15 Mayıs 2024 Çarşamba
İstanbul 11°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Yumurta sarısında bu lekeler varsa asla tüketmeyin! Bayatlamış olduğunu hemen anlayacaksınız…

Kahvaltıların vazgeçilmezi, protein deposu yumurta kimi zaman bizi şaşırtabiliyor. Alışık olduğumuz sarı yumurtalar kimi zaman üzerinde lekeler taşıyabiliyor. Peki, bu lekeleri gördüğümüzde yumurtayı çöpe mi atmalı yoksa tüketmeli miyiz?

Yumurta sarısında bu lekeler varsa asla tüketmeyin! Bayatlamış olduğunu hemen anlayacaksınız…

Yemeklerin, tatlıların ve kahvaltıların en çok tüketilen besinlerinden yumurta, mineral ve vitamin açısından oldukça zengin bir besin. Beyaz ve sarı bölümleri ile akışkan ve yapışkan bir yapıya sahip. Ancak, yumurtanın sarı kısımda zaman zaman farklı lekeler görülebilir. Bu lekeler ne yapmalıyız? İşte yumurta sarısında görülen lekeler ve anlamları...

Kan lekeleri

Yumurta sarısında görülen kırmızı lekeler sizleri korkutmasın. Bu lekeler, "kan lekeleri" olarak bilinir. Bu lekeler, yumurta içindeki damarlardan kaynaklanır. Yumurta oluşurken tavuğun çatlayan kan damarlarından veya karaciğerinden gelen kan pıhtıları olabilir. Ancak bu lekeler nadiren görülür. Üretim merkezlerinde yumurtaların kontrol edildiği ve kan lekeleri olanların ayrıştırıldığı unutulmamalı. Gözden kaçabilen yumurtalar olabilir, ancak bu oldukça nadir bir durumdur. Bu lekelerin yumurtanın tazeliğine veya tadına herhangi bir etkisi yoktur. Yumurtaların uygun şekilde pişirilmesi durumunda bu tür lekelerin tüketimine herhangi bir sakınca olmadığını belirtilir. Ancak bu durum görsel olarak rahatsızlık verici olabilir ve bazı kişiler tercih etmeyebilir.

Kahverengi lekeler

Yumurta sarısında bu lekeler varsa asla tüketmeyin! Bayatlamış olduğunu hemen anlayacaksınız… - Resim : 1

Yumurta sarısında görülen kahverengi lekeler, "et lekeleri" olarak adlandırılır ve yumurtanın hem beyaz hem sarısında görülebilir. Bu lekeler, yumurta kanalının duvarlarını delen doku parçacıklarının birikmesi sonucu oluşur ve kahverengi veya kirli beyaz renkte olabilir. Bu tür lekeler, satışa sunulan yumurtaların %1'inden azında bulunur. Bu kahverengi lekelerin sağlık açısından herhangi bir tehlike oluşturmaz ve bu yumurtalar güvenle tüketilebilir. Olası kahverengi lekeler olsa da, yeterince pişirildiğinde yumurtanın tadını çıkarabilirsiniz!

Koyu ve büyük lekeler

Yumurta sarısında büyük ve koyu lekeler görülmesi kalitesi ve tazeliği hakkında şüpheler oluşabilir. Bu lekeler, bazen yeşil veya mor renkte olabilir. Yumurta sarısı, normal yuvarlak şeklini kaybedebilir ve beyaz kısma doğru yayılabilir. Uygun şekilde muhafaza edilmeyen yumurtalarda karşınıza çıkabilir. Bu tür yumurtaların tüketilmemesi, sağlık açısından daha güvenli.

Yumurta