14 Haziran 2024 Cuma
İstanbul 27°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

‘Fırsatçıların eline düştük’

‘Fırsatçıların eline düştük’
A+ A-
İLYAS GÜMRÜKÇÜ / ARDAHAN

Hayvancılığın merkezi Ardahan’da hayvan üreticileri, yükselen maliyetler nedeniyle hayvancılığın bitme noktasına geldiğini belirtiyor. Önceki yıllarda Ardahan’da 70 binden fazla küçükbaş hayvan varken son yıllarda bu sayı 23 bine kadar düşmüş. Ardahan Koyun-Keçi Üreticileri Birliği Başkanı Salman Gürbüz, hayvancılığın Doğu Anadolu Bölgesi’nde yok olmaya doğru gittiğini belirtti. Aydınlık’ın sorularını yanıtlayan Gürbüz, “2-3 yıldır kuraklık var. Yemler pahalanmaya başladı. Hayvanlarımızın satışında sıkıntılar yaşamaya başladık. Fiyatlar her şeyde yükseldi ama hayvancılıkta çok düşük. İçler acısı bir durumdayız.” dedi.

‘DEĞERİNİN ALTINDA SATIYORUZ’

Ardahan’da 23 bin küçükbaş hayvanın kaldığını ifade eden Gürbüz, nedenlerini şöyle açıkladı: “Son zamanlarda düşüşün sebebi, maliyetlerin çok fazla olması. Yem pahalı, arpa pahalı, saman pahalı, üreticinin hayvanını kestireceği bir yer yok. Başka illere gitmek durumunda kalıyoruz. Devlet kanalıyla gitmiş olsak en azından bir güvencemiz olur. Yabancı veya özel sektör, kendi rayiç bedelinden fiyat veriyor. Üretici de satmaya mecbur kalıyor çünkü sonbahar gelmiş, kredi borçları var. Üretici fırsatçıların eline düşüyor ve mecburen hayvanını değerinin altında satıyor.”

ÜRETİCİDE 25, REYONDA 80 TL

Et reyonlarında fiyatın 80 TL olduğuna da dikkat çeken Gürbüz, “İnanın üreticinin eline gelen fiyat 20-25 TL. Aradaki farkı görebiliyor musunuz? Tüketicilerimiz de alamıyorlar zaten işin kötü tarafı o. Bari bizden ucuz gitti, tüketiciler ondan faydalansa… Bu aradaki farkın kapanmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı. Gürbüz, farkın kapanması için fırsatçıların ortadan kalkması, ürünün direkt üreticiden tüketiciye gideceği bir sistemin, devlet eliyle kurulması gerektiğini vurguladı.

“Ardahan ve Kars’ta bile hayvanımızı kestirebilecek bir yerimiz yok” diyen Gürbüz şöyle devam etti: “Bölgede hayvancılık bitme noktasında. Gübre, mazot, tohumların biraz daha ucuzlamasını istiyoruz. Ucuzlarsa hiç olmazsa üreticilerimiz kendilerini bahara atsınlar, hayvanlarını yaza çıkarsınlar. Bu şekilde devam ederse hepimiz yerle yeksanız. Herkes bu işi bırakıp gidecek, ben o görüşteyim. Üreticinin hali vahim, devlet kanalıyla büyüklerimizden yardım bekliyoruz."

Üretim Hayvancılık Tarım Türkiye Ardahan Kars