14 Mayıs 2024 Salı
İstanbul 17°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Mutfakta enflasyon yüzde 85: Açlık sınırı 13 bin 684 lira

TÜRK-İŞ'in araştırmasına göre, bekar bir çalışanın sadece 'yaşama maliyeti' 17 bin 803 liraya ulaştı. Süt, peynir yüzde 11; yağ yüzde 5 pahalandı. Yumurtanın tanesi 4,30 liradan satıldı

Mutfakta enflasyon yüzde 85: Açlık sınırı 13 bin 684 lira
A+ A-
EMEK SERVİSİ

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ)'nun, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek için her ay yaptığı "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın Ekim 2023 sonuçları açıklandı.

Buna göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı 13 bin 684 liraya yükseldi. Gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarını ifade eden yoksulluk sınırı ise 44 bin 573 liraya ulaştı. Bekâr bir çalışanın "yaşama maliyeti" de aylık 17 bin 803 lira olarak belirlendi.

TÜRK-İŞ’in verilerine göre mutfak enflasyonundaki değişim Ekim 2023'te şöyle:

  • Gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 2,62 oldu.

  • On aylık değişim oranı yüzde 68,3 olarak tespit edildi.

  • Son on iki ay itibariyle değişim oranı yüzde 84,29'a ulaştı.

  • On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı ise yüzde 99,96 olarak hesaplandı.

  • Mutfakta enflasyon yüzde 85: Açlık sınırı 13 bin 684 lira - Resim : 1

KURU FASÜLYE YÜZDE 24 PAHALANDI

Gıda ürünlerinde Ekim 2023 itibariyle gözlemlenen değişim harcama gruplarına göre incelendiğinde, süt ve peynir fiyatları geçen ayki seviyesini korurken, yoğurt fiyatları yüzde 11 arttı.

Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohum ürünlerinin bulunduğu grupta; et fiyatları yükselişe geçti. Dana ve kuzu etinde bir önceki aya göre yüzde 2, tavukta ise yüzde 8’lik bir artış oldu. Marketlerde yer alan yumurtanın tanesi ortalama 4,30 liradan satıldı.

Bu grupta yüzdesel olarak en yüksek artış kuru fasulyede görüldü. Kuru fasulye geçen aya göre ortalama yüzde 24 artış gösterdi. Nohut fiyatlarında yüzde 10, kuruyemişte yüzde 8, yeşil mercimekte yüzde 15, kırmızı mercimekte yüzde 6 artış gözlemlendi.

MEYVENİN KİLOSU 30 LİRA

Araştırmaya göre, ortalama sebze kilogram fiyatı 26,19 lira; meyvenin ortalama kilogram fiyatı da 30,53 lira oldu. Temel yağ ürünlerinin bulunduğu grupta geçen aya göre yağ fiyatlarında sınırlı seviyede bir artış yaşandı. Zeytinyağı ve tereyağı fiyatları ekimde yüzde 5 arttı. Ayçiçek yağında ise yüzde 4’lük bir artış gözlemlendi.

Türk-İş