03 Mayıs 2024 Cuma
İstanbul 12°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Ninnide adı geçiyor, 17.yüzyıldan beri severek yeniyor! İşte meşhur Fincan böreği tarifi

Ninnilerde adı geçen, yüzyıllar önce Osmanlı'da ortaya çıkan Fincan böreği, sofralarınızda kalıcı bir yer edinmek için geri geliyor. İşte sizin için derlediğimiz Meşhur Fincan böreği tarifi...

Ninnide adı geçiyor, 17.yüzyıldan beri severek yeniyor! İşte meşhur Fincan böreği tarifi

''Fış fış kayıkçı,
Kayıkçının küreği,
Hop hop eder yüreği,
Akşama fincan böreği...''

Bu meşhur ninnideki fincan böreği tarifiyle karşınızdayız. Fincan böreği, geçmişi 17. yüzyıla kadar uzanan bir Osmanlı böreği tarifi. Çocukluğumuzun bu klasik ninnisi ve içerisindeki börek tarifi, tarihin tozlu raflarından kalktı geldi ve sofralarınıza katılmayı bekliyor. İşte meşhur Fincan böreği tarifi...

FİNCAN BÖREĞİ TARİFİ

MALZEMELER

HAMURU İÇİN

Ninnide adı geçiyor, 17.yüzyıldan beri severek yeniyor! İşte meşhur Fincan böreği tarifi

2 su bardağı un
1 çay bardağı ılık su
1 yumurta
Yarım tatlı kaşığı tuz

İÇ HARCI İÇİN

Yarım kilo pazı (ıspanak da kullanılabilir)
1 kuru soğan
3 yemek kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber, pulbiber

KIZARTMAK İÇİN

Ayçiçek yağı

HAZIRLANIŞI

Ninnide adı geçiyor, 17.yüzyıldan beri severek yeniyor! İşte meşhur Fincan böreği tarifi

1. Hamuru yoğuracağınız geniş bir kap ayarlayın ve unu kaba eleyin. Ortasını havuz gibi açtıktan ortasına tuzu ekleyip yumurtayı kırı. Suyu azar azar ilave ederek yoğurmaya başlayın.
2. Yumuşak bir hamur elde edene dek yoğurun ve hamuru 4 parçaya ayırıp üzerini örtün, hamuru dinlenmeye bırakın.
3. Fincan böreğinin içini hazırlamaya başlayın. Pazıları yıkayıp sap kısımlarını bir bıçakla keserek çıkartın ve pazıları ince ince doğrayın. (Ispanak kullandıysanız ıspanağa da aynı işlemleri uygulayın.) Soğanı küp küp yemeklik olacak şekilde doğrayın.
4. Bir tavada tereyağını eritin ve soğanları pembeleşene dek kavurun, ardından pazıları, tuzu ve karabiberi ekleyerek kavurmaya devam edin. Suyunu salıp tekrar çekene dek karıştırarak pişirin.
5. Dinlenmiş hamuru alın ve her bir parçadan açabildiğiniz kadar ince bir şekilde 4 adet yufka açın. Yufkaların boş taraflarını dolu taraflarının üstüne örtün.
6. Harç böreğin ortasında kalacak şekilde her bir öbeğin üzerine bir kahve fincanını bastırın ve bu şekilde keserek çıkartın.
7. Artan parçaları tekrar yoğurup açarak, tüm malzeme bitene dek börekleri hazırlamaya devam edin.
8. Börekler hazır olunca, derin bir kızartma tenceresinde bolca yağı kızdırın ve börekleri altın sarısı bir renk alana dek kızartın.

Afiyet olsun!

Kaynak: Yemek.com

Görsel: mügevehayat.com

Börek fincan böreği tarifi fincan böreği nasıl yapılır