Sportmenlik dışı bir drama: Alabama

ABD’nin Alabama eyaletinin Birmingham şehrinde Dünya Oyunları başladı. Oyun çeşitliliği nedeniyle çok renkli bir organizasyon olan Dünya Oyunları’nı keyifle izlerdim. ABD yine keyfimizi kaçırdı. Dilara Bozan, Serap Özçelik, Tuba Yakan, Merve Çoban, Meltem Hocaoğlu Akyol, Eray Şamdan, Burak Uygur, Uğur Aktaş ve Ali Sofuoğlu ile 9 sporcumuz karatede yarışacaktı. ABD vize vermedi ve sporcularımız hak ettikleri bir turnuvada yarışamadı. 6 ay öncesinden vize başvurusunda bulunulmasına rağmen sporcularımıza vize görüşmesi için randevu 2023 yılına verildi. Karatede her sıklette 8 sporcu yarışıyor. Karatecilerimiz ABD’ye gidemeyince hemen yerlerine sekizinci sporcular çağrıldı. Maşallah, hepsinin de vizesi vardı!

Dünya Oyunları’nda iki altın kızımız da boccede yarışacaktı. Akdeniz Oyunları’ndan altın ile dönen İnci Ece Öztürk ve Buket Öztürk de Amerikan vize engelini aşamadılar. Neredeyse 1 yıl öncesinden başlayan vize alma mücadelesi ABD’nin keyfine bırakılınca Öztürk kardeşlerin kesin gözüyle bakılan ülkemize kazandıracağı yeni altınları alamadık.

Oyunlar devam ediyor. Oyun programında sporcularımızın ismi geçse de, yarış günleri isimler değiştiriliyor. Ayşe Begüm Onbaşı, Emir Erışık ve Erkut Ergin’den oluşan Aerobik Cimnastik Trio takımımızın adı hala programda, Ayşe Begüm’ün nisan ayından kalan “Dünya Oyunları’nda ülkemizi ilk kez temsil edeceğiz, ABD’ye gidiyoruz.” açıklamaları hala internet sitelerinde. Ne yazık ki, yarışma günü sporcularımızın adı listeden çıkarılacak. Muay Thai’de Erivan Barut, Kübra Aktaş, Kübra Kocakuş ve Enis Yunusoğlu ile paletli yüzmede 50 metrede Derin Toparlak, 4x50 ve 4x100 bayrak takımımız; oyunlarda görmeyi umut ettiğimiz sporcular. Bilardocularımızın ABD’ye gittiğini okudum, umarım sınırı geçerler. 3 bant erkeklerde Tayfun Taşdemir ve 9 top kadınlarda Eylül Kibaroğlu ABD Konsolosluğu’nu karambole getirmişler, anlaşılan!

BU SPORTMENLİK DIŞI KAFA MI OLİMPİYAT DÜZENLEYECEK?

ABD, Dünya Oyunları’nda özellikle altın beklediğimiz sporcularımıza vize vermeyerek düşmanlığını gösteriyor. 2028’de Los Angeles’ta Olimpiyatlar düzenlenecek. ABD’nin Dünya Oyunları’nda gösterdiği tutum nedeniyle bugünden 2028 Olimpiyatları için önlemlerimizi almalıyız. ABD’nin sportmenliğe yakışmayan tavrından, Uluslararası Olimpiyat Komitesiʼni (IOC) ve uluslararası spor federasyonlarını haberdar etmeliyiz. Sporcularımızın Dünya Oyunları’nda yarışmasını engelleyenler Olimpiyat Oyunlarıʼnda yarışmasını niye engellemesin?

MİSİLLEME FIRSATI

ABD’nin bu tutumuna bir misilleme de yapılmalıdır. Bu, Dışişleri Bakanlığı’nın namusu olmalıdır. Bugün 18.30’da Ankara’da ABD Kadın Voleybol Milli Takımı, FIVB Milletler Ligi’nde Sırbistan ile karşılaşacak. Bu ABD’li oyuncuların Öztürk Kardeşlerden, Dilara’dan, Serap’tan, Meltem’den, Merve’den, Tuba’dan, Ayşe Begüm Onbaşı’dan ne üstünlüğü var? Türk oldukları için Dünya Oyunları’na alınmayan kızlarımızın hakkını nasıl geri alacağız? ABD’nin sporcularımıza benzer engeller çıkarmasını nasıl engelleyeceğiz? ABD’li voleybolculara Sırbistan maçından önce artık pasaport kontrolü mü yaparsınız, Yabancılar Şube Müdürlüğü’ne çağırıp orada mı bekletirsiniz, bilemem! Ya ABD’nin yaptığı bu küstahlığı kabullenip yeni küstahlıklara zemin yaratacağız ya da elimize fırsat gelmişken bunun karşılığını vereceğiz. Bakalım Dışişlerimiz hangisini tercih edecek?

Ülkemizde oynanan FIVB Milletler Ligi maç programını neden Milli Takımımız aleyhine düzenlediğimizi anlamak mümkün değil! 8’li Final formatında düzenlenen turnuvalarda genelde ilk gün ev sahibi takım oynar. FIVB Milletler Ligi Finalleri bugün başlayıp pazar günü bitecek. 8 ülke tek maç eleme usulü karşılaşacak. Pazar günü final oynayacak bir takım dört günde 3 maç, diğer takım beş günde 3 maç oynayacak. Dünyanın en iyi 8 voleybol ülkesi mücadele ediyor, her maç zor geçecek. Peki o zaman neden Türkiye’nin Tayland ile oynayacağı çeyrek final karşılaşması bugün değil de yarın oynanıyor? Neden finale daha yorgun çıkan takım biz oluyoruz? Bu maç programı hangi hesap bilmezin keyfine göre düzenlendi?

Voleybolda Kadın Milli Takımımızdan Ankara’da FIVB Milletler Ligi Şampiyonluğu beklerken 21 Yaş Altı Kadın Milli Takımımız İtalya’da, 22 Yaş Altı Erkek Milli Takımımız Polonya’da Avrupa Şampiyonluğu için mücadele edecek. Pazar günü 3 final ve 3 şampiyonluk ülkemizi bekliyor.

GENÇLERİ KAZANALIM

Geçen haftada da gençlerimizin başarılarını izledik. 18 Yaş Altı Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda Ali Peker tek geçerli atış yaptı, o da yılın en iyi derecesi oldu. En yakın rakibine neredeyse 1 metre fark atan Ali Peker’e destek verilirse geleceğin yenilmez şampiyonu olur. Bin 500 metrede Ayça Fidanoğlu gümüş; 400 metrede Edanur Tulum ve 3 bin metrede Edibe Yağız bronz kazandılar. Bu gençlerimizin adı tarihin sayfalarında yok olmasın, geleceğin şampiyonları olsunlar. Bu bizim elimizde. Akdeniz Oyunları’nda bireysel sporlarda madalya kazanan tüm sporcularımızın adını geçmiş yazılarımda köşemde anmışım. Geleceğin şampiyonları da bu köşede hep yer alacak!

Hep sporcularımız madalya alacak değil, bu sefer de bir spor yöneticimiz boynuna altın taktı. Birçok sporcumuzun altın kazanmasında emeği geçen Uğur Erdener’e Uluslararası Spor Hekimliği Federasyonu spora yaptığı katkılardan dolayı altın madalya verdi. Uğur Erdener’den her zaman IOC’de ülkemizin ve bulunduğumuz coğrafyanın sporcularının hakkını koruyan bir yönetici olmasını bekliyoruz, Erdener’e güveniyoruz. IOC’deki doping cezalarından Olimpiyata spor seçimine kadar adil uygulamalara katkı verdiği sürece; Erdener’e milletimizin gönlünden verilecek daha çok altın madalya var…