Baharın tüm cömertliğiyle kendini gösterdiği Mayıs ayı, mutfaklarda da bir yenilenme ve hafifleme dönemi başlatıyor. Pazarlar taze otlar, rengarenk sebzeler ve ilk yaz meyveleriyle şenlenirken, biz de sofralarımızda daha hafif, daha sağlıklı ve daha ferahlatıcı lezzetlere yöneliyoruz. Bu tariflerle hem sağlıklı beslenecek hem de yaz formuna şimdiden gireceksiniz.
ENGİNAR SALATASI: KALBİN DOSTU EGE LEZZETİ
Malzemeler: 4 adet taze enginar (ayıklanmış ve haşlanmış), 1/2 demet dereotu, 1/2 demet taze soğan, 1 limonun suyu, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber.
Hazırlanışı: Haşlanmış enginar kalplerini küp küp doğrayın. Dereotu ve taze soğanı ince ince kıyın. Tüm malzemeleri bir kapta birleştirin. Limon suyu, zeytinyağı, tuz ve karabiberi ekleyip harmanlayın. Soğuk servis yapın.
TAZE BAKLALI ZEYTİNYAĞLI: BAHARIN TADI DAMAKTA
Malzemeler: 500 gr taze bakla (ayıklanmış), 1 büyük soğan (yemeklik doğranmış), 2 domates (küp doğranmış), 1/2 demet dereotu, 1/2 limonun suyu, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı şeker, tuz.
Hazırlanışı: Soğanı zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Baklaları ekleyip birkaç dakika çevirin. Domatesleri, şekeri ve tuzu ekleyin. Üzerini geçmeyecek kadar sıcak su ekleyip kapağını kapatın ve baklalar yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin. Ocaktan almadan önce limon suyunu ve doğranmış dereotunu ekleyip karıştırın.
ÇİLEKLİ CHİA PUDİNG: TATLI KAÇAMAĞINIZ
Malzemeler: 3 yemek kaşığı chia tohumu, 1 su bardağı badem sütü (veya tercih ettiğiniz süt), 1 yemek kaşığı bal veya akçaağaç şurubu, 1 su bardağı taze çilek (dilimlenmiş).
Hazırlanışı: Bir kapta chia tohumunu, sütü ve balı karıştırın. Chia tohumları sütü çekip jel kıvamına gelene kadar buzdolabında en az 2 saat veya bir gece bekletin. Servis ederken üzerine dilimlenmiş taze çilekleri ekleyin. İsteğe bağlı olarak nane yaprağıyla süsleyebilirsiniz.
SEMİZOTLU YOĞURTLU MEZE: FERAHLATICI VE BESLEYİCİ
Malzemeler: 1 demet semizotu (yıkanmış ve doğranmış), 1,5 su bardağı süzme yoğurt, 2 diş sarımsak (ezilmiş), 1 yemek kaşığı zeytinyağı, pul biber (üzeri için), tuz.
Hazırlanışı: Doğranmış semizotunu süzme yoğurtla karıştırın. Ezilmiş sarımsak ve tuzu ekleyip iyice karıştırın. Servis tabağına alın. Üzerine zeytinyağı gezdirin ve pul biber serpin. Soğuk servis yapın.
HAFİF TAVUKLU VE SEBZELİ DÜĞÜN ÇORBASI (YAZ VERSİYONU)
Malzemeler: 1 adet tavuk göğsü (haşlanmış ve didilmiş), 1 havuç (küp doğranmış), 1 kabak (küp doğranmış), 1/2 su bardağı haşlanmış bezelye, 6 su bardağı tavuk suyu, 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı un, 1 yumurta sarısı, tuz, karabiber, nane (üzeri için).
Hazırlanışı: Tavuk suyunu tencerede kaynatın. Havuç ve kabağı ekleyip yumuşayana kadar pişirin. Didilmiş tavukları ve bezelyeyi ekleyin. Ayrı bir kapta yoğurt, un ve yumurta sarısını çırpın. Çorbanın suyundan azar azar ekleyerek terbiyeyi ılıştırın ve yavaşça çorbaya ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın. Üzerine nane serpip servis yapın.
Bu hafif ve sağlıklı tariflerle Mayıs ayının keyfini çıkarırken, hem formda kalacak hem de damaklarınızı şenlendireceksiniz.