Yandex
05 Aralık 2025 Cuma
İstanbul
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Uzman isimden sahte bal uyarısı! Şifa değil zehir

Türkiye’de prolin değeri en yüksek ballar arasında gösterilen Adıyaman balında üretim sezonu sona erdi. Kovanlarını yaylalardan indiren arıcılar, arıları kışa hazırlarken tüketicilere de önemli uyarılar yaptı.

Uzman isimden sahte bal uyarısı! Şifa değil zehir

Arıcı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Yaşar Yiğit, doğru yerden alınmayan balın şifadan çok zarara dönüşebileceğini söyledi.

ARILAR KIŞA HAZIRLANIYOR

Adıyaman’da yaylalardan getirilen kovanlar korunaklı alanlara taşınarak kış öncesi bakımdan geçirildi. Birlik Başkanı Yiğit, bu yıl 650 ton bal üretimi gerçekleştirdiklerini belirterek, iklim koşullarının verimi olumsuz etkilediğini ancak kovan başına ortalama 5–7 kilo rekolte elde ettiklerini ifade etti. Kent genelinde 92 bin kovana ulaştıklarını söyleyen Yiğit, sezon bitimiyle arılara artık müdahale etmeyeceklerini dile getirdi.

PROLİN DEĞERİ TÜRKİYE’NİN EN YÜKSEKLERİ ARASINDA

Yiğit, Adıyaman balının Türkiye’deki en yüksek prolin değerlerine sahip ballar arasında yer aldığını vurguladı. Kentin geniş flora yapısının kaliteyi artırdığını belirten Yiğit, “Son yıllarda yaptığımız analizlerde prolin değerleri 1.368 ile 1.517 arasında seyrediyor. Bu da Adıyaman yaylalarındaki enzim değerinin ne kadar yüksek olduğunu ve balın kalitesini açıkça ortaya koyuyor.” dedi.

SAHTE BAL LABORATUVARDA ORTAYA ÇIKIYOR

Balın gerçek olup olmadığının ancak laboratuvar analizleriyle anlaşılabileceğini söyleyen Yiğit, vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı. “Yakma yöntemi, sıcak suya koyma gibi denemelerle balın sahte olup olmadığı anlaşılmaz. Tüketiciler mutlaka balı doğrudan üreticiden almalı.” ifadelerini kullanan Yiğit, balın kaynağını öğrenmenin önemine dikkat çekti. İsteyenlerin İl Tarım Müdürlükleri veya arıcı birliklerinden üreticinin kayıt durumunu sorgulayabileceğini aktardı.

“SAHTE BAL, ŞİFA DEĞİL ZEHİRDİR”

Adıyaman’da yoğun olarak üretilen geven balının, kekiğin, dağ çayının, tohum dikeninin ve sumağın da katkısıyla zengin bir aromaya sahip olduğunu belirten Yiğit, arıların 300’den fazla çiçek türünden nektar topladığını söyledi. Yiğit, “Arı doğanın sunduğu nektarı bala dönüştürdüğü sürece bu ürün şifadır. Ancak glikozla besleme gibi hilelere başvurulursa bal sağlığa zarar veren bir ürüne dönüşür.” dedi.

Yiğit ayrıca devletin arıcılık sektörüne verdiği desteklerin önemli olduğunu belirterek, birlik olarak üreticilere ekipman ve malzeme desteği sağladıklarını söyledi.

Sağlık