Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Belediye Kanunu’nda birtakım düzenlemeler yapılacağının sinyalini vermişti.
Söz konusu açıklamanın ardından ise AK Parti harekete geçti. TBMM’ye sunulan kanun teklifine göre nüfusu beş bin ve üzerinde olan yerleşim yerinde belediye kurabilmesi, nüfusu iki binin altına düşen belediyelerin ise köye dönüştürülecek.
Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı'nda yaptığı açıklamada, büyükşehir, il, ilçe belediyeleri ve il özel idare sisteminde kapsamlı değişiklikler yapılması gerektiğini belirtti. Yeni düzenlemelerle birlikte belediyelerin yetkileri, denetim süreçleri ve tüzel kişilik statülerinde önemli değişiklikler öngörülüyor.
YENİ BELEDİYE KANUNU HAZIRLIĞI
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı doğrultusunda AK Parti, belediyelere ilişkin değişiklikleri içeren 35 maddelik yasa teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sundu. “Bazı Kanunlar ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kapsamında Belediye Kanunu’nda çeşitli düzenlemeler yer alıyor.
5 BİN NÜFUS KRİTERİ
Teklifte, Anayasa Mahkemesi’nin iptali nedeniyle belediye kurulmasına yönelik usulde değişikliğe gidiliyor. Buna göre, yeni iskan alanlarında ve nüfusu 5 binin üzerinde olan yerleşim yerlerinde, valilik görüşüyle birlikte dosya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na gönderilecek ve onaylanması halinde yeni belediye kurulabilecek.
Nüfusu Azalan Yerleşim Yerlerine Yeni Statüler
Teklifle ayrıca, nüfusu 2 binin altına düşen belediyeler köye dönüştürülecek. Ayrıca, nüfusu 50 binin üzerindeki bir belediyeye 5 bin metreden daha yakın olan belediye ve köyler, temel altyapı hizmetleri veya imar planı gerekçesiyle mevcut belediyeye katılabilecek.
KAYYUM UYGULAMASI KALKACAK MI?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni düzenlemenin herhangi bir siyasi ya da adli gelişmeyle ilgili olmadığını vurgulayarak, kayyum uygulamasının ileride istisnai bir durum haline gelmesinin beklendiğini söyledi.
Erdoğan, açıklamasında şunları söyledi:
Yerel yönetimler ve belediyeler meselesinin, tüm boyutlarıyla konuşulması, tartışılması ve yeni bir düzene kavuşturulması, kaçınılmaz hale gelmiştir.
Belediyelere kamudan tahsis edilen ve topladıkları mali kaynakların denetimi için yerel dinamiklere, ilgili merkezi kurumlara dayanan yeni bir yapı kurulmalı. Terör örgütünün kendini feshi ardından siyasetin güçlü devreye girmesiyle, belediyelerdeki kayyım uygulamasının yeniden istisna haline geleceğini düşünüyoruz