Ankaralıların dikkatine! 3 günlük bayram tatilini yolda harcamayın! İşte Ramazan bayramında Ankara ve çevresinde gezilecek yerler...
Ankaralıların dikkatine! Bayram tatilini yolda harcamayın! Sizler için 2 ayrı liste hazırladık; Ankara çevresindeki gezilecek yerleri ve Ankara sınırları içerisinde gezilecek yerleri listeledik. Listede travertenler var!
Ramazan bayramı tatilini yolda harcamayın. Ankara ve çevresinde gezilecek yerleri sizler için listeledik. Liste içerisindeki gezilecek yerlerde kamp yapılabilir mi, piknik veya mangal olur mu gibi soruları da yanıtladık. Ankara'ya olan mesafeleri belirttik. Önce "Ankara gezilecek yerler" listesini; sonra da "Ankara çevresi gezilecek yerler" listesini göreceksiniz. İşte o listeler:
a. Ankara gezilecek yerler
1. Nallıhan Kuş Cenneti
2. Mavi Göl
3. Kızılcahamam
4. Tuz Gölü
5. Karagöl Tabiat Parkı
6. Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı
7. Gordion Antik Kenti
1. Nallıhan Kuş Cenneti
Nallıhan Kuş Cenneti, Ankara şehir merkezine yaklaşık 130 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Nallıhan Kuş Cenneti’nin en dikkat çekici özelliklerinden birisi sarı, kahverengi ve kırmızı tabakalardan oluşan dağlarıdır. Bu renkli tepeler, bölgenin fotoğraflarında ilk dikkat çeken detaylardır. Jeolojik yapısı nedeniyle çökelme yaşanması ve farklı renklerdeki toprak tabakalarının üst üste gelmesi, bu güzel görüntünün oluşmasını sağlamaktadır.
Nallıhan Kuş Cenneti, özellikle doğa ve fotoğraf meraklılarının ilgisini çekmektedir. Yıl içerisinde bölgedeki su oranı ve burada bulunan kuş türleri değişiklik göstermektedir. Bazı kuş türleri ise yıl boyunca burada bulunmaktadır. Burada Göçmen kuşları gözlemleyebilirsiniz. Trekking yapabilirsiniz. Manzara seyri gerçekleştirebilirsiniz. Kuşların fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Nallıhan Kuş Gölü hakkında detaylı bilgi:
2. Mavi Göl
Ankara'ya 12 kilometre uzaklıkta, Samsun yolu üzerinde yer alır. 2 bin 400 metrekare alanı kapsayan ve içinde dev ağaçların bulunduğu park adını Bayındır Barajı içindeki 6 milyon metreküp hacmindeki mavi suyundan alır.
Ankaralıların boş zamanlarında dinlenmek, eğlenmek, piknik yapmak, balık tutmak, mangal yapmak için tercih ettikleri park alanlarından birisi Mavi Göl.
Park içinde voleybol, basketbol ve futbol sahaları, spor aletleri, 15 adet çocuk oyun alanı ve koşu yolu bulunmaktadır. Toplam 3 bin 800 araç kapasiteli otoparkı ile ulaşım sorunu yaşatmayan Mavi Göl'de ziyaretçiler için 6 adet de büfe bulunmaktadır.
3. Kızılcahamam
Kızılcahamam eski ismiyle Yabanabad, Ankara ilinin kuzey kısmında yer alan bir ilçesidir. E5 Ankara-İstanbul Devlet karayolu üzerindedir. Kızılcahamam; Çubuk, Kahramankazan, Ayaş, Güdül, Çamlıdere ilçeleri ile Bolu ve Çankırı illeri arasında kalır.
Kızılcahamam genellikle Soğuksu Milli Parkı, kaplıcaları, otelleri, maden suları, tarihi yerleri ve festivalleri ile tanınır. Şifa merkezidir. Termal suları pek çok hastalığa iyi gelmektedir. Ankara'ya yakınlığı nedeniyle özellikle hafta sonları çok sayıda günübirlikçi turist ağırlar.
Ankara'nın en yeşil bölgelerinden biri olan Kızılcahamam, denizden yaklaşık 1 km yükseklikte bulunur. Üç tarafı ormanla kaplı olan bölge, termal kaplıcaları ile ünlüdür. İlin kuzey kısmındaki ilçede pek çok otel ve tesis, ziyaretçilerin kaplıca sularından yararlanmasına yardımcı olur.
4. Tuz Gölü
Ankara'dan 2 saatte varılan Tuz Gölü, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırının kesiştiği yerde yer alan tuz gölüdür. Türkiye'nin yüzölçümü bakımından ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, çevresindeki platolar arasına gömülmüş bulunan geniş bir tektonik çukurluğun en derin yerindedir.
Tuz Gölü hakkında detaylı bilgi:
5. Karagöl Tabiat Parkı
Ankara şehir merkezine 68 km, Çubuk'a ise yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan göl; Kızılcahamam yakınlarındaki Kavak Dağı ile Yıldırım Dağı'nın kesişim noktasında konumlanmıştır. Girişler ücretlidir. Kamp yapılabilir. Karavanlar için de müsaittir.
Piknik, doğa yürüyüşü, dağ tırmanışı, flora ve fauna izleme, manzara seyir, sportif olta balıkçılığı vb. faaliyetler, Tabiat Parkı içinde kontrollü bir şekilde yapılabilecek faaliyetlerdendir. Tabiat Parkı günümüzde yoğun olarak, özellikle hafta sonları, piknik amacıyla kullanılmaktadır. Köyün battığı yerde oluşan gölün suyunun rengi siyah olduğundan göle Karagöl denir.
6. Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı
Ankara merkezden 1 saatte varılır. Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı, Sakarya Meydan Muharebesi'nin yapıldığı alanda kurulan milli parktır. Sakarya Meydan Muharebesi, Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktası olarak görülmektedir. Savaşın gerçekleştiği alandaki siperler, mevziler, şehitlikler, savaşta kullanılan binalar kaynak değer olarak tespitleri yapılmaya başlanmıştır. Millî park içinde İstiklal Harbi'nin gerçekleştiği Mangal Dağı, Türbe Tepe, Yıldız Dağı, Duatepe, Karatepe, Kartaltepe, Sarıçal Dağı yer almaktadır. Milli parkın hazırlık çalışmaları devam etmektedir.
7. Gordion Antik Kenti
Ankara'ya 94 kilometre uzaklıkta olan antik kent, Polatlı ilçe merkezine 29 kilometre uzaklıkta yer alır. Gordion Müzesi'ne varabilmek için Ankara - Eskişehir kara yolunda devam ederken Polatlı'yı geçtikten sonra yolun sağında kalan tabelayı takip ederseniz rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Yassıhöyük yakınlarında bulunur. Gordion Antik Kenti M.Ö. 800'lü senelerde Frig Kralı olan Gordios'un başkent haline getirdiği şehirdir. Adını, Frigler'in büyük kralı Gordios'dan almıştır. Müzede sergilenen eserler arasında Eski Tunç Çağı'ndan başlayarak, Orta ve Geç Tunç Çağı, Erken Frig Çağı'na ait çanak-çömlekler, Erken Demir Çağı'na ait kabartmalı ortostatlar, yine Erken Frig Çağı'na ait demir aletler yer alır.
b. Ankara çevresi gezilecek yerler
1. Obaköy Yeşil Vadi
2. Kaman Japon Bahçesi ve Kalehöyük Arkeoloji Müzesi
3. Ilgaz Dağı Milli Parkı
4. Hazım Dağlı Tabiat Parkı
5. Kırkpınar Yaylası
6. Tuz Mağarası
7. Yedigöller Milli Parkı
8. Abant Gölü ve Tabiat Parkı
9. Karacasu Kaplıcaları
10. Mudurnu
11. Gölcük Tabiat Parkı
12. Akkaya Travertenleri
13. Seben Kaya Evleri
14. Göynük
15. Gürleyik Şelalesi
1. Obaköy Yeşil Vadi
Obaköy ve Yeşil Vadi, Ankara’dan geliş yönünde uğrak noktalarındandır. Ziyaretçiler açısından önemli etkinlik alanlarını bünyesinde barındırmaktadır.
Kızılırmak kıyısında, muhteşem doğanın içerisinde harika bir kahvaltı ile güne başlayabilir, uzun yürüyüş alanlarında doğanın sesini dinleyebilir, şehirden uzak bisiklet sürüş keyfini yaşayabilir ve çocuklarınızla ekolojik tarım uygulamaları yapabilirsiniz.
“Obaköy” Kızılırmak kenarında olup, içerisinde hobi (ekolojik tarım) bahçeleri, akvaryum, yöresel çadır, ırmak kenarı iskeleler, ağaçlandırma alanları, yiyecek-içecek alanları, oyun ve spor alanları, yürüyüş alanı, asma köprü, padok alanı ve şelale bulunmaktadır.
“Yeşil Vadi” Kızılırmak kenarında yaklaşık 300 dekarlık alan üzerinde olup; içerisinde yeşil alanlar, ırmak boyu iskeleler, pergolalar, otopark, ağaçlık alanlar ve spor alanları yer almaktadır.
2. Kaman Japon Bahçesi ve Kalehöyük Arkeoloji Müzesi
Kaman İlçesi, Çağırkan Beldesi, Kalehöyük kazı evinin yanında bulunmaktadır. Ankara'ya 1 saat 45 dakika uzaklıktadır. Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi tarafından 1993 yılında, Altes Prensi Takahito Mikasa’nın Kalehöyük kazılarını başlatması anısına ve bölge halkına rekreasyon alanı yaratmak amacıyla yapılmıştır. Japon bahçesi, Japonya sınırları dışında bulunan en büyük botanik bahçedir ve her yıl giderek daha çok ziyaretçi çekmektedir.
Kalehöyük, Kırşehir ili Kaman ilçesinin 3 km. doğusunda Kaman Kırşehir karayolunun hemen kenarında yer almaktadır. Höyük 280 m çapında 16 m yüksekliğinde tipik bir Anadolu höyüğüdür. Höyükte dört yapı katı tespit edilmiştir. Kaman Kalehöyük kazılarını, Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi Başkanı ve Kaman Kalehöyük Kazı Heyeti Şeref Başkanı Prens Takahito Mikasa 31 Mayıs 1986 günü başlatmıştır. Dr. Sachihiro Omura başkanlığındaki kazı halen devam etmektedir. Burada yapılan kazılar Kırşehir’in en erken yerleşim tarihine ışık tutmaktadır. En erken yerleşim, erken Bronz çağına tarihlendirilmektir.
Kaman Japon Bahçesi için detaylı bilgi:
3. Ilgaz Dağı Milli Parkı
Ankara'dan 2 saat 45 dakikada varılır. Doğa yürüyüşleri, kayak, kızak, snovboard, piknik, foto safari gibi aktivite seçenekleri ile de eğlenceli bir kış tatili seçeneği sunan Ilgaz Dağı Milli Parkı'nda dağcılık, yaban hayatı gözlemciliği ve bisiklet sporu gibi aktiviteler de gerçekleştirilebilir. Kastamonu - Çankırı yolunun 1.775 m'lik bir geçitle aştığı Ilgaz Dağı, doğu-kuzeydoğu, batı - kuzey batı doğrultusunda 50 km uzunluğunda oval bir kütle oluşturur. En yüksek zirvesi Batı Karadeniz'in en yüksek zirvesi de olan Büyükhacat tepesi 2587 m, ikinci zirvesi Küçükhacat tepesi ise 2546 m yüksekliktedir.
4. Hazım Dağlı Tabiat Parkı
Ankara'ya 171 kilometre uzaklıktadır. Sarıçam ağaçları ve çayırlarla çevrili olan bölge, manzarası ve temiz havası ile kendisine aşık etmektedir. Tabiat Parkı ulaşım açısından günübirlik ziyaret için uygundur. Bölgede trekking, kamp, piknik, manzara seyri ve fotoğrafçılık yapılabilecek en yaygın aktivitelerdendir.
Hazım Dağlı Tabiat Parkı çevresinde, 123 adet floristik olmak üzere 10 çeşit endemik bitki türü bulunmaktadır. Ayrıca bölgede bulunan hayvan türleri ise; 4 iki yaşamlı, 23 memeli tür, 13 sürüngen tür ve 43 kuş türü olarak bilinmektedir.
5. Kırkpınar Yaylası
Ankara'dan 2 saat 45 dakikada varılır. Çevresi sarıçam, karaçam, göknar ağaçlarıyla ve çayırlarla çevrili olan yayla, kolay ulaşımı, nefis manzarası, temiz havası ve bol su kaynaklarıyla günübirlik ziyaretçilerin dışında atlı ve yaya yürüyüş, manzara seyri, kamping, karavan, fotoğrafçılık, dağ yürüyüşü yapmak isteyenler için oldukça caziptir.
6. Tuz Mağarası
Ankara'dan 2 saatte varılır. Tuz Mağarası, Çankırı ili, Balıbağı köyü sınırları içerisinde bulunan, kaya tuzu çıkarılması sonucu oluşmuş mağaradır.
Üretimin yapıldığı ve kamyonların dolaştığı galeriler ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Tuzdan yer yer sarkıt dikitler oluşmuştur. 6–8 m yüksekliğindeki galerilerin alanı 800 dönüm ve uzunluğu 8 km'ye ulaşmıştır. Galerilerde tuzdan yapılmış heykeller sergilenmekte.
7. Yedigöller Milli Parkı
Ankara'dan 3 saatte gidilir. Yedigöller Milli Parkı bilimsel inceleme ve araştırmalar için de kuvvetli bir altyapıya sahiptir. Başta zambak, sıklamen, çiğdem ve orkide olmak üzere toplam 236 adet bitki türünü içeren Milli Park, yurdumuzun en güzel karışık doğal ormanlarına da sahiptir.
Gölde bulunan pek çok balık çeşidini ve alabalıkları yakından izleyebileceğiniz Yedigöller; Deringöl, İncegöl, Büyükgöl, Nazlıgöl, Sazlıgöl, Seringöl, Küçükgöl gibi göllerden oluşuyor. Aralarında bulunan en büyük göl Büyükgöl, en geniş ebatlara sahip göl ise Nazlıgöl'dür. Yedigöller ücretlidir.
Yemek için birkaç restoran ya da ufak tezgahlar bulabileceğinizi belirtmekle birlikte eğer denk getirebilirseniz göl manzarası eşliğinde Kanlıca Mantarı yemeden dönmek sanırım olmaz. Yine bölgede bir başka yaygın yemek seçeneği ise alabalıktır. Mangal yasaktır. Kamp alanı vardır.
8. Abant Gölü ve Tabiat Parkı
Ankara'dan 2 saat 15 dakikada varılır. Abant Gölü Millî Parkı, Türkiye'nin Bolu ilinin Mudurnu ilçesinde yer alan bir millî parktır. Batı Karadeniz sıradağlarının Karadeniz sahiline paralel ikinci kolunu oluşturan Abant ve Keremali sıradağlarının kolları arasındadır. Çevresi 7 kilometre olan ve yılın her ayı ayrı güzelliklere sahip olan Abant Gölü'nde yapılabilecek aktiviteler; Abant Tabiat Parkı girişinde ücretsiz ziyaretçi tanıtım merkezi ve doğa müzesi ziyareti, göl çevresinde piknik, kamp, sportif olta balıkçılığı, doğa yürüyüşü, bisikletle, faytonla, atla gezinti, yapılır. Göl çevresinde mangal yakıp piknik yapılacak alanlar mevcut. Göl etrafında bulunan tek yapı olan ve Gölcük Gölünün hemen kıyısında bulunan ev aslında Devlet Konuk Evi. Orman Bakanlığına bağlı olan ev bir nevi özel misafirhane.
Abant'ın en meşhur yemeklerinden bazıları; bıldırcın ızgara, benekli alabalık, Abant kebabı, Kartalkaya kebabı, çantıklı pide, İnebolu etli ekmek, Mengen pilavı, kaldırık dolması, kabaklı gözleme, kuzugöbeği mantarı dolması, Mengen kuzu güveç, kaşarlı domates çorbası, mangalda sucuk ve kaşarlı alabalıktır.
9. Karacasu Kaplıcaları
Ankara'dan 2 saatte varılır. Karacasu Kaplıcası’nın 3 türlü şifa yöntemi vardır. Bunlar banyo, içme ve İnhalasyon (Buhar teneffüsü) tedavisi olarak gruplandırılmaktadır. Bu yöntemler şifa sağladığı hastalıklar ve uygulamalar bakımından farklılıklar göstermektedir. Suyun sıcaklığı 44 derecedir.
Bazı kaplıca otelleri ve fiyatları şu şekildedir:
Bolu Termal Otel 2.061 Tl
Narven Termal Kasaba 1.719 Tl
10. Mudurnu
Ankara'dan 2,5 saatte varılır. Mudurnu, Bolu'ya bağlı ve merkeze yaklaşık 50 km. uzaklıkta bir Bolu ilçesi. Yemyeşil dağları ve tarihi konakları ile ünlü. Yemyeşil ormanları, serin yaylaları, Abant, Sülüklü ve Karamurat Gölleri, sıcak su kaynakları, tarihi hamamları ve sokakları ile görülmeye değer bir ilçe Mudurnu.
Bölgede meşhur olan kaşık sapı mantısı, tarhana, oğmaç ve kızılcık çorbası, kabaklı gözleme, cızlama, bombay fasulye, cevizli ekmek ve Mudurnu'daki en meşhur olan Mudurnu tavuğunu burada deneyebilirsiniz.
11. Gölcük Tabiat Parkı
Ankara'dan 2 saat 15 dakikada varılır. Her mevsim binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Gölcük Milli Parkında piknik, trekking, yürüyüş, kamp ve bol oksijen altında onlarca doğa aktivitesini yapabilirsiniz. Göl, ormanlar, yürüyüş yolları ve piknik alanlarına sahip dağlık tabiat parkıdır.
12. Akkaya Travertenleri
Ankara'dan 2 saatte varılır. Özellikle yaz aylarında traverten havuzları serinlemek amacıyla çok ilgi görmektedir. Ayrıca dinlenmek ve piknik yapmak isteyenler için ideal bir yer olan Akkaya Mevkii'nde özel sektörce işletilen günübirlik turistik tesisler faaliyet göstermektedir.
Yeraltından çıkan suyun içindeki karbon gazı uçuyor ve geride kireç bırakıyor. Bunun sonucunda Akkaya'daki travertenler oluşmuştur. Bölgede travertenlerin üst kısmı mesire alanı olarak düzenlenmiştir.
13. Seben Kaya Evleri
Ankara'dan 2 saat 45 dakikada varılır. Bolu'nun Seben İlçesi'nde, birbirine yakın aralıklara, kayalara oyularak yapılmış çok sayıda evden oluşan yerleşim yerleri mevcuttur. Bunlardan en önemlileri Alpagut Köyü, Muslar Mahallesi, Çeltikdere, Karca, Solaklar ve Kaşbıyıklar köylerinde bulunmaktadır. Kaya evlerinden oluşan yerleşim yerinde, kırmızı boyalı haç işaretlerine rastlanması; bazı evlerde şapel, rölik çukuru gibi uygulamalara yer verilmesi; Seben Kaya Evlerinin Erken Hıristiyanlık Dönemi'nden, Orta Bizans Dönemi'ne kadar kullanılmış olabileceğini akla getirmektedir. Solaklar Kaya Evleri bölgesinde Seben Belediye Başkanlığı tarafından işletilen dağ evi tipi konaklama tesisleri ve lokanta bulunmaktadır.
14. Göynük
Ankara'dan 3 saatte gidilir. Göynük, Bolu ilinin güneybatı kısmında yer alan yedi mahalle ve altmış altı köy barındıran ‘şeker fasulyesi’, ‘uğut marmelatı’, ‘tokalı örtüleri’ ve ‘tahta oymacılık eserleri’ ile ünlü bir ilçesidir. Göynük, sahip olduğu değerleriyle 2017 yılı başında "Citta - Slow (Sakin Şehir) Göynük" ilan edilmiştir.
Göynük İlçesi eski Türk evleri bakımından oldukça zengindir. Göynük ilçesi kentsel sit alanında 135 adet tescilli konut bulunmaktadır. Burada bulunan evler 20. yüzyıl başlarına aittir. Evlerin çatıları genellikle kırma çatı türünde olup, üzerleri yerli kiremitle örtülüdür. Bazı evlerin oturma odalarında çeşitli motiflerle süslenmiş tavanlar bulunmaktadır. Evler genellikle zemin artı bir veya iki katlı olarak inşa edilmiş olup, içten merdivenlidir. Evlerin önünde genellikle "Hayat" adı verilen avlular da yer almaktadır. Göynük son yıllarda birçok filmde yer alarak doğal film platosu haline gelmiştir.
15. Gürleyik Şelalesi
Ankara'dan 2 saat 20 dakika içerisinde varılır. Gürleyik Şelalesi bölgesinde yapılacak aktivitelerden birisi de Doğa yürüyüşleridir. Özel yürüyüş yollarının bulunduğu Gürleyik Şelalesi yakınlarında keyifli zamanlar geçirmek mümkündür. Gürleyik Şelalesinin yaklaşık 3 km üstünde Subaşı Şelalesi de bulunuyor.
Gürleyik Çayı'ndan doğan Gürleyik Şelalesi çevresinde piknik alanı, kamp alanı bulunmakta fakat Kültür Varlıkları Koruma Müdürlüğü'nün aldığı kararla Gürleyik Çay yatağında mangal, semaver, piknik, kamp çadırı ve çay yatağında tersine yürüyüş yasaklanmıştır.
Dahil etmemi istediğiniz bir yer olursa lütfen yorumda belirtiniz, okuduğunuz için teşekkür ederim.