Son Yazıları

Unutalım ve önümüze bakalım

Sayın Aydınlık Gazetesi okurları ve futbolsever kardeşlerim. Yazımın başlığına "nihayet” demek gelse de yazamıyorum. Çünkü senelerdir Türkiye Futbol Federasyonu'nun milli futbol takımımızla ilgili yanlış kararlar alması nihayet bir son buldu. Hepimizin mutlu olmasını gündeme getiren yeni teknik direktörümüz Montella'nın da bilgisini ve dinçliğini saha dışında olduğu gibi bilhassa sahaya yansıtması ile başarılı maçlar sayesinde yüzümüze gülümseme gelebildi.

Boşa kürek sallayan federasyonumuz ve milli takımımız başarılı ve işini iyi bilen bir teknik direktöre kavuştu. Ne mutlu bize ve milletimize.

Yazının Devamı

Arda Güler'in sakatlığındaki muamma

SAYIN Aydınlık okurları ve futbolsever kardeşlerim... Muhakkak hatırlarsınız, birkaç hafta önce genç futbolcumuz Arda Güler ile ilgili bazı haberler düşmüştü yazılı ve görsel basına. "Real Madrid'e transfer olan Arda Güler'in bir yılda kazanacağı para dudak uçuklatıyor." şeklindeki cümlelerle verilen haberlerde, Arda'nın Fenerbahçe'de aldığı maaşın neredeyse 20 katını Real Madrid Kulübü'nde elde edeceği belirtiliyordu.

Her şey yolundaydı, Arda Real Madrid'le idmanlara çıkıyor, resmi maçlarda forma giymesi için gün sayılıyordu ancak genç oyuncudan gelen sakatlık haberi ile görüntü birden değişti sayın okurlarım...Yetenekli oyuncumuz, Real Madrid Futbol Takımı'nın ABD'deki kamp kadrosundan çıkarıldı ve dizindeki sakatlık nedeniyle İspanya'nın yolunu tuttu. Dolayısıyla hazırlık maçlarında da forma giyemedi. Arda'nın Madrid şehrine geri dönüşü sakatlıktan mı, yoksa başka genç oyuncuların Arda yerine kadroya dahil edilmek istenmesinden mi? Acaba Arda'nın diz sakatlığı bahane edildi de işin içinde başka bir oyun mu var? Real Madrid, Arda'nın bir yetersizliğini mi gördü?

Yazının Devamı

Başarı sadece para ile mi gelir?

Sayın Aydınlık okurları ve sayın futbolsever kardeşlerim... Süper Lig'de yaz transfer dönemi açıldı, birkaç değerli kulüp başkanımız daha transfer döneminin yarısına dahi gelmemişken "Önümüzdeki sezon şampiyon olacak bir takım varsa o da bizim takımımız" demeye başladı. Hatta, bazı başkanlar öyle bir üslup kullanıyor ki "Benim kulübüm, benim takımım" diyenine de rastlıyoruz.

Büyük bir motivasyon ile gelecek sezon şampiyon olacaklarını söyleyen ve başarıdan bir hayli emin olan kulüp başkanlarını böyle düşünmeye iten şey nedir diye düşüncelere daldım. Takım kadroları henüz belirlenmeden yapılan "Şampiyon biz olacağız." açıklamalarının ardından kenara çekildim, düşünce kuyusuna verdim kendimi. Zor da olsa, 1800'lü yıllardan günümüze ulaşan bir cümle ile uyandım düşüncelerimin arasından. "Para, para, para" dememiş miydi Napolyon Bonapart o tarihlerde...

Yazının Devamı

İsmail Kartal'ın işi kolay değil

Sayın futbolsever kardeşlerim, bildiğiniz gibi Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç'un "Türk futbolu ile Fenerbahçe'yi iyi tanıyan Türk teknik direktör" ısrarı ağır bastı ve Fenerbahçe'de göreve İsmail Kartal getirildi. Açıkçası, şans biraz da yazı tura atar gibi geldi Kartal'ın önüne. İsmail Kartal kardeşimiz de bir kez daha Fenerbahçe için kolları sıvadı.

Fenerbahçe, İsmail Kartal göreve başlamadan önce Edin Dzeko ve Ryan Kent transferlerini yaptı. Yaz transfer döneminin sonuna kadar birkaç yeni futbolcunun daha kadroya katılacağı muhakkak. Birçok farklı ülkeden kadroya dahil edilen yabancı futbolcular, farklı kültürler, lisanlar ve bu oyuncuları Süper Lig'in başlamasına kadar kısa süre içerisinde tanıyıp şans verebilmek İsmail Kartal adına sorun oluşturabilir.

Yazının Devamı

Arda Güler'in geleceği

TÜRK futbolunun ve Fenerbahçe'nin en önemli yeteneklerinden Arda Güler'in gelecek sezon hangi kulüpte forma giyeceği bu yaz döneminin en çok tartışılan konusu sayın okurlarım.

Arda'ya Avrupa kulüplerinden gelen tekliflerle aklı çelinen ailesi, pastadan pay koparmak isteyen menajeri ve Arda'yı en uygun bonservis bedeliyle kadrosuna katmak isteyen takımlar... Ve elbette tüm bunların arasında son kararını vermek için beklemede olan Arda Güler...

Yazının Devamı

Silivri'den Çorlu'ya neşeli günler...

Sayın Aydınlık okurları ve sayın sporsever kardeşlerim... Bugünkü yazımda sporun biraz dışına çıkıp güzel bir geziden ve bazı etkinliklerden bahsetmek istiyorum sizlere.

Yazının Devamı

'İşler iyi giderse' koşulu ve TFF'nin para cezaları

Sayın Aydınlık okurları ve futbolsever kardeşlerim... Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yaklaşık bir hafta önce A Milli Takım Teknik Direktörü Stefan Kuntz hakkında "İşler istediğimiz gibi giderse Kuntz ile devam ederiz." şeklinde bir açıklama yaptı.Maalesef bu açıklama tarzı, Başkan Büyükekşi'nin futbolun içinden gelmediğini ortaya koyuyor. Büyükekşi her ne kadar bir kez daha TFF Başkanlığına seçilse de, bir iş adamı olduğu gerçeği önümüzde. Bir zamanlar, güzel Türkiyemizin değerli kulübü Beşiktaş'ta top koşturan, Alman Milli Takımı'nda ve Almanya 1'inci Futbol Ligi'nde (Bundesliga) Kaiserslautern ile Bochum gibi önemli kulüplerde oynayan, teknik direktörlüğünde de Alman genç milli takımlarını başarıyla çalıştırmış olan Kuntz hakkında böyle bir üslup kullanılması yakışık almadı.Stefan Kuntz, TFF'den A Milli Takım teknik direktörlüğü için teklif aldığında ülkemizde görev yapmaya koşar adımlarla gelen, ailesiyle birlikte bu teklifi seve seve kabul eden bir futbol adamı. Üstelik, A Milli Futbol Takımımız, 2024 Avrupa Şampiyonası Elemeleri D Grubu'nda üst üste iki galibiyetle 6 puan almış ve liderlik koltuğuna oturmuşken, "işler iyi giderse" şartını öne sürmek hiç olmadı...

Geride kalan 1 senede Mehmet Büyükekşi başkanlığındaki TFF yönetiminin en çok gündeme geldiği konu, kulüplere ve kişilere verdikleri cezalar oldu sayın okurlarım. Hatta, Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, TFF Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, kulübe sıkça ceza verilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Ben de şimdi izin verirseniz, TFF'ye bağlı Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) tarafından alınan bu kararlar hakkında siz sayın okurlarıma bilgi vereyim. 2022-2023 sezonunda en çok ceza alan kulüp Fenerbahçe olmuş. Sarı-lacivertliler yaklaşık 5,9 milyon lira para cezası ödemiş. Beşiktaş yaklaşık 5,3 milyon, MKE Ankaragücü ise 4,6 milyon lira ceza yemiş. En çok ceza alan başkan, Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek. 370 bin Türk Lirası. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ile Kayserispor Başkanı Ali Çamlı ise 300'er bin lira ceza ile Özbek'in hemen ardından geliyor.Ülkemizden ayrılarak olası yeni cezalardan "kurtulan" Jorge Jesus 156 bin lira, Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş 104 bin lira, Başakşehir FK Teknik Direktörü Emre Belözoğlu ise 87 bin lira para cezasına çarptırılmış... En çok ceza alan çalıştırıcılar da bu şekilde.

Yazının Devamı

Eleme maçlarında istediğimizi aldık

Sayın Aydınlık Gazetesi okurları ve futbolsever kardeşlerim... Son Letonya maçında ikinci yarıyı puan kaybı yaşama endişesiyle adeta titreyerek takip etmiştik. Taktik ve saha markajını bir kenara bırakarak girdiğimiz gol düellosunu kıl payı kazanabildik. Özellikle ikinci yarı bizim için bir sinir harbi haline gelmişti, ta ki 3’üncü golü bulana kadar.

Samsun 19 Mayıs Stadyumu’nda Galler Milli Takımı’nı misafir eden A Millilerimiz, tam anlamı ile ilk yarıda sahaya ve topa hakim oldu. Bilhassa takım kaptanımız Hakan Çalhanoğlu orta sahadan forveti iyi besledi, dikkatli ve başarılı oynadık. Ancak bir türlü golü bulamadık.İkinci devrede ise Letonya maçının tam tersine savunma hattını orta sahada kurup ikili mücadeleleri kazanarak gol aramaya başladık. Kontrollü ve ofansif futbolla rakibin etkili olmasını engelledik. 41’inci dakikadan itibaren 10 kişi oynamak zorunda olan Galler, gol bulmayı ikinci plana atıp kalelerinde gol görmemek için ne kadar direndiyse de kontrol hep bizdeydi. Umut Nayir ve Arda Güler’in oyuna girmesi takımımızı daha da canlandırdı. Bu oyuncularımızın attığı iki güzel golle de sonuç ortaya çıktı.

Yazının Devamı

Kazandık ama ders çıkarmalıyız...

Letonya Milli Takımı Teknik Direktörü Dainis Kazakevics'in maç öncesinde A Milli Takımımızı favori bulması yerinde bir görüştü. Avrupa Şampiyonası Elemeleri D Grubu'ndaki üçüncü maçımızı Letonya ile deplasmanda oynayacak olmamıza rağmen gerçekten de kadro kalitesi ve oyuncu yetenekleri açısından rakibimizden daha üstündük. Karşılaşmanın 15'inci dakikasından itibaren maça ağırlığımızı koyarak, adresini bulan mükemmel paslarla Letonya kalesini zorlamaya başladık. Nitekim ilk golümüzü de 22'nci dakikada bulduk. Hakan Çalhanoğlu'nun ortasında Merih Demiral topu kafayla altıpasa indirdi, Abdülkerim Bardakcı da mükemmel bir kafa vuruşu ile golü attı. İkinci golümüz faul gerekçesiyle VAR'dan dönse de sahaya ve oyuna daha da hakim olduk.

Sayın okurlarım, ilk yarıda orta sahada mükemmel bir oyun sergileyen takım kaptanımız Hakan Çalhanoğlu'nun ikinci devre başladığında savunmanın önünde oynatılmasını bir türlü çözemedim. Hakan kardeşimiz orta sahada mükemmel top çeviriyor ve hem orta sahadaki arkadaşlarını hem de forvetlerimizi besliyorken, teknik direktörümüz Stefan Kuntz'un ikinci 45 dakikada Hakan'ı daha geride oynatması yanlış bir karardı. Kuntz, tahmin ediyorum ki Letonya'nın ikinci yarıya baskılı bir oyunla gireceği düşüncesindeydi. Ancak rakibin baskısına orta sahada cephe alması gerekirdi. Nitekim, kalemize kadar gelen Letonya, sol kanadımızdaki hatalı bir pasın ardından bulduğu pozisyonu gole çevirdi. Neyse ki, golde hatası olan Orkun Kökçü 62'nci dakikada hatasını telafi etti. Orkun'un nefis ara pasını değerlendiren Cengiz Ünder, mükemmel bir vuruşla topu köşeden ağlarla buluşturunca 2-1 öne geçtik.

Yazının Devamı

Fenerbahçe'nin Jesus macerası...

Sayın Aydınlık okurları ve sayın sporsever kardeşlerim... 2022-2023 sezonu başında Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Jorge Jesus'u getirirken yaptığı "Bu seviyelerde olabilecek en iyi hocayı aldık." açıklamasındaki mutluluk ve sevinç, maalesef Süper Lig'in ilk yarısı sona erdiğinde çoktan tükenmişti.

Fenerbahçe sezonu Beşiktaş'ın son lig maçında Konyaspor karşısında yaşadığı puan kaybı sayesinde ikinci bitirebildi. Adeta tombaladan şansa gelen bir sayı gibi de değerlendirebiliriz. Sarı-lacivertliler, bu sayede morali daha fazla bozulmadan çıktığı Ziraat Türkiye Kupası finalini kazanarak sezonu tamamladı.

Yazının Devamı

Futbol 'al gülüm ver gülüm'ü kaldırmaz

Sayın Aydınlık okurları ve sayın futbolsever kardeşlerim... Bildiğiniz gibi Süper Lig'de 2022-2023 sezonu Galatasaray'ın şampiyonluğuyla tamamlandı. Ligin formda takımı Beşiktaş ise galibiyetlerine bir yenisini ekleyip ligi ikinci sırada bitirme şansını son haftada Konyaspor karşısında tepti.

Şenol Güneş idaresinde maçlarını art arda kazanan Beşiktaş Futbol Takımı, hani derler ya "yüzdü yüzdü kuyruğuna geldi" ama sahasında son engeli aşamadı. Konyaspor, maçın son yarım saatini 10 kişi oynamasına rağmen karşılaşmayı 3-3 berabere bitirince, Beşiktaş 2022-2023 sezonunda üçüncülüğe razı oldu sayın okurlarım...

Yazının Devamı

Alkışlar şampiyon Galatasaray'a

Sevgili futbolsever kardeşlerim, Süper Ligimizin zorlu engellerini atlayarak 2022-2023 futbol sezonunda şampiyonluğu göğüsleyen Galatasaray Kulübü ve yönetimini kutluyorum. Bilhassa futbolculuğunda birçok başarıya adını yazdıran ve teknik direktörlüğünde de başarılarını sürdüren Okan Buruk'u ve kadrosunu, siz sayın futbolsever kardeşlerimle birlikte tebrik etmek istiyorum.

Futbolculuğunda Galatasaray ile 15 büyük kupa kazandı. 2019-2020 sezonunda Başakşehir FK'yi Süper Lig şampiyonluğuna taşıyarak turuncu-lacivertli ekibin Süper Lig tarihinde şampiyonluk yaşayan altıncı kulüp olmasını sağladı.Galatasaray Teknik Direktörü olarak üst üste 14 lig maçında galibiyet alıp rekor kırdı. Sarı-kırmızılı ekip bitime iki hafta kala şampiyonluğunu ilan etti. Hiç şüphesiz, başarının mimarı Okan Buruk oldu.

Yazının Devamı

Süper Lig ve Şampiyonluk Yarışı

Son haftalarda siz sayın okurlarımdan aldığım birçok mailde "Hangi takım şampiyon olur?" sorusu var. Okurlarımıza her seferinde, "Hangi takım en yüksek performansı göstererek puanları toplarsa o takım Süper Lig şampiyonluğunu göğüsler" şeklinde cevap veriyordum ama şimdi kocaman bir özrümü sizlerle paylaşmak istiyorum. Cevabıma, sahada yüksek performans gösteren, birlik ve beraberlikten gelen kimyayı yakalayan takımın öne geçeceği gerçeğini de eklemem gerek.

Süper Lig'de uzun haftalardır liderliğini koruyan Galatasaray, tarafsız biçimde değerlendirdiğimizde şampiyonluğun en önemli adayı olarak öne çıkıyor. Galatasaray'ın deplasmanda oynadığı İstanbulspor maçını muhakkak takip etmişsinizdir. Sarı-kırmızılılar aldığı galibiyet ve oynadığı futbolla "liderliğe devam" dedi.

Yazının Devamı

İstanbul'un üç devi şampiyonluk yarışında

SAYIN Aydınlık Gazetesi okurları ve sayın futbolsever kardeşlerim... Henüz "yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik" diyemesem de Süper Lig'de 2022-2023 sezonunun sonuna doğru yaklaşıyoruz. Türk futbolunun asırlık çınarlarından Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş, ligde şampiyonluk mücadelesi veren 3 takım olarak karşımıza çıkıyor.

Sezonun son kısmında şampiyonluk yarışının Galatasaray ile Fenerbahçe arasında geçeceğini düşünürken Beşiktaş adeta "Beni unuttunuz." diyerek son haftalardaki başarılı grafiğiyle çekişmeye dahil oldu, üçüncü sıradan yanaştı iskeleye. Ligde 32'nci haftanın ardından lider Galatasaray'ın 70, ikinci sıradaki Fenerbahçe'nin 67 ve üçüncü basamaktaki Beşiktaş'ın 65 puanı bulunuyor sayın okurlarım.

Yazının Devamı

Anlayabilen beri gelsin...

Sayın Aydınlık okurları ve sayın sporsever kardeşlerim... İnanın bana, bazı konularda yazma isteğimi içimden bir türlü atamıyorum. Çokça düşündükten sonra “destur” diyerek sizinle bugünkü yazımı üç madde halinde paylaşmak istiyorum.

Türk sporuna yıllar boyunca unutulmaz birçok başarı armağan eden iki kulübümüzün kavgaları bitmek bilmiyor. 1905 yılında kurulan Galatasaray ve 1907 yılında kurulan Fenerbahçe’den bahsediyorum sayın okurlarım. Asırlık iki çınar, aralarındaki tartışmaları kör topal ilerleyen Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) nezdinde çözüme ulaştıramayınca daha da derinlere daldı. Şikayetleri savcılık ve UEFA’nın kapılarını aşındıracak kadar ileri götürmek? Bunun nedenini biri bana anlatsa da anlasam...

Yazının Devamı

Olimpik branşlarda başarılar art arda... Peki ya futbol?

SAYIN Aydınlık okurları ve sayın sporsever kardeşlerim... Birkaç gün önce gözüme bir haber ilişmişti. Haberde yazılana göre Avrupa'nın en fakir ülkesi bizim güzel Türkiyemiz imiş. En zengini ise Almanya. Ancak bence bu çok derin bir konu, ülkemize şöyle bir bakıldığında üç tarafının denizlerle çevrili olması ve konumu açısından hiç de fakir olduğumuzu düşünmüyorum.

Sayın okurlarım, izin verirseniz sizinle Olimpik spor dallarındaki "zenginliğimizi" paylaşmak istiyorum. Gençlik ve Spor Bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve ekibinin büyük katkısı sayesinde yurdumuzun dört bir köşesinden yetişen çok başarılı sporcularımız var.

Yazının Devamı