Şenay Koçyiğit Özdoğan

calismahayati@aydinlikgazete.com

Son Yazıları

Üretimdeki kadının kreş sorunu

Kadınlarımızın üretimin her alanında aktif yer alması ülkemizin ileriye taşınmasındaki en önemli araçtır. Birçok kadın çalışmayı istediği halde bazı nedenlerden dolayı çalışma hayatına giremeyebiliyor. Bu nedenlerin başında ise çocuk ve yaşlı bakımının geldiğini görüyoruz. Aktif olarak iş yaşantısında bulunan birçok kadın çocukları olduktan sonra bundan uzaklaşmak zorunda kalıyor. Çocuklarına bakmak için ebeveyn veya bir yakınının desteğini alamayan kadınlar, çocuğu okula başlayana kadar evde çocuk bakımını üstlenmek zorunda kalmakta.

Toplumun gelişimi çocuğun gelişimi ile mümkündür. Çocuklarımızın her açıdan sağlıklı bireyler olarak yetişmesi için kreşler oldukça önemli, öyle ki çocuğun birey olma yolundaki ilk basamaklarından biri. Ancak günümüzde birçok kreş veya gündüz bakım evleri aileler için oldukça maliyetli hale geldi. Dar gelirli ailelerin kreş ücretlerini ödeyememeleri, kadınların iş hayatından uzaklaşmasına neden oluyor.

Yazının Devamı

İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu

* Bana ait olan atölyemde toplam 20 çalışanımız var. İşyerimde İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) kurulu (İSG) bulunması zorunlu mudur?

İşyerlerinde, çeşitli durumlarda İş Sağlığı ve Güvenliğini takip etmek ve uygulamak amaçlı, İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu kurulur. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın 22. maddesi “Elli ve daha fazla çalışanın bulunduğu ve altı aydan fazla süren sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde işveren, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere kurul oluşturur. İşveren, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun kurul kararlarını uygular” demektedir. Burada elli ve daha fazla çalışanın bulunduğu ve aynı işyerinin işi altı aydan fazla süren sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinin altı çizilmelidir. Kurul kurulabilmesi için işyerinde elli ve daha fazla çalışan bulunması gerekmektedir. Kurul işyerinin tehlike sınıfına göre çeşitli periyotlarla toplanır. Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde en geç üç ayda bir, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde en geç iki ayda bir, çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise en geç ayda bir toplanmalıdır. Kurulun başkanlığını işveren veya işveren vekili, sekreterliğini ise iş güvenliği uzmanı yapar. Kurul toplantıları önceden kurul sekretaryası tarafından kurul üyelerine bildirilir ve kurul toplantısında alınan kararlar İş Sağlığı ve Güvenliği Kurul defterine tutanak halinde kayıt edilir.

Yazının Devamı

Gebelerin çalışma koşulları

Hamile olduğumu yeni öğrendim. Bu durumda çalışma şartlarım nasıl olmalı?

Gebe ve emziren kadınların çalışma şartlarına dair yönetmeliğe göre; kadın çalışanlar, gebe olduklarının sağlık raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar geçen sürede gece çalışmaya zorlanamazlar. Yeni doğum yapmış çalışanın doğumu izleyen bir yıl boyunca gece çalıştırılması yasaktır. Bu sürenin sonunda sağlık ve güvenlik açısından sakıncalı olduğunun sağlık raporu ile belirlendiği dönem boyunca gece çalıştırılmaz. Gebe veya emziren çalışan günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz. Gebe çalışanlara gebelikleri süresince, periyodik kontrolleri için ücretli izin verilir. Emziren çalışanların, doğum izninin bitiminde ve işe başlamalarından önce, çalışmalarına engel durumları olmadığının raporla belirlenmesi gerekir. Çalışmasının sakıncalı olduğu hekim raporu ile belirlenen çalışan, raporda belirtilen süre ve işlerde çalıştırılamaz. İşverenler gebelerin rahat çalışması için gerekli ortamı hazırlamalıdır. Gebelik durumunda doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise doğumdan önceki sekiz haftalık süreye iki haftalık süre ilave edilerek çalışmadığı her gün için geçici iş göremezlik ödeneği ödenir.

Yazının Devamı

Elektrik çarpmasından sonra ne yapılmalı?

İşyerinde arkadaşımızı elektrik çarptı ve ne yapacağımızı bilemedik. Elektrik çarpması yaşandığında neler yapmalıyız?

Elektrik çarpması yaşandıktan sonra yardıma koşan kimse aşağıdaki talimata uyarak kazazedeyi mümkün olduğu en kısa zamanda elektriğin tesirinden kurtarmalıdır. Kurtarıcı rutubet, ter ve ıslaklığın kendisi için çok tehlikeli olduğunu unutmamalıdır. 1-Kazanın vuku bulduğu mahallin hemen yakınında bir kesme cihazı (anahtar, şalter ve kesici) varsa derhal elektriği kesmek. 2-Aksi takdirde, aynı neticeyi elde etmek için iletkenleri kısa devre etmek. Bu işlemi yapan kimse, kendini kısa devre akımına kaptırmayacak şekilde hareket etmelidir.3-Şayet akımı kesmek mümkün değilse, kurtarıcı, kendini akım ve topraktan izole edecek, sap ve kolları çok iyi yalıtılmış olan alet ve kancaları kullanacak, yalıtılmış tabure veya yeter kalınlıkta kauçuk halı üzerine çıkacaktır. 4-Kazazedenin asılı kaldığı hallerde (bir direk üzerinde olan kaza) akımın kesilmesi için geçecek zaman zarfında, düşebileceği göz önüne alınarak gerilim altında bulunan iletkenlere doğrudan doğruya veya madeni cisimlerle dokunulmamaya dikkat ederek iletkeni kazazededen derhal ayırmalıdır. Alçak gerilimlilerde akım kesmek için zaman kaybedilmemesi tercih edilir.

Yazının Devamı

Kişisel koruyucu donanımlar

Kişisel koruyucu donanım kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Kişisel koruyucu donanım; çalışanı, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden fazla riske karşı koruyan, çalışan tarafından giyilen, takılan veya tutulan, bu amaca uygun olarak tasarımı yapılmış tüm alet, araç, gereç ve cihazlardır. Kişisel koruyucu donanım kullanırken; ihtiyacınız olan bütün kişisel koruyucu donanımların temin edildiğinden emin olun. Kullanacağınız kişisel koruyucunun koruma sınırını bilin. Uygun muhafaza edin, bakımını yapın veya yaptırın, kullanım süresi ve daha sonra uygun çöp konteynerine atın. İşe başlamadan önce bütün gerekli kişisel koruyucu donanım ve aletleri kontrol edin. Düzenli aralıklarla koruyucularınızı kontrol edin. Daha önce başkaları tarafından kullanılmış ve hasarlanmış kişisel koruyucuları derhal değiştirin. Kişisel koruyucu donanımların kullanılması gerektiğini gösteren uyarı, işaret ve etiketlere dikkat edin. Kullanacağınız kişisel koruyucu donanımın tam ve uygun olduğundan ve düzenli olarak bakımının ve kontrollerinin yapıldığından emin olun. Talimatlarını talep edip öğrenin, gerekli donanımların eğitimini alın. Koruyucularınızı kaybetmeyin, düzenli, amacına uygun kullanarak israfın önüne geçin. Uygun koşullarda düzenli bir şekilde muhafaza edin.

Yazının Devamı

Bireysel iş güvenliği uzmanlarının sigortalılık süreleri

C sınıfı iş güvenliği uzmanından hizmet alacağız ama uzman bir ortak sağlık ve güvenlik birimine (OSGB bağlı değil. Kendisi dışarıdan ayda bir gün hizmet verecek. Firmamızda C sınıfı iş güvenliği uzmanını ayda bir gün SGK’lı olarak göstermemiz yeterli olur mu?İşyerleri iş güvenliği hizmetlerini ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden alabileceği gibi aynı zamanda bireysel hizmet olarak da alabilirler. Bireysel olarak hizmet alabilmeleri için çalışacakları iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi veya işyeri hemşiresi ile tam süreli veya kısmi süreli iş sözleşmesi yapmalılar. Aynı zamanda iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin çalışma süreleri kadar sigortalarının yapılmış olması gerekir. Örneğin C sınıfı iş güvenliği uzmanı okurumuzun bahsetmiş olduğu firmada bir günlük hizmet verecekse ayda bir günlük sigortasının yapılması gerekmektedir. İş güvenliği uzmanlarının çalışma süresi ise şu şekildedir. Az tehlikeli işyerlerinde çalışan başına ayda en az 10 dakika, tehlikeli işyerlerinde çalışan başına ayda en az 20 dakika, çok tehlikeli işyerlerinde ise çalışan başına ayda en az 40 dakika olmalıdır. tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde her 1000 çalışan için tam zamanlı çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilir. Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 500 çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilir. Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde her 250 çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilir. Sorularınızı calismahayati@aydinlik.com.tradresine gönderebilirsiniz.

Yazının Devamı

İş güvenliği kültürü

İşyerimizde sürekli kaza oluyor. Gerekli önlemleri ben ve ekibim alıyoruz ama kazaları önleyemiyoruz. Personelimiz sadece biz zorladığımız için iş güvenliğini önemsiyor. İşyerimizdeki kazaları önlemek için ne yapabiliriz?

İş kazalarının önlenebilmesi için mevcut tehlikeleri ortadan kaldırmak kimi zaman yeterli olmayabilir. Personelin emniyetsiz hareketinden dolayı da iş kazaları meydana gelebilir. İşyerlerinde kazaları önleyerek, güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamının bulunması iş güvenliği kültürünün işyerinde benimsenmiş olması ile gerçekleşir. İşveren de dâhil olmak üzere işyeri organizasyonunda görev alan tüm kişilerin iş güvenliği kültürünü benimseyerek çalışması işyerini başarıya götürecektir. İş güvenliği kültürünü benimsemiş olan işyerleri başarılı işyerleridir. İş güvenliği kültürü çocukluktan gelen eğitimlerle tüm insanlığa kabul ettirilmelidir. İşyerlerinde ise sürekli eğitimler verilmeli ve iş güvenliğinin çalışanların kendi can güvenliği ve sağlığı için olduğu benimsetilmeli. Çalışanlar iş güvenliği uygulamalarını işyerinin istemesinden daha çok kendi sağlıkları için yapmalı. Ancak o zaman iş kazaları işyerlerinde önlenebilir. İşyerinde edinilen iş güvenliği kültürü çalışanların sosyal yaşantısına da yansıyacaktır. Çalışanlar iş hayatı dışındaki yaşantısında da güvenlik kurallarına uyacaktır. İş güvenliği kültürü oturmuş işyerlerinin personelleri gündelik yaşantılarında da işyerinde olduğu gibi dikkatli ve özenli oluyorlar.

Yazının Devamı

Kurşun zehirlenmeleri

Şenay Hanım kauçuk üretim işçisi olarak çalışmaktayım. Çalışma şartlarına göre kurşun zehirlenmesi yaşama olasılığım var mıdır?Kurşun zehirlenmesi, kandaki kurşun miktarının yüksek oranlara çıkması sonucunda meydana gelen ve kalıcı sağlık sorunları veya ölümcül sonuçlara yol açabilecek bir tıbbi durumdur. Zehirlenmeye neden olacak miktarda kurşunun kanda birikmesi uzun zamanda meydana gelir. İşyerinde fazla kurşuna maruz kalma, kurşun zehirlenmesine neden olur. İşyerindeki; askeri mühimmat, radyasyon kalkanları, ağız ve diş için x-ray makinelerinde kullanılan filmler, sıhhi tesisat malzemeleri, bazı cerrahi ekipmanlar, seramik kaplamalar, jet motorları ve devre kartları gibi ürünler kurşun içermektedir. Akü üretim ve tamiri yapanlar, plastik ve kauçuk üreticileri, ateşleme eğitmenleri, pil geri dönüşümcüleri ve üreticileri, cam üreticileri, oto tamirciler, madenciler, kaynakçılar, matbaa işçileri, bakır ve çinko içeren cevher işleme yapanlar ve boya üretim işçileri kurşun zehirlenmesi yaşama ihtimali yüksek çalışanlardır. Ruh hali bozuklukları, hafıza kaybı, zihinsel gerileme, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, kabızlık, karın ağrısı, yüksek tansiyon, hamile kadınlarda düşük ya da erken doğum, erkeklerde sperm sayısında anormal azalma en temel belirtileridir. Kurşun zehirlenmesi tedavisinde kurşun kaynağının yok edilmesi ilk adım olmalıdır. Eğer kaynak yok edilemiyorsa kurşuna maruz kalma oranını en aza indirmek için çalışmalar yapılmalıdır. Sorularınızı calismahayati@aydinlik.com.tradresine gönderebilirsiniz.

Yazının Devamı

Gebelerin çalışma koşulları

Geçen hafta hamile olduğumu öğrendim. Bir ofiste çalışıyorum. Günde en fazla kaç saat çalışabilirim?

Hamile kadınlar 7 buçuk saatten fazla çalışma yapamaz. Bu süre; gebeler gebeliklerini öğrendikleri andan itibaren geçerlidir. Aynı zamanda gebe kadınlar gebeliklerini raporladıktan doğuma kadar geçen sürede gece çalıştırmaya zorlanamazlar. Gebe çalışanlara periyodik kontrolleri için ücretli izin verilir. Gebe veya emziren çalışan için sağlık ve güvenlik riskini veya çalışanın gebeliği veya emzirmesi üzerindeki bir etkiyi ortaya çıkardığında işveren, ilgili çalışanın çalışma koşullarını ve/veya çalışma saatlerini, çalışanın bu risklere maruz kalmasını önleyecek bir biçimde geçici olarak değiştirir. Çalışma koşullarının ve/veya çalışma saatlerinin uyarlanması mümkün değilse, işveren ilgili çalışanı başka bir işe aktarmak için gerekli önlemleri alır. Sağlık raporu ile gerekli görüldüğü takdirde gebe çalışan, sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde çalışanın ücretinde bir kesinti yapılmaz. Başka bir işe aktarılması mümkün değilse, çalışanın sağlık ve güvenliğinin korunması için gerekli süre içinde, isteği halinde çalışanın tabi olduğu mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla ücretsiz izinli sayılması sağlanır. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.Sorularınızı calismahayati@aydinlik.com.tr adresine gönderebilirsiniz.

Yazının Devamı

İşverenin görevleri nelerdir?

Okurumuz Yavuz Bey "İşverenlerin işyerinde uyması gereken kurallar nelerdir?" diyor. İşveren çalışanlar için üretim öncesi ve üretim sonrası tedbirler almakla yükümlüdür. İş güvenliği proaktif bir yaklaşım ile uygulanmalıdır. Proaktif yaklaşım, olabilecek bir kaza öncesinde önlem alınması anlamı taşır. Yani, kaza olmadan önce kazayı öngörerek önlemler alınmalıdır. İş güvenliğine yönelik tedbirler işyeri kurulmadan önce planlanmalıdır. İşyeri kuruluş aşamasında tesisat önlemleri alınmalıdır. Çalışanlar için sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak işverenin görevleri arasındadır. Oluşturulan sağlıklı ve güvenli çalışma ortamına yönelik uygun ekipmanlar kullanılmalıdır. Kullanılan ekipmanlar işe ve standartlara uygun olmalıdır. Çalışanlar sağlık taramasından geçirilmeli ve sonuçlarına göre kendilerine uygun işlerde çalıştırılmalıdır. Çalışanlar içi en teknolojik ve güvenli ekipmanlar kullanılmalıdır. Çalışanların kişisel koruyucu ekipmanları eksiksiz şekilde temin edilmedir. Ve kullanmaları sağlanmalıdır. Kişisel koruyucu ekipman seçerken işe uygun olması ve ergonomik olmasına dikkat edilmelidir. Eğitimlerin verilmesi sağlanmalı ve sürekli eğitimler yapılmalı veya yaptırılmalıdır. İşveren işyerine ait risk değerlendirmesini yapar veya yaptırır. Aynı şekilde risk değerlendirmesi gibi, acil eylem planını da yapmalı veya yaptırmalıdır. Risk değerlendirmesi gibi özel işleri yapamayan işverenler iş güvenliği uzmanlığı hizmeti alarak işyeri için risk değerlendirmesi teminini sağlamalıdır. İşverenin almadığı her bir tedbir işverene idari para cezası olarak dönecektir. Ama bundan da önemlisi alınan tedbirler çalışanların can sağlığını koruyacaktır.

Sorularınızı calismahayati@aydinlik.com.tradresine gönderebilirsiniz.

Yazının Devamı

İş güvenliği kurulu

Okurumuz Sonay Hanım “İş güvenliği kurulu nedir?” diye sordu. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın 22. maddesi “50 ve daha fazla çalışanın bulunduğu ve altı aydan fazla süren sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde işveren, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere kurul oluşturur. İşveren, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun kurul kararlarını uygular” demektedir. Burada ‘50 ve daha fazla çalışanın bulunduğu ve aynı işyerinin altı aydan fazla süren sürekli işleri yapması’ ifadesinin altı çizilmelidir. Kurul kurulabilmesi için işyerinde 50 ve daha fazla çalışan bulunması gerekmektedir. Kurul, işveren veya işveren vekili, iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi, çalışan temsilcileri, insan kaynakları, personel, sosyal işler veya idari ve mali işleri yürütmekle görevli bir kişi, varsa sivil savunma uzmanı, işyerinde görevli formen, ustabaşı veya usta, varsa işyerindeki yetkili sendika temsilcilerinin kendi aralarında seçecekleri kişilerden oluşur. Kurul işyerinin tehlike sınıfına göre çeşitli devirlerde toplanır. Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde en geç üç ayda bir, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde en geç iki ayda bir, çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise en geç ayda bir toplanmalıdır. Kurulun başkanlığını işveren veya işveren vekili, sekreterliğini ise iş güvenliği uzmanı yapar. Kurul toplantıları önceden kurul sekretaryası tarafından kurul üyelerine bildirilir ve kurul toplantısında alınan kararlar İş Sağlığı ve Güvenliği Kurul defterine tutanak halinde kayıt edilir.Sorularınızı calismahayati@aydinlik.com.tr adresine gönderebilirsiniz.

Yazının Devamı

Kişisel koruyucu donanımlar

İşyerinde bizlere çeşitli kişisel koruyucu donanımlar veriyorlar. İkinci kez istediğimizde ise maaşımızdan ücretinin kesileceğini söylediler. Kullandığımız kişisel koruyucu donanımları yılda sadece bir kez mi alabiliriz? Kişisel koruyucu donanım; kişiyi işyerlerinde oluşabilecek risklere karşı koruyan ve bu korumayı sağlarken de başka bir risk oluşturmayacak tüm araç, gereç ve cihazlara denir. Maske, gözlük, baret, eldiven vb. ekipmanlar kişisel koruyucu donanımdır. İş güvenliğinin ana prensibi tehlikeyi kaynağında yok etmektir. Riski ortadan kaldırmak için öncelikle riske neden olan tehlikeyi tespit edip oraya müdahale etmek gerekir. Kişisel koruyucu donanım riskleri ortadan kaldırmak için kullanılan son yöntemdir. İşveren çalışanına yaptığı işle ilgili kişisel koruyucu donanım temin etmek zorundadır. İşveren çalışana vermiş olduğu kişisel koruyucu donanım karşılığında herhangi bir ücret talebinde bulunamaz veya maaş kesintisi yapamaz. Kişisel koruyucu donanımlar gerektiğinde yenisi ile değiştirilebilir. Bu durumlarda da işveren çalışandan ücret talebinde bulunamaz. İşveren çalışanına kişisel koruyucu donanım almakla, işçi ise bu kişisel koruyucu donanımları kullanmakla görevlidir. Çalışan kendisine verilen kişisel koruyucu donanımı eksiksiz kullanmalı ve eskidiğinde veya işlevini kaybettiğinde işverenden yenisini talep etmelidir.Sorularınızı calismahayati@aydinlik.com.tradresine gönderebilirsiniz.

Yazının Devamı

Deneme süresinde sigorta

Okurumuz Hasan Bey “Deneme süresi içinde sigorta yapılır mı?” diye soruyor.

4857 sayılı İş Kanunu’nun “Deneme süreli iş sözleşmesi” başlıklı maddesinde; “taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir. Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. İşçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır” hükümleri yer almaktadır. İşveren deneme süresinde sigorta yaptırmak zorunda olmadığını iddia ederek veya deneme süresi bittikten sonra sigorta yapacağı yönünde işçiyi ikna ederek, bu süre içerisinde işçinin sigortasını yapmayabilmektedir. Bu ihmal, prim ödeme yükünden kurtulabilmek için yapılabildiği gibi, bazen de kısa bir süre için işçinin giriş ve çıkışını yapmak zorunda kalmamak için yapılabilmektedir. Bazı uyanık işverenler ise bu süre içerisinde deneme süresi içinde olan işçileri sürekli değiştirerek sigortasız işçi çalıştırmaktadır. Fakat deneme süresi içerisinde olan işçinin diğer işçiler gibi sigortasının yapılması zorunludur. Ve yapılmaması halinde ciddi cezalara tabi tutulur. Sigortalı işe giriş bildirgesini ve aylık prim ve hizmet belgesini verememe nedeniyle idari para cezası uygulanması, o aya ait primin gecikme zammı ve cezasıyla birlikte alınması, beş puanlık prim indirim hakkından bir yıl yararlandırılmama, işçinin bu süre içerisinde iş kazası geçirmesinden doğacak cezalar başlıca uygulanacak cezalardır.

Yazının Devamı

Hangi durumlarda iş durdurulur?

Okurumuz Melike Hanım "Hangi durumlarda işimiz durdurulur?" diye soruyor. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 25. maddesinde hangi durumlarda iş durdurma hakkımız olduğunu görmekteyiz. Bu maddeye göre "İşyerindeki bina ve eklentilerde, çalışma yöntem ve şekillerinde veya iş ekipmanlarında çalışanlar için hayati tehlike oluşturan bir husus tespit edildiğinde; bu tehlike giderilinceye kadar, hayati tehlikenin niteliği ve bu tehlikeden doğabilecek riskin etkileyebileceği alan ile çalışanlar dikkate alınarak, işyerinin bir bölümünde veya tamamında iş durdurulur. Ayrıca çok tehlikeli sınıfta yer alan maden, metal ve yapı işleri ile tehlikeli kimyasallarla çalışılan işlerin yapıldığı veya büyük endüstriyel kazaların olabileceği işyerlerinde, risk değerlendirmesi yapılmamış olması durumunda iş durdurulur. İş sağlığı ve güvenliği bakımından teftişe yetkili üç iş müfettişinden oluşan heyet, iş sağlığı ve güvenliği bakımından teftişe yetkili iş müfettişinin tespiti üzerine gerekli incelemeleri yaparak, tespit tarihinden itibaren iki gün içerisinde işin durdurulmasına karar verebilir. Ancak tespit edilen hususun acil müdahaleyi gerektirmesi hâlinde; tespiti yapan iş müfettişi, heyet tarafından karar alınıncaya kadar geçerli olmak kaydıyla işi durdurur. İşin durdurulması kararı, ilgili mülki idare amirine ve işyeri dosyasının bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüğüne bir gün içinde gönderilir. İşin durdurulması kararı, mülki idare amiri tarafından 24 saat içinde yerine getirilir. Ancak, tespit edilen hususun acil müdahaleyi gerektirmesi nedeniyle verilen işin durdurulması kararı, mülki idare amiri tarafından aynı gün yerine getirilir."Sorularınızı calismahayati@aydinlik.com.tradresine gönderebilirsiniz.

Yazının Devamı

Maden ocaklarında havalandırma

Maden ocaklarında kazalar çok oluyor. Maden ocaklarında havalandırma nasıl olmalı?

Türkiye’de ve Dünya’da maden kazalarını incelediğimizde kazaların meydana gelmesindeki ana sebebin havalandırma olduğunu görmekteyiz. Yeraltı maden ocaklarında havalandırma kesinlikle mekanik havalandırma sistemi ile yapılmalıdır. Kurulan mekanik havalandırma sistemi ocakta kişi başına düşecek hava miktarını karşılamalı, tasarımı ona göre yapılmalıdır. Bu havalandırma sisteminin yedeği de kurulmalı ve devre dışı kalması durumunda bir alarm sistemi bulunmalıdır. Kurulan bu mekanik havalandırma sistemi gerektiğinde hava akış yönünü tersine çevirecek vantilatör özellikte olmalıdır. Hava sisteminin detaylarını içeren bir plan bulunmalı ve düzenli olarak incelenerek güncellenmelidir. Havalandırma sisteminin periyodik kontrolleri ve bakımları düzenli olarak yapılmalıdır. Ocakta çalışan her bir ekip için en az iki adet kalibre edilmiş seyyar gaz ölçüm cihazı bulunmalıdır. Gaz ölçüm cihazının arızalanması durumunda yedeği ile ölçüm yapılmalıdır. Havasında yüzde 19’dan az oksijen, yüzde 2’den çok metan, yüzde 0.5’den çok karbondioksit, yüzde 0,005’den çok karbonmonoksit bulunan yerlerde kurtarma çalışmaları ve önleyici faaliyet çalışmaları dışında çalışma yapılamaz. Hava giriş kuyusunda kömür tozu girmesini önlemek için yerüstünde gerekli tedbirler alınmalı.

Yazının Devamı

İşveren çalışan temsilcisi olabilir mi?

Ben bir işyerinde işverenim. Çalışan temsilcisi seçmemiz gerekiyormuş. Ben işyerimde çalışan temsilcisi olabiliyor muyum?Çalışan temsilcisi işyerinde çalışanları iş güvenliği ve sağlığının daha iyi seviyelere gelmesi için çalışanları kurul gibi çeşitli organizasyonlarda temsil eden, işveren ile çalışan arasındaki bağı sağlayan kişidir. Yani çalışan temsilcisinin çalışanları temsil edecek bir çalışan olması işlevsel açıdan da en sağlıklısı olacaktır. Bir çalışanın çalışan temsilcisi olabilmesi için işyerinin tam süreli daimi çalışanı olması, en az üç yıllık iş deneyiminin bulunması, en az ortaokul düzeyinde öğrenim görmüş olması gerekir. İş Sağlığı Ve Güvenliği Yasası, çalışan temsilcisinin seçimle işbaşına getirileceğini ama seçim yapılamayan durumlarda atama yapılabileceğini belirtiyor. Yapılan seçimi hangi adayın ne kadar oyla kazandığı ile ilgili bir tutanak düzenlenmesi gerekiyor. Bu tutanakta işveren veya vekilinin ve seçimde görevlendirilen çalışanların imzası olması gerekiyor. Seçimler beş yılda bir tekrarlanır. Seçilen çalışan temsilcisinin görev süresi bitmeden herhangi bir sebeple işten ayrılması durumunda, daha önce yapılan seçim sonuçlarına göre en fazla oy alan sıradaki aday çalışan temsilcisi olarak görevlendirilir.

Sorularınızı calismahayati@aydinlik.com.tradresine gönderebilirsiniz.

Yazının Devamı