20 Mayıs 2024 Pazartesi
İstanbul 16°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Lahmacun sevenleri böyle alalım! İşte tadına doyamayacağınız sembusek tarifi...

Ülkemizin dört bir yanında birbirinden lezzetli yöresel tarifler bulunur. Ege'den Akdeniz'e, Doğu Anadolu'dan Karadeniz'e kadar Türk mutfağını zenginleştiren tarifler yiyenleri mest eder. Mardin'in meşhur sembusek tarifini de bir kez deneyince defalarca yapmak isteyeceksiniz. 

Lahmacun sevenleri böyle alalım! İşte tadına doyamayacağınız sembusek tarifi...

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Mardin, doğal güzelliklerinin yanı sıra zengin mutfağıyla da ilgi gören şehirlerin başında gelir. Mardin mutfağının yöresel tariflerinden biri olan sembuseği, diğer bir adıyla kapalı lahmacunu evinizde de yapabilirsiniz. İşte her evde bulunan malzemelerle yapılan sembusek tarifinin detayları...

Sembusek Tarifi

Lahmacun sevenleri böyle alalım! İşte tadına doyamayacağınız sembusek tarifi... - Resim : 1

Malzemeler

Hamuru için malzemeler:

  • 5 su bardağı un
  • 2,5 su bardağı ılık su
  • 1 paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta sarısı

İç harcı için malzemeler:

  • 300 gram kıyma
  • 5 tane soğan
  • 3 tane yeşil sivri biber
  • 4 tane domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 diş sarımsak
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz (Salçanın tuzuna göre miktarı ayarlayabilirsiniz.)
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tane yumurta sarısı

Hazırlanışı

  • Öncelikle hamuru hazırlamak için mayayı bir miktar ılık suya ekleyip karıştırın.
  • Daha sonra geniş bir kabın içerisinde unu ekleyin.
  • Unun ortasını havuz gibi açarak mayayı, ılık suyu, yumurta sarısını ve tuzu ekleyerek iyice karıştırın.
  • Hamuru kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun ve daha sonra üzerine bez örterek bir süre dinlenmeye bırakın.
  • İç malzemesini hazırlamak için soğan, biber, domates ve sarımsağı mutfak robotundan geçirin.
  • Daha sonra geniş bir kabın içerisinde robottan geçirdiğiniz karışımı, kıymayı, salçayı ve baharatları iyice karıştırın.
  • İç harç hazır olunca hamuru portakal büyüklüğünde parçalara ayırın. Bu parçaları yemek tabağı büyüklüğünde açın.
  • Hamurun içerisine hazırladığınız harçtan koyup hamuru ay şeklini vererek kapatın.
  • Fırın tepsisinin tabanını hafifçe yağlayın ve hamurları birbirine değmeyecek şekilde dizin.
  • Hamurların üzerine fırça yardımıyla yumurta sarısı sürüp önceden ısıttığınız 200 derece fırında pişirin.
  • Sembuseklerin üzeri kızarınca fırında alıp sıcak sıcak servis yapın.

Sembusek tarifinin püf noktaları

  • Sembusek hamurunun tam mayalanmaması gerekir. Bu yüzden mayalanma işlemi için hamuru kısa bir süre bekletin.
  • Sembusekleri dilerseniz kızgın yağ koyduğunuz tavada kızartarak da pişirebilirsiniz.
  • Kıymalı olarak yapılan sembusek tarifini patates, peynir, ıspanak gibi malzemeler kullanarak vejetaryen olarak da yapabilirsiniz.
Mardin Tarif