Sakarya'dan çıkan lezzet: Dünyada 59'uncu sırada

Sakarya’nın coğrafi işaretli lezzeti ıslama köfte, dünyaca ünlü gastronomi rehberinin hazırladığı 2025 “Dünyanın En İyi 100 Yemeği” listesine 59’uncu sıradan girerek küresel çapta dikkat çekici bir başarı elde etti.

Balkanlar’dan göç eden Boşnak ve Makedon topluluklarının 1900’lü yıllarda bayat ekmekleri değerlendirmek amacıyla geliştirdiği bu geleneksel lezzet, bugün Sakarya mutfağının en tanınan yemeklerinden biri olarak öne çıkıyor. İlikli kemik suyunda hazırlanan özel sosuyla ıslatılan ekmekleri ve Adapazarı’na özgü köfteleriyle bilinen ıslama köfte, hem yerel hem de uluslararası gastronomi çevrelerinden yoğun ilgi görüyor.

Dünyanın dört bir yanından 11 bini aşkın geleneksel yemeğin 367 binin üzerinde geçerli oyla değerlendirildiği listede Türkiye 7 farklı yemekle temsil edildi. Bu listeye ıslama köftenin de girmesi, Sakarya’nın mutfak kültürünün dünya çapında tescillenmesini sağladı.

'ISLAMA KÖFTENİN SIRRI EKMEK VE KEMİK SUYUNDA'

Coğrafi işaretli lezzet hakkında bilgi veren restoran işletmecisi Musa Kocaoğlu, ıslama köftenin ayırt edici özelliklerini şöyle anlattı:

“Kullandığımız ekmek, ekşi mayalı kara fırın ekmeği. Köfte için hazırladığımız et suyunu ise yaklaşık 18 saat boyunca kaynatıyoruz. Kaval kemiği, soğan, sarımsak ve limonla hazırlanan bu su kollajen kıvamına geldiğinde üzerine kırmızı toz biberli sos ekleniyor. Asıl lezzet ekmeğin bu karışımla ıslanmasında gizli. Kökeni, yokluk dönemlerinde bayat ekmeklerin değerlendirilmesine dayanıyor. Biz bu mirası kendi reçetemizle bugüne taşıdık. Listenin 59’uncu sırasında yer almak ve köfte kategorisinde dünya üçüncüsü olmak gurur verici. Şu an Sakarya’da porsiyonu 300 ila 400 lira arasında değişiyor; bizde 340 liraya servis ediliyor.”

TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDAN VE YURTDIŞINDAN ZİYARETÇİ ÇEKİYOR

Kocaoğlu, ıslama köftenin artık Türkiye’nin 81 ilinden ve birçok ülkeden gelen misafirler tarafından özellikle tercih edildiğini vurgulayarak şöyle devam etti:

“Fakirlikten doğan bir lezzetin dünya listelerinde yer bulması hepimizi gururlandırıyor. Islama köftenin yanında en çok tercih edilen lezzetlerden biri de yine coğrafi işaretli kabak tatlısı. Dördüncü kuşak olarak bu geleneği sürdürüyoruz; bayrağı bizden sonra yeğenlerimiz devralacak.”

ZİYARETÇİLER LEZZETİ DENEYİMLEMEK İÇİN YOLLARA DÜŞÜYOR

Kocaeli’nden özel olarak ıslama köfte yemek için gelen Nezir Yakar, “Sakarya’nın lezzeti artık dünyaya açıldı” ifadelerini kullandı.

Düzce’den iş nedeniyle kente gelen Rasim Çakmak ise, “Listede 59’uncu sırada ama bence daha yukarılarda olmayı hak ediyor” dedi.

'BİR PORSİYONLA BAŞLADIM, İKİ PORSİYON DAHA İSTEDİM'

İstanbul’dan lezzeti tatmak için gelen İbrahim Kızılkaya ise ilk kez denediği ıslama köfteyle ilgili izlenimlerini şöyle paylaştı:

“Önce bir porsiyon sipariş ettim, ardından iki porsiyon daha aldım. Türkiye’de böyle bir lezzetin olması gerçekten mutluluk verici. Daha üst sıralarda yer almasını isterim.”

Sonraki Haber