Fransa, Senegal'den çekilmeye başladı. Yerel haber ajansı Senego, üç askeri üssün Senegal ordusuna devredildiğini bildirdi. Senegal Devlet Başkanı Bassirou Diomaye Faye Senegal daha önce Fransız askerlerinin ülkede varlığının artık kabul edilemez olduğunu açıklamıştı.
Habere göre Fransız güçleri Mareschal, St. Exupery ve Contre Amiral Prote'deki üsleri terk ederken, yaklaşık 200 Fransız askeri ve ailelerinin Ouakam ve Rufisque'te halen konuşlu durumda.
Paris, Senegal'de 350 asker bulunduruyordu. Senegal Devlet Başkanı Faye, Kasım ayında ülkesindeki Fransız askeri varlığını tamamen kaldırma kararını duyurdu.
Fransız ordu üslerinin ülkenin egemenliğiyle "uyumsuz" olduğunu söyledi. Başkan Faye, geri çekilmenin ne zaman başlayıp biteceğine dair belirli bir zaman çizelgesi vermedi.
Fransız gazetesi Le Monde, tahliyenin "acele etmeden veya herhangi bir baskı olmadan, gerekli saygıyla" yapılacağını yazdı.
Böyle olmakla beraber Le Monde'un da teyit ettiği üzere Fransız güçleri Senegal'deki beş askeri üsten Eylül 2025 sonuna kadar çekilecek.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Sahel ülkelerinin, kendilerini terör saldırılardan korumak için yaptığı askeri müdahaleden dolayı Fransa'ya teşekkür etmeyi "unuttuklarını" söylemesinin ardından, birçok Afrika ülkesinde Paris'e karşı hoşnutsuzluk daha da arttı.
Macron'un 6 Ocak açıklamasına yanıt olarak Senegal Başbakanı Ousmane Sonko, Fransa'nın Afrika'nın güvenliğini ve egemenliğini güvence altına alma kapasitesine ve meşruiyetine sahip olmadığını kaydetti.
Çad Dışişleri Bakanı Abderaman Koulamallah, Fransız liderin sözlerini Afrika'ya yönelik "aşağılama" olarak nitelendirdi. Çad ayrıca geçen yıl Fransa ile savunma iş birliği anlaşmasını feshetti. Fransız güçleri Çad'dan geri çekilmeyi tamamladı.
Fransa, üç Sahel ülkesindeki asker halk işbirliğiyle Batı kuklası hükümetlere karşı yapılan darbelerin ardından Mali, Burkina Faso ve Nijer'den kovuldu.
Fransa'nın Afrika'daki en müttefiklerinden olan Fildişi Sahili dahi Ocak ayından itibaren ülkeden yaklaşık 600 Fransız kuvvetinin "organize bir şekilde çekileceğini" duyurdu.
Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Ouattara, 31 Aralık'taki yıl sonu konuşmasında, bu hareketin ulusal silahlı kuvvetlerin modernizasyonunu yansıttığını belirtti.
Fransa'nın Afrika'daki askeri varlığı onlarca yıldır tartışmalı bir konu ve eleştirmenler bunun yeni sömürgeci dinamikleri sürdürdüğünü savunuyor.
Paris ile savunma bağlarını koparan ülkelerdeki liderler, Fransız güçlerinin varlığının etkisiz olduğunu açıklayarak Türkiye, Rusya ve Çin gibi ülkelerle alternatif ittifaklar arıyor, savunma işbirliği anlaşmaları imzalıyor.