28 Mart 2024 Perşembe
İstanbul 23°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Sivas’tan Avrupa’ya domates ihracatı başladı

Sivas’ta geçen yıl domates üretimine başlayan Netgreen Tarım ve Hayvancılık şirketi bu yıl ihracat yapmaya başladı.

Sivas’tan Avrupa’ya domates ihracatı başladı
Sol başta Sami Aydın, Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız. Vali Şimşek tesislerde incelemede bulundu.
ERCAN DOLAPÇI

Üretiminin yüzde 90’ını ihraç eden şirket eksi 30 dereceyi bulan soğukta kaliteli üretim yapılabileceğini de kanıtladı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aydın, “Kışın eksi 30’ları bulan soğuğa rağmen verim iyi. Bu başarımız başkalarını da bu bölgeye çekecek ve soğuk bölgelerde de domates üretiminin gerçekleşebileceğini gösterecek” dedi.

Şehir merkezine 24 kilometre mesafedeki Sıcak Çermik Termal Turizm Bölgesi'nde 60 dönüm arazi üzerinde 40 dönüm kapalı cam alana kurulan jeotermal serada, farklı cinslerde domates üretimi yapılıyor. Yaklaşık 40 milyon lira yatırımla kurulan serada, 50 kadın istihdam ediliyor. Üretim otomasyon sistemiyle yürüyor. Aylık üretim 150 ton. Yazın bu rakamın 300 tona kadar çıkması hedefleniyor. Yıllık 2 bin-2 bin 300 ton üretim kapasitesine sahip tesislerde üretilen domatesin yüzde 90’ı Almanya, Hollanda, Fransa, Polonya ve Romanya gibi Avrupa ülkesine ihraç ediliyor.

JEOTERMAL SU İLE ISINIYOR

Jeotermal serada ilk üretimi geçen yıl yaptıklarını ve başarılı sonuç aldıklarını belirten Sivas eski Belediye Başkanı Sami Aydın, Aydınlık’a şu açıklamalarda bulundu: “Bu sene ikinci yılımız ve tecrübe kazanarak yolumuza devam ediyoruz. Sivas için bir yenilik oldu, topraksız modern sera ve jeotermalle ısıtmayı sağlıyoruz. Böyle modern bir serayı Sivas'ta başarıyla uyguluyor olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.”

Soğuk havasıyla bilinen Sivas'ta domates yetiştirme fikrini endişeyle karşılayanlar olduğunu ifade eden Aydın, ilk yılda bu algıyı kırdıklarını dile getirdi ve şunları söyledi: “İnşallah Sivas'ta birkaç yıl içinde birkaç tane daha böyle sera görebileceğimizi tahmin ediyorum. Yeni yatırımlarımız da olacak. Ülkemizin üretmeye ve ihracata ihtiyacı var. Bu anlamda da öncü olmak bizim için gurur vesilesi. “Sivaslı esnafın taleplerini geri çevirmiyoruz. Anında onlara da ürünlerimizi veriyoruz. Sivaslı hemşehrilerimiz de kendi memleketlerinde üretilen domatesi yiyor. Avrupa’ya ihracatımızı anında gönderiyoruz. Pazar konusunda bir sıkıntımız yok. İyi bir başlangıç yaptık. Arkası gelecek.”

‘AROMASI DAHA GÜZEL’

Sami Aydın son olarak üretim konusunda şunları söyledi: “Düz bir bakışla bu tür yatırımların sıcak bölgelerde yapılması gerekir. Yaşadığımız deneyden yola çıkarak bu tür yatırımların İç Anadolu illerinde de yapılacağı ve daha da verimli olacağı kanaatine vardık. Hafif bir güneş ve içeride istenen bir sıcaklık varsa yeterli olduğunu yaşayarak gördük. Gündüzleri 30 dereceyi bulan sıcaklık, geceleri 12-15 dereceye düşse de domatese zarar vermiyor. Aksine nefes alma imkânı veriyor ve aromasının daha iyi oluşmasını sağlıyor. Ege ve Akdeniz’de nem ve sıcaklık fazla olduğu için haziran-ağustos ayları arasında ekim yapılamıyor. Biz ise 12 ay ekim ve hasat yapabiliyoruz. Bu büyük avantaj. İki kış sezonu geçirdik. Jeotermalle ısıttığımız için kaynağımız sağlam ve verimli. Edindiğimiz tecrübeyle yatırımlarımızı genişletmeyi düşünüyoruz.”

Sivas Avrupa tarım ve hayvancılık Sıcak Çermik Termal Turizm Bölgesi jeotermal su sami aydın