Biyolojik çeşitlilik ve Güzel Çin

Hem karada hem denizde geniş bir alana sahip Çin’de topoğrafik şekillerin ve iklim koşullarının çeşitli olması, zengin ve eşsiz bir ekosistem oluşmasını sağlamıştır. Çin, yabani hayvan ve bitki türlerinin sayıları açısından dünyada ilk sıralarda yer almaktadır.Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 15. Taraflar Konferansı’nda (COP15) Çin genelinde yabani hayvan ve bitkilerin korunmasında kazanılan olağanüstü başarılar sergilenerek, dünyanın önüne önemli bir örnek konulmuş oldu.

Kaya koyunları, Qinghai

EN YÜKSEK RAKIMLI KORUMA BÖLGESİNİN KORUYUCULARI

Konferans sırasında Qomolangma (Everest) Zirvesi Kar Leoparı Koruma Merkezi araştırmacılarından Gong Ziling, katılımcılara yakın tarihte yayımlanacak bir kitap üzerinden, araştırmacılar tarafından yürütülen beş saha araştırması sırasında kayıt altına alınan Qomolangma Zirvesi koruma bölgesine özgü hayvanları tanıttı.

Gong Ziling, 2007 yılında, henüz 29 yaşındayken biyoçeşitliliği koruma çalışmalarına duyduğu büyük hevesle Beijing’den ayrılarak Tibet’te bulunan Qomolangma Zirvesi Ulusal Doğa Koruma Bölgesi’ne geldi ve Kar Leoparı Koruma Merkezi’nin icra başkanı olarak çalışmaya başladı.

Gong, “Birçok kişi, Qomolangma Dağı’nın rakımı yüksek, havası rüzgârlı ve karlı olması nedeniyle biyoçeşitliliğinin az olduğu izlenimine sahip. Aslında durum bunun tam tersi.” dedi. Gong’un işaret ettiği gibi, Qomolangma Zirvesi’nde kar leoparı gibi ulusal düzeyde birinci derecede koruma altına alınan 20 hayvan türü, siyah ayı ve Tibet ceylanı gibi ulusal düzeyde ikinci derecede koruma altına alınan 64 hayvan türü ve ulusal düzeyde koruma altına alınan 81 bitki türü bulunuyor.