Isparta'da 2 bin dekarlık alanda üretilen karanfilin yüzde 95'i, Avrupa ülkelerine gönderiliyor.
İhracat ve Üretim Detayları
Başta Deregümü köyü ve Çünür Mahallesi'ndeki seralar olmak üzere, Isparta'da yıllık yaklaşık 250 milyon dal karanfil üretiliyor.
Kesim işlemi sabahın erken saatlerinde başlayan çiçekler, özenle temizlenip paketlenerek gönderime hazır hale getiriliyor.
Bu karanfillerin büyük bir kısmı, özellikle Hollanda ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerine gönderilirken, iç piyasaya sadece %5'lik bir kısmı sunuluyor.
Bu durum, Isparta'nın hem ülke ekonomisine hem de istihdama önemli katkılar sağladığını gösteriyor.
Kesintisiz Üretim ve Yüksek Rekolte
Deregümü Köyü Muhtarı Gökhan Toprakçı, köylerinde yılın 12 ayı kesintisiz üretim yaptıklarını belirtti.
Nisan ayında dikilen karanfillerin ilk hasadı Temmuz ve Ağustos aylarında yapılıyor.
Eylül ve Ekim aylarında yeniden yapılan dikimlerle ise ikinci ürünler Mayıs ve Haziran'da alınıyor.
Köyde 25 yıldır karanfil üretimi yapan Ahmet Ünüver de 40 dönüm arazide yaklaşık 10 farklı renkte karanfil yetiştirdiklerini söyledi.
Ünüver, dönüm başına 125 ila 130 bin dal arasında rekolte beklediklerini ifade etti.
Karanfiller, tek tek kesilip özenle seçildikten sonra paketlenerek ihraç için hazırlanıyor.