Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden birincilikle mezun olduktan sonra küresel ve büyük çaplı firmalarda 8 yıl görev yapıp ülkeye genç bir girişimci olarak dönen Mehmet Kaybal, 1987 yılında Ankara’da MEKA Global'i kurdu.
Şirket, geçen sürede dünyanın dört bir yanında tercih edilen bir çözüm ortağı haline geldi.
Özel mühendislik tasarımlarıyla inşaat, madencilik, geri dönüşüm sektörüne yönelik yenilikçi çözümler sunan MEKA, kuruluşundan bu yana geliştirdiği kabiliyetlerle hazır beton santralleri, kırma eleme, besleyici ve yıkama ekipmanları ve tesisleri üretiyor.
Küresel çapta bilinirliğe ulaşan MEKA, 110 ülkede 4 bin 500’ün üzerinde tesisin inşasında görev aldı.
Ankara’da 4, Eskişehir’de bir fabrikası bulunan MEKA, yıllık 250 beton santrali ve 150 kırma eleme tesisi tasarlayıp üretme kapasitesine ulaştı.
Firma bünyesinde 70’ten fazlası mühendis olmak üzere toplam 500’ün üzerinde personel çalışıyor.
MEKA Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Kaybal, firmanın 1987 yılında Mehmet Kaybal tarafından iş ve inşaat makinelerine yönelik üretim yapmak için kurulduğunu söyledi.
Çelik konstrüksiyon imalatıyla başlayıp devamında beton santrali konusunda uzmanlaştıklarını anlatan Kaybal, son olarak kırma eleme, yıkama ekipmanlarıyla da ürün çeşitliliğini artırdıklarını ifade etti.
Halen farklı coğrafyalarda ürünlerinin rağbet gördüğüne değinen Kaybal, beton santrali tarafında büyük müteahhit gruplarının yol, baraj, nükleer santral, havalimanı projelerinde hepsinde ürünlerinin tercih edildiğini dile getirdi.
Kaybal, kırma eleme ekipmanlarında agrega, maden ve geri dönüşüm sektöründe hizmet verdiklerini söyledi.
Ürünlerinin yerlilik oranının yüzde 90 seviyesinde olduğuna dikkati çeken Kaybal, şöyle konuştu:
"AR-GE çalışmaları kapsamında müşterilerimizin ihtiyacını anlıyoruz. Ona göre çözümümüzü ortaya koyuyoruz. Devamında imalat, sevkiyat, kurulum ve devreye alma süreçlerinin tamamını bünyemizde gerçekleştiriyoruz.
Burada sadece metal işlemiyoruz. Aynı zamanda otomasyon birimimizle bu makinelerin bilgisayar ortamında otomatik bir halde çalışmasını sağlıyoruz. AR-GE birimimizde kullandığımız analiz programlarıyla bu makinelerin verimliliklerini artırmaya yönelik çalışmalar yürütüyoruz.
Türkiye'de üretilen santralleri, Rusya’da Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapan Soçi’de Olimpiyat Köyü ve Dünya Kupası için futbol stadyumlarının inşasında kullanıldı. Soğuk hava koşullarına dayanıklı özel santraller üretildi ve zaman baskısı karşısında hızlı beton temini sağlandı.
İstanbul Havalimanı, Londra Heathrow Genişleme Projesi gibi mega projelerde de yerli üretim santrallerden yararlanıldı.
MEKA; bugüne kadar ABD, İngiltere, Norveç, Avustralya, Rusya, Fransa, Belçika, Malezya, Yeni Zelanda, Meksika, Filipinler, Tanzanya ve Kanada'nın aralarında bulunduğu ülkelerde tesis ve ekipman kurulumu yaptı.