10 Mayıs 2024 Cuma
İstanbul 18°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Karaağaç çiftçisine alternatif: Lale soğanı

Tanesi 10-15 liradan alıcı bulan lale soğanı üretiminin yaygınlaşması amacıyla Edirne Valiliği öncülüğünde çalışma başlatıldı.

Karaağaç çiftçisine alternatif: Lale soğanı
A+ A-

Valilik himayesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliğinde gerçekleştirilen çalışma kapsamında enstitünün Karaağaç'taki deneme bahçesinde ekim yapıldı. Lale soğanı üretim modeliyle daha çok meşhur tava ciğerin yanında tüketilen Karaağaç acı biberi üreten Karaağaç Mahallesi sakinlerine biber ekim mevsimine kadar alternatif tarım ürünü sunuluyor.

Karaağaç Mahallesi'nde her yıl yaklaşık 200 dekarlık alanda yaklaşık 250 ton acı biber hasat ediliyor.

HER YIL BİRE İKİ SOĞAN

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, hedeflerinin lale soğanı üretimini Karaağaç Mahallesi'nden başlatıp kent geneline yaymak olduğunu söyledi. Bir dekar araziye ortalama 70 bin lale soğan dikimi yapıldığını ve bunların yumru gelişimi ile soğanların arttığını anlatan Tülek, "Her yıl bire iki oranında soğan alınarak elde edilen ürün artırılıyor." dedi. Soğanların depolarda saklanılarak pazarlanabileceğini ifade eden Tülek, "Toprak üstünde kalan yerler kurumaya başladığında haziran ayında soğanların sökümü yapılacak. Elde edilen soğanların oda sıcaklığında ön kurutmaları yapıldıktan sonra soğuk hava depolarında saklanacak." diye konuştu.

EDİRNE - AA
Soğan Lale soğanı Çiftçi Trakya