemeklerden önce, 1 tatlı kaşığı kadar ekinezya kurusunu demleyerek tüketebilirsiniz.
6. ZENCEFİL
Zencefil, bakterilerle ilgili birçok hastalığı önlemek ve tedavi etmek için doğal bir antibiyotik olarak çalışır. Taze zencefil özellikle salmonella gibi gıda kaynaklı bakterilere karşı etkilidir. Ayrıca solunum ve periodontal enfeksiyonlara karşı antibakteriyel aktivite gösterir.
Bir parça taze zencefili rendeleyin ve yarım bardak suda 10 dakika kaynatın. Bir bardağa süzün, biraz bal ve limon suyu ile karıştırın. Bu zencefil çayını her gün içebilirsiniz.
7. ALTINMÜHÜR OTU
Altınmühür otu, özellikle ekinezya ile birlikte kullanıldığında bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Soğuk algınlığı, ishal, egzama gibi hastalıklara şifa olmasının yanı sıra vücuttaki beyaz kan hücrelerinin sayısını artırmaya ve bakteriyel enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini güçlendirir.
1 çay kaşığı altınmühür tozunu 1 bardak sıcak suda demleyin, süzün ve bu ılık bitki çayını günde bir kez için.