Her gün tüketiliyor ama bu zararını bilen yok: İlaçların etkisini azaltabilir

Günlük yaşamda çaydan çorbaya, tatlılardan kahveye kadar pek çok farklı alanda tercih edilen tarçınla ilgili önemli bir uyarı paylaşıldı. Yeni yapılan bir araştırma, tarçının ana bileşeni olan sinnamaldehitin, bazı ilaçların vücuttan atılma hızlandırıyor.

DailyMail'de yayımlanan bir habere göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleştirilen bir araştırma tarçının ana maddesi sinnamaldehitin karaciğerde ilaçları işleyen özel reseptörleri uyardığını ortaya koydu. Bu özellik, reçeteli ilaç kullananlar için tehlike taşıyor olabilir. Araştırma ekibinin lideri Profesör Shabana Khan konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı: "Fazla tarçın tüketimi, ilaçların vücutta daha kısa süre kalmasına sebep olabilir ve bu da etkinliklerinin azalmasına yol açar"

TAKVİYE KULLANIMI RİSK ARZ EDİYOR

Günlük hayatta yulaf ezmesi veya sıcak içeceklerde az miktarda kullanılan tarçının genellikle bir sorun yaratmadığı belirtiliyor. Ancak, tarçın kabuğundan elde edilen ve yüksek miktarda sinnamaldehit içeren takviyelerin, özellikle düzenli ilaç kullananlar için tehlike oluşturabileceği ifade ediliyor.

Bilim insanları, tarçının kan sulandırıcılarla etkileşime girerek kanama riskini artırabileceğine dikkat çekiyor. Yeni araştırmalar ise, bu etkileşimin çok daha geniş bir ilaç yelpazesinde görülme ihtimalinin arttığını ortaya koydu.

FAYDALI OLMAKLA BERABER DİKKATLİ KULLANILMALI

Tarçın, uzun zamandır antioksidan özelliği ve kalp sağlığına sağladığı faydalarla tanınıyor. Hatta bazı laboratuvar araştırmaları, tarçının Alzheimer hastalığını tetikleyen tau proteinlerinin oluşumunu engelleyebileceğini iddia ediyor. Ancak bu sonuçlar henüz klinik anlamda onaylanmış değil.

Kronik hastalıkları bulunan kişilerin özellikle dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Prof. Khan, "Hipertansiyon, diyabet, kanser, astım, depresyon gibi rahatsızlıkları olan bireyler, herhangi bir takviye kullanmadan önce mutlaka bir sağlık uzmanına başvurmalı" şeklinde uyarıda bulundu.

HER TARÇIN ÇEŞİDİ FARKLI ETKİLER YARATABİLİR

Araştırmalar, mutfaklarda kullanılan farklı tarçın türlerinin arasında önemli farklar bulunduğunu ortaya koydu. Özellikle bazı tarçın çeşitlerinin yüksek miktarda kumarin içerdiği, bunun da kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerde sağlık sorunlarına yol açabileceği ifade ediliyor. Öte yandan, antibakteriyel özellikleriyle bilinen tarçın yağı ise bu riski taşımıyor. Uzmanlar, tarçının vücuttaki etkilerini daha iyi anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguluyor.

Sonraki Haber